09 Eylül 2009, Çarşamba 10:18:19

DELOITTE’DAN HAVAYOLU ŞİRKETLERİNE UYARI

Avrupa Birliği, sera etkisi yaratan gazların salınımını azaltmak için yapılan Kyoto Anlaşması ile karbon emisyonlarına getirilen sınırlamaları havacılık sektörüne de taşıyor.

 

Avrupa Birliği, hava limanlarına sefer yapan havayolu şirketlerinin 2012 itibarıyla AB Karbon Salınımı Denetim Sistemi’ne uymasını istiyor. Sektörün tümüne bir kota getiren anlaşma, CO2 salınımlarını nasıl azaltacakları konusunda planlarıyla başvuran havayolu şirketlerine kota tahsis edilecek. Kotasını dolduran şirketler, kullanmadığı fazla CO2 kotası olan diğer şirketlerden kota satın alabilecek. Deloitte uzmanları sistemin püf noktalarına dikkat çekiyor.

 

Deloitte, Avrupa Birliği havacılık sektöründe yaşanan son gelişmelere dikkat çekti. Deloitte uzmanları, sektörün 2012 itibarı ile AB Karbon Salınımı Denetim Sistemi (EU ETS) kapsamına alınacağını hatırlattı. Özellikle AB üyesi ülkeler arasında sefer yapan havayolu şirketlerinin bu konuda ciddi hazırlıklar yapmaları gerekiyor.

 
Sektörde toplam CO2 kotası uygulanacak 

2012 itibarı ile hava taşımacılığı sektörüne toplam bir CO2 kotası konulacak ve sektör bu kotayı geçemeyecek. Denetim sisteminin 2012 yılı için öngördüğü karbon salınım düzeyi, 2004, 2005 ve 2006 yılları ortalamasının %97’sine denk geliyor. Şirketlerin 31 Mart 2011 tarihine kadar kota almak için başvuruda bulunmaları gerekiyor. Kendi karbon salınımlarını nasıl kontrol altında tutacaklarını açıklayan kapsamlı denetleme planlarını yetkililere teslim eden şirketlere salınım kotası verilecek ve bu sayede avantaj sahibi olacaklar.

 

2013 – 2020 döneminde ise kota  geçmiş dönem ortalamalarının %95’i olacak. Bu kotanın %85’i kendi salınımlarını denetleme planlarını zamanında sunmuş olan şirketlere bedelsiz olarak verilecek. Aynı zamanda fazla CO2 kotalarının satın alınabildiği borsalar oluşacak. CO2 kotası yetersiz kalan şirketler, ellerinde ihtiyaç duymadıkları fazla kota bulunan şirketlerden bu kotaları satın alabilecek.

 
“Havacılık şirketleri yeni düzenlemeleri ciddiye almalı”  

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Deloitte Türkiye Havacılık ve Ulaştırma Endüstri Lideri ve Ortak Selçuk Ürkmez şunları söyledi:

 

“Havacılık sektörü, özellikle de AB hava limanlarına uçuş yapan şirketler yeni düzenlemeleri ciddiye almalı. AB Karbon Salınımı Denetim Sistemi uyarınca şirketlerin kendi salınım raporlarını ve denetleme planlarını düzenli olarak yetkili kurumlara ibraz etmesi gerekiyor. Karbon salınımlarına yönelik bir çok AB projesine katkıda bulunan Deloitte olarak bu alanda geniş bir bilgi birikimine ve uzmanlığa sahibiz. Yeni sisteme uyum süreçlerini başarıyla atlatabilmeleri için bu uzmanlığımızı şirketlerimizin hizmetine sunuyoruz.”

 

Deloitte’un bu alandaki uzmanlığı yasal ve teknik koşullara uyum sağlamayı kolaylaştırdığı gibi, denetim planları hazırlanması ve raporlama süreçlerinin en etkin bir şekilde gerçekleştirilmesine de katkıda bulunuyor. Deloitte ayrıca CO2 salınımıyla ilgili konularda çalışanlara eğitim veriyor. 

 

Yeni sistemle birlikte şirketlere kapsamlı denetleme gelecek

 

CO2 salınımları, bir uçağın motorlarını çalıştırmasından, vardığı havaalanında motorlarını durdurmasına kadar geçen süredeki bütün salınımlarını kapsıyor. Şirketlerin bedelsiz CO2 kotası alabilmeleri için daha önceden verdikleri denetleme planlarına uygun bir şekilde, 1 Ocak – 31 Aralık 2011 tarihleri arasındaki bütün salınım verilerini raporlamaları gerekiyor. Ton-km üzerinden hesaplanan performans verisi ve karbondioksit salınımı raporu, bağımsız ve akredite kuruluşlar tarafından onaylandıktan sonra yetkili makamlara sunulacak.

DELOITTE’DAN HAVAYOLU ŞİRKETLERİNE UYARI

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000