03 Şubat 2010, Çarşamba 07:46:47

Concorde davası başladı

Concorde kazasıyla ilgili dava 10 yıl sonra Paris’te başladı. 113 kişinin öldüğü kazaya aynı pisten havalanan Continental Havayolları uçağından düşen metalin neden olduğu öne sürülüyor...

Dünyanın ilk sesten hızlı yolcu uçağı Concorde,1969’da ilk seferini yaptığında sadece bir uçak değil, teknolojik devriminin de simgesi haline geldi. Bu rüya 30 yıl sonra, 25 Temmuz 2000’de Paris’te sona erdi. Charled De Gaulle Havalimanı’ndan New York’a havalanan Air France’a ait uçak, kalkıştan 1.5 dakika sonra yere çakıldı. Kazada, 109’u yolcu ve mürettebat, toplam 113 insan hayatını kaybetti. 3 yıl sonra da uçuşları durduruldu. İşte bir devri kapatan kaza ile ilgili mahkeme, 10 yıl sonra dün Paris’te başladı. Davada, Amerikan Continental Havayolları, kazaya neden olmakla, 5 kişi de “kasıtsız adam öldürme” ile suçlanıyor.

5 yıl hapis alabilirler

Kazanın hemen sonrasında yapılan incelemelerde, Concorde’dan önce aynı pistten havalanan Amerikan Continental Havayolları’na ait DC-10 tipi bir başka yolcu uçağından düşen metal parçasının yol açtığı ortaya çıkmıştı. Ancak Continental Havayolları’nın avukatları, uçağın metal parça nedeniyle değil, tasarım hatası nedeniyle düştüğünü öne sürüyor. Avukatlar, uçağın metal parçaya çarpmadan 8 saniye önce yani havalanmaya 700 metre kala alev aldığını iddia ediyor. Mayısa kadar sürecek ve 80 bin belgenin inceleneceği davada, bu iddialar tartışılacak. Continental suçlu bulunursa, 375 bin euro para cezasına çarptırılacak. Aralarında Continental mühendislerinin de bulunduğu 5 kişi ise 5 yıl hapis alabilir.

Mini atom bombası gibi patladı

Concorde, 25 Temmuz 2000 günü Paris’in Charles de Gaulle Havaalanı’ndan New York’a gitmek üzereyken, kalkıştan 1.5 dakika sonra Hotellisimo otelinin üzerine düştü. Araştırmalarda, az önce havalanan Continental Havayolları’na ait DC-10 tipi yolcu uçağından kopan bir titanyum parçanın tekerleklerine zarar verdiği, tekerleklerden kopan lastik parçalarının da yakıt depolarını delip alev aldığı tespit edildi. Görgü tanıkları olayı “uçak mini atom bombası gibi patladı” diye anlattı. Bu parçaların alüminyum gibi daha yumuşak metallerden yapılması gerekiyor. Bu ihmalin yanısıra Concorde’ların yakıt depolarının da bir hata nedeniyle bu tür durumlarda kolayca etkilendiği sonucuna varıldı.

Vatan

Concorde davası başladı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000