21 Kasım 2013, Perşembe 13:46:02

ÇUKUROVA GÖZ KAMAŞTIRACAK

Mersin'in Tarsus ilçesinde, yaklaşık 5 ay önce temeli atılan Türkiye'nin büyüklük olarak ikinci havalimanı olacak Çukurova Havalimanı'nda inşaat çalışmaları sürüyor.
  • ADANA DÜŞMANLARININ GÖZÜ AYDIN,KULAĞI SOMA TUNÇBİLEK...
  • Büyük düşünün büyük, Çukurovadaki ekonomik gelişmeyi, Çukurovanın tarım potansiyelini, Mevcut nüfus ve artışını, Ortadoğu ve uzakdoğuya açılan kapı konumunu, Şakirpaşanın durumunu, Dünyada değişen ve istenen modern havaalanı konseptini, Hava taşımacılığında kullanılan ve kullanılacak yeni nesil uçakların ihtiyaç duyacağı modern havaalanı realitesini,...........
  • Bunca yıldan sonra AKP iktidarını hep birlikte tanıdık. Şakirpaşa kentin artık merkezinde, gökdelen ve avm yapımı ve yandaş müteahhit zengin etme, bu şekile vakıflara bağış alma ve partinin tanıtım bütçesini güçlendirme için ideal bir alan. Şakirpaşa kapatılır. 10 dakikada gittiğin havalimanına da birbuçuk saatte gidersin artık. Biz de İstanbul'da AHL kapanınca tren ile Halkalı üzerinden yeni havalimanına 45 dakika yerine 1 saat 45 dakikada gideceğiz.
  • HÜKÜMET,REFERANDUMDA HAYIR DİYEN,DOĞRU DÜZGÜN OY ALAMADIĞI ADANA'DAN NE YAPSAM DA RÖVANŞI ALSAM DİYORDU,ÖNCE ADANA METROSUNU 18 YIL GİBİ REKOR "KISA"SÜREDE BİTİRDİLER,ŞİMDİ DE SIRA 2.5 MİLYON NÜFUSLU ADANANIN ELİNDEN HAVALİMANINI ALMAYA GELDİ,DURMAK YOK....UYUMAYA DEVAM...
  • Burası herhalde kargo terminali olarak planlanıyor. Başka bir işe yaraması zor zaten. En azından ADA açık kaldığı sürece
  • Bir de fotoğraf koysaydınız iyi olurdu.
  • Vatana millete hayirli olsun, mevcut adana meydani sehir merkezinde kaldi. Tek tarafli yaklasmasi ve artan trafigi ile yakin zamanda operasyonu surdurmek cok daha zor olacakti.
  • Hava limanın tarsusa yapılması nekadar saçma bi olay yine kimlerin çıkarları var aceba. Tarsus ilmi olacak aceba nedir bu ? Zaten mersinli insanlar adanaya 1:30 saat yol çekiyodu havalimanı için tarsusta 1 saat değişen birşey yok, adanaya yakınlığı felan hikaye 200.000 insana havalimanı yapıyorlar. 2.000.000'luk şehirde daha otobüs terminali yok. Sessiz sedasız yapıyorlar çoğu insan bilmiyor oraya yapıldıgını havalimanını.

Mersin'in Tarsus ilçesinde, yaklaşık 5 ay önce temeli atılan Türkiye'nin büyüklük olarak ikinci havalimanında inşaat çalışmaları sürüyor.

Havalimanı Proje Müdürü Ozan Güzel, açıklamada, ihalesi 15 Aralık 2011'de, yer teslimi 15 Mart'ta yapılan havalimanının temelinin 28 Mayıs'ta atıldığını hatırlattı.

Projenin tamamlanması için yoğun çaba harcadıklarını vurgulayan Güzel, çalışmaların kesintisiz sürdüğünü ifade etti.
Bine yakın işçinin, Türkiye ve bölge için önem taşıyan projenin tamamlanması adına var gücüyle çalıştığını anlatan Güzel, "5 aylık sürede inşaatın yüzde 15'i tamamlandı. 2015 yılının 3. çeyreğinde projeyi bitirmeyi hedefliyoruz. Burası hem Mersin'e hem de Adana'ya hizmet edecek" diye konuştu.

Havalimanının 60 ve 45 metre genişliğinde, her biri 3 bin 500 metre uzunluğunda iki pisti olacağını belirten Güzel, şu bilgileri verdi:

"Bu proje aynı zamanda uluslararası bir havalimanı projesidir. Burası, içerisinde iç hatlar ve dış hatların olduğu VIP, CIP salonlarının bulunduğu, otoparkı olan bir terminal binasına sahip olacak. Terminal binasının oturum alanı 150 bin metrekare olacak. Terminal binasının içerisinde aynı zamanda 124 odalı bir otel mevcut. Burası, terminale gelen yolcular için konaklama yeri olarak hizmet verecek. Projede bugüne kadar terminal bölgesinin zemin iyileştirme çalışmaları ile temel atma çalışmaları büyük oranda tamamlandı. Üst yapı ile ilgili katlara geçiş imkanı sağlayacak kolon ve döşemelerin imalatı devam ediyor. Yine bu süre zarfında pistlerle ilgili kazı çalışmalarımız tamamlandı. İki pistimizin de tüm kazıları tamamlanarak, dolgu çalışmalarına başlandı. Projemiz çok hızlı devam ediyor.''

Havalimanı içinde serbest bölge alanı oluşturulacak

Güzel, proje kapsamında havaalanı içinde serbest bölge de oluşturulacağını, bu bölgenin 600 dönüme inşa edileceğini bildirdi.
Serbest bölgenin, Adana ve Mersin'de ticari faaliyette bulunan firmalara önemli katkı sağlayacağına dikkati çeken Güzel, "Serbest bölge, tarım ve sanayide önemli noktada olan yöreden yurtdışına ihraç edilecek veya buraya ithal edilecek ürünlerin dolaşımını da hızlandıracak" dedi.

Proje kapsamında karayolu ve demiryolu bağlantısıyla yolcuların havalimanına kolay ulaşımlarının sağlanacağını da vurgulayan Güzel, şöyle devam etti:

''Adana ile Mersin arasındaki D-400 karayoluna havalimanından direkt bağlantı sağlanacak. Yine karayolu ile birlikte gelecek demiryolu hattı da projenin kapsamı içerisinde. Böylece Adana'dan veya Mersin'den çıkan yolcular rahatlıkla havalimanına ulaşabilecek. Hatta demiryolu ile terminal binasının içine inerek uçaklarına geçebilecekler. Bu çok önemli bir avantaj. Proje, bu avantajıyla hava, kara ve demiryollarının birleştiği önemli bir proje haline dönüştü.''

Projenin detayları

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 2023 hedefleri arasında yer alan iki havaalanından biri olarak planlanan Çukurova Bölgesel Havalimanı, ilk aşamada yıllık 15 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Havalimanının kapasitesinin daha sonra 30 milyona çıkarılması hedefleniyor.

İhaleyi kazanan firma, proje kapsamında, pist, ihtiyaç halinde pist olarak da kullanılabilecek paralel taksi yolu, emniyet sahaları ve onların sonunda RESA sahaları, apron, özel hangarlar bölgesi apronu, kargo terminal apronu, yer hizmet araçları park alanı, iç ve dış hatlar terminal binası, havaalanı oteli, otopark ve bağlantı yolları, VIP ve CIP binaları, kule, kaza yangın istasyonu binası, genel hizmetler-özel hizmetler araç garajı, kara araçları akaryakıt ikmal tesisleri, su deposu, ısı ve güç merkezi, kargo terminali, havaalanı giriş kontrol noktası, apron bariyer binası, çöp toplama ve ayıklama merkezi, regülatör binaları, çevre güvenlik yolu ile sistem ve tesisler ile uçak yakıt hidrant sistemini yapacak.

Kamulaştırılan 8 milyon metrekareye inşa edilecek havalimanı, yer teslimi yapıldıktan sonra 36 ayda inşaat çalışmalarını tamamlayacak firma tarafından işletilecek. İşletme süresi bittikten sonra havalimanının işletmesi için yeniden ihale düzenlenecek.

ÇUKUROVA GÖZ KAMAŞTIRACAK

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

ŞAŞIRMADIM ~ 10 yıl önce
ADANA DÜŞMANLARININ GÖZÜ AYDIN,KULAĞI SOMA TUNÇBİLEK...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
biz ~ 10 yıl önce
Büyük düşünün büyük, Çukurovadaki ekonomik gelişmeyi, Çukurovanın tarım potansiyelini, Mevcut nüfus ve artışını, Ortadoğu ve uzakdoğuya açılan kapı konumunu, Şakirpaşanın durumunu, Dünyada değişen ve istenen modern havaalanı konseptini, Hava taşımacılığında kullanılan ve kullanılacak yeni nesil uçakların ihtiyaç duyacağı modern havaalanı realitesini,...........

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kargoya Yanıt ~ 10 yıl önce
Bunca yıldan sonra AKP iktidarını hep birlikte tanıdık. Şakirpaşa kentin artık merkezinde, gökdelen ve avm yapımı ve yandaş müteahhit zengin etme, bu şekile vakıflara bağış alma ve partinin tanıtım bütçesini güçlendirme için ideal bir alan. Şakirpaşa kapatılır. 10 dakikada gittiğin havalimanına da birbuçuk saatte gidersin artık. Biz de İstanbul'da AHL kapanınca tren ile Halkalı üzerinden yeni havalimanına 45 dakika yerine 1 saat 45 dakikada gideceğiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
OLACAĞI BUYDU ~ 10 yıl önce
HÜKÜMET,REFERANDUMDA HAYIR DİYEN,DOĞRU DÜZGÜN OY ALAMADIĞI ADANA'DAN NE YAPSAM DA RÖVANŞI ALSAM DİYORDU,ÖNCE ADANA METROSUNU 18 YIL GİBİ REKOR "KISA"SÜREDE BİTİRDİLER,ŞİMDİ DE SIRA 2.5 MİLYON NÜFUSLU ADANANIN ELİNDEN HAVALİMANINI ALMAYA GELDİ,DURMAK YOK....UYUMAYA DEVAM...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kargo ~ 10 yıl önce
Burası herhalde kargo terminali olarak planlanıyor. Başka bir işe yaraması zor zaten. En azından ADA açık kaldığı sürece

Yanıtla

Kalan karakter 1000
foto ~ 10 yıl önce
Bir de fotoğraf koysaydınız iyi olurdu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Vatana millete hayirli olsun, mevcut adana meydani sehir merkezinde kaldi. Tek tarafli yaklasmasi ve artan trafigi ile yakin zamanda operasyonu surdurmek cok daha zor olacakti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Metin ~ 10 yıl önce
Hava limanın tarsusa yapılması nekadar saçma bi olay yine kimlerin çıkarları var aceba. Tarsus ilmi olacak aceba nedir bu ? Zaten mersinli insanlar adanaya 1:30 saat yol çekiyodu havalimanı için tarsusta 1 saat değişen birşey yok, adanaya yakınlığı felan hikaye 200.000 insana havalimanı yapıyorlar. 2.000.000'luk şehirde daha otobüs terminali yok. Sessiz sedasız yapıyorlar çoğu insan bilmiyor oraya yapıldıgını havalimanını.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sehirli ~ 10 yıl önce
tabii tabii tarsusa yapilmasin, adana icin sehir merkezine bir adet, mersin icin merkeze bir adet, her ile sehrin icine olacak sekilde bir havalimani seklinde gidilsin, acik alanda, rahat, genislemeye musait havalimanlarini yapamayalim Turkiye'de, niye? cunku senin mantigina gore esenboga da bir kasaba ama neden cankayaya yapilmiyor ankara havalimani? a.menderes de konak'ta olmaliydi.. uygun yer tarsus civari olsa da tarsusa yakin ya, hemen tarsus il mi olacak!! bu nasil bir mantik metin bi soyle sana zahmet. sessiz sedasiz yapiyorlar da ne yapsinlar, her gun havalimani yapiyoruz diye ulusal medyaya mi ciksinlar? trabzonlular edirnelilerin gozune mi soksunlar insaat yapiyoruz diye? bolge halki biliyor ki havalimani yapiliyor, daha ne? bi de buna ne dersin metin sana zahmet su mantik algoritmani bi aciklayiver aydinlanalim, biz de senin gibi dusunmeye baslayalim, tarsusa olmaz, orasi il mi olacak diye bagiralim...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000