14 Aralık 2018, Cuma 08:30:13

Çukurova Bölgesel Havalimanı TBMM gündeminde

TBMM KİT Komisyonu Üyesi ve CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, yıllardır bitirilemeyen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nı Meclis gündemine getirdi.
  • mevcut havalimanina 2. pist lazim degil simdilik. Asil oncelik ichat terminalinin buyutulmesidir. Ichatlar buyutulur dishatlar biraz tadilat gorurse , fistik gibi havalimani olur. Az paraya halledilir. Milletin parasini sacmaya gerek yok.
  • Çukurova havalimanı gündeme gelmeden önce mevcut havalimanı içinde birçok yatırım yapıldı,. Örneğin şu anki paralel taksi yolu uzatılarak ikinci pist yani yedek pist yapılması için çalışmalar başladı, paralel taksi yolu karşısında bulunan petrol şirketleri farklı yere taşındı,. Bununla birlikte, gülbahçesi mahallesi tarafında hergun giderek sayıları artan kacak inşaatların bulunduğu alanda istimlaklar oldu, hatrı sayılır paralar ödenerek büyük araziler alındı yeni terminal binası yapılmak üzere, mevcut terminal binalari ofislere dönüşecekti, jandarma koruma altına aldığı alandan çekildi işlemler başladı ki açıklama geldi; " mersine havaalanı yapacağız " . Yaplan onca yatırım boşa gitti, şu an Türkiye nin hava koşulları bakımından uçakların en sorunsuz pistine sahip bu liman kaderine terkedildi, yatırımlar boşa gitti, kaçak inşaatların yapıldığı bölge güvenlik açısından tehlike yaratmaya başladı, hergun uçuş sayısı artan havalimanına terminal binalari yetersiz gelmeye başladı, kısaca yepyeni ve modern terminal binası ve ikinci pist için bir sürü ön çalışma yapılarak yapımlarına başlanacakken tüm emekler ve paralar havaya savruldu, yazık oldu...
  • İnşallah biter yapılır ve ülkemize yakışan bir havalimanı olur özel şirketler e verilmemeli devletin gücü ile biter inşallah
  • Funda Ocak 'büyük ihtimal bu proje feshe gidecektir' demiş, biz bunu yıllardır her yapılan ihale öncesi söylüyoruz. İlk yorum yapan arkadaşlardan biri demiş 'seçim öncesi yine açılış yaparlar' diye ne kadar doğru bir söz, açılış yapa yapa bitmedi. 8-9 yıldır yapılamayan bir havalimanı, kendinizi buna rağmen başarılı bir yönetici olarak görüyor musunuz? Bu başarısızlığa rağmen gelecek planlamanızda hala Dhmi başında göreve devam edecek misiniz? Yoksa kulislerde konuşulan yeni havalimanı hedefinize odaklandınız da Çukurova'yı unuttunuz mu?
  • üçüncü bir havalimanını hakediyor. şimdiki meydan yetersiz. yılda 85 milyon yolcu potansiyeli mevcut. sizin gibi siyasetçilerimiz olduğu için çok şanslıyız.
  • ÇBH Kesinlikle Gereksiz ve Yersiz Bir Konumda. Şimdiye Kadar Oraya Harcanan Para İle Çevresinde Bulunan Şakirpaşa Mahallesinin Bir Kısmı Yıkılabilirdi. Bence En Akıllıca Hareket Genişletme İşlemidir. Genişletme İşlemleri İçin Kesinlikle Müsait Bir Konumda. ÇBH Ne Mersine Yakın Ne Adanaya Uzaktır. Konum İtibari İle Saçma Sapan Bir Yerdedir. Yılan Hikayesine Dönen Havalimanının İptal Edilmesi En Akıllı Karar Olur.
  • seçim öncesi bir temel atma daha yapılsın bence , belki bu sefer olur

TBMM KİT Komisyonu Üyesi ve CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, yıllardır bitirilemeyen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nı Meclis gündemine getirdi. Sümer, bu havalimanının bitirilmesinin daha uzun yıllar alacağının görüldüğünü belirterek, Adana Havalimanı’nın kapasitesinin artırılmasını talep etti.

TBMM KİT Komisyonu’nda, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün, 2015-2016 yıllarına ilişkin bilanço ve netice hesapları ibra edildi. DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak ve DHMİ üst düzey yöneticilerinin hazır bulunduğu toplantıda, CHP’li Sümer geçmişi 2011 yılına kadar uzanan Çukurova Havalimanı’nın akıbetini komisyon gündemine taşıdı.

CHP’li Sümer, Çukurova Bölgesel Havalimanı’yla ilgili olarak yaklaşık yedi yıl önce büyük umutlarla temelin atıldığını, kamulaştırmaların yapıldığını hatırlattı. Ancak geçen süre içinde, milyonlarca lira para harcanmasına rağmen projenin ilerlemediğini hatırlatan ve yılan hikayesine döndüğünü vurgulayan Sümer, yapılan kamulaştırmalara ilişkin bölge halkının da mağdur olduğunu söyledi. Sümer, bölgedeki vatandaşlara dönüm başına yaklaşık 20 bin TL civarında bir para ödendiğini, daha sonra DHMİ tarafından bilirkişi raporlarına itiraz edildiğini belirterek, kamulaştırma ile mağdur edilen vatandaşlarla ilgili olarak detaylı bilgi verilmesini talep etti.

"Biraz şanssızlık yaşadığımız bir havalimanı"

Havalimanının ne zaman biteceğinin belli olmadığını vurgulayan Sümer, “Hal böyleyken Adana Havalimanının kapasitesinin arttırılması, yeni pist eklenmesi ve çehresinin değiştirilmesi gündemde midir?” diye sordu.

DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak ise havalimanını “biraz şanssızlık yaşadığımız bir havalimanı” ifadesiyle tanımlayarak, 2011 yılında yap-işlet-devret modeliyle bu havalimanının ihale edildiğini anımsattı.

Ocak, konuşmasında şöyle dedi:

“İhaleye tek bir firma katıldı ve ihaleyi alan firma bizim başa baş noktamızın çok altında bir işletme süresiyle ihaleyi kazandı; dokuz yıl, dokuz ay, on günlük bir süreyle. İşi aldıktan sonra maalesef verilen garantilere rağmen yatırım maliyetini çıkaramadı. Yatırım maliyeti 357 milyon Euro'ydu. Kredi bulamadı, kredi bulamayınca kendi öz kaynaklarıyla projeyi üçüncü yılına kadar ancak yüzde 12 seviyesine getirebildi. Projenin de toplam yatırım süresi üç yıldı. Baktık, gördük tıkandı. Ortak arayışı da herhangi bir çözüm oluşturmadı. Bunun üzerine 31 Ağustos 2015 tarihinde sözleşmesini feshettik. Sözleşme feshedildikten sonra bu defa öz kaynaklarımızla bu işi yapmak istedik ve Yüksek Planlama Kurulu kararıyla yatırım programımıza dahil edildi. Yatırım programımıza dahil edildikten sonra 357 milyon Euroluk yatırım maliyetinde revizyona gittik, küçülttük. Altyapı, üstyapı olarak iki ayrı ihaleye çıktık. Altyapı ihalesinin toplam tutarı 285 milyon TL’dir ve şu an itibarıyla çalışmalar yürümekte ancak çok yavaş yürümektedir. Altyapının bitim tarihi Mart 2019’dur ve fiziki gerçekleşmesi şu an itibarıyla yüzde 40’tır. Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz yürütmek için ancak fiyat artışları, döviz bazındaki yükselmeler nedeniyle müteahhidi çok fazla zorlasak da netice alamıyoruz. Altyapıda yüzde 40’da tıkandık. Üstyapı da 899 milyon TL’ye ihale edildi. Yer teslimi yapıldı. Mayıs ayından beri hala herhangi bir ivme kazanamadık. Büyük bir ihtimalle bu proje feshe gidecektir. Çalışmalarımız ve takibimizi devam ettiriyoruz." 

Çukurova Bölgesel Havalimanı TBMM gündeminde

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

az paraya halledilir ~ 5 yıl önce
mevcut havalimanina 2. pist lazim degil simdilik. Asil oncelik ichat terminalinin buyutulmesidir. Ichatlar buyutulur dishatlar biraz tadilat gorurse , fistik gibi havalimani olur. Az paraya halledilir. Milletin parasini sacmaya gerek yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Deynekçi ~ 5 yıl önce
Çukurova havalimanı gündeme gelmeden önce mevcut havalimanı içinde birçok yatırım yapıldı,. Örneğin şu anki paralel taksi yolu uzatılarak ikinci pist yani yedek pist yapılması için çalışmalar başladı, paralel taksi yolu karşısında bulunan petrol şirketleri farklı yere taşındı,. Bununla birlikte, gülbahçesi mahallesi tarafında hergun giderek sayıları artan kacak inşaatların bulunduğu alanda istimlaklar oldu, hatrı sayılır paralar ödenerek büyük araziler alındı yeni terminal binası yapılmak üzere, mevcut terminal binalari ofislere dönüşecekti, jandarma koruma altına aldığı alandan çekildi işlemler başladı ki açıklama geldi; " mersine havaalanı yapacağız " . Yaplan onca yatırım boşa gitti, şu an Türkiye nin hava koşulları bakımından uçakların en sorunsuz pistine sahip bu liman kaderine terkedildi, yatırımlar boşa gitti, kaçak inşaatların yapıldığı bölge güvenlik açısından tehlike yaratmaya başladı, hergun uçuş sayısı artan havalimanına terminal binalari yetersiz gelmeye başladı, kısaca yepyeni ve modern terminal binası ve ikinci pist için bir sürü ön çalışma yapılarak yapımlarına başlanacakken tüm emekler ve paralar havaya savruldu, yazık oldu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İnşallah iptal olmaz ~ 5 yıl önce
İnşallah biter yapılır ve ülkemize yakışan bir havalimanı olur özel şirketler e verilmemeli devletin gücü ile biter inşallah

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alpha Delta Alpha ~ 5 yıl önce
Funda Ocak 'büyük ihtimal bu proje feshe gidecektir' demiş, biz bunu yıllardır her yapılan ihale öncesi söylüyoruz. İlk yorum yapan arkadaşlardan biri demiş 'seçim öncesi yine açılış yaparlar' diye ne kadar doğru bir söz, açılış yapa yapa bitmedi. 8-9 yıldır yapılamayan bir havalimanı, kendinizi buna rağmen başarılı bir yönetici olarak görüyor musunuz? Bu başarısızlığa rağmen gelecek planlamanızda hala Dhmi başında göreve devam edecek misiniz? Yoksa kulislerde konuşulan yeni havalimanı hedefinize odaklandınız da Çukurova'yı unuttunuz mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çukurova ~ 5 yıl önce
üçüncü bir havalimanını hakediyor. şimdiki meydan yetersiz. yılda 85 milyon yolcu potansiyeli mevcut. sizin gibi siyasetçilerimiz olduğu için çok şanslıyız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Since1905 ~ 5 yıl önce
ÇBH Kesinlikle Gereksiz ve Yersiz Bir Konumda. Şimdiye Kadar Oraya Harcanan Para İle Çevresinde Bulunan Şakirpaşa Mahallesinin Bir Kısmı Yıkılabilirdi. Bence En Akıllıca Hareket Genişletme İşlemidir. Genişletme İşlemleri İçin Kesinlikle Müsait Bir Konumda. ÇBH Ne Mersine Yakın Ne Adanaya Uzaktır. Konum İtibari İle Saçma Sapan Bir Yerdedir. Yılan Hikayesine Dönen Havalimanının İptal Edilmesi En Akıllı Karar Olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hyr ~ 5 yıl önce
seçim öncesi bir temel atma daha yapılsın bence , belki bu sefer olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000