03 Haziran 2008, Salı 08:59:24

Çipli pasaportlar gelecek yıla kaldı

Yılan hikâyesine dönen yeni pasaportlar yıl sonuna da yetişmiyor. İhaleyi kazanan firma yükümlülüklerini yerine getiremeyince yeni pasaportlar 2009'a kaldı.
  • Bizim memlekette "Temiz iş altı ayda çıkar." diye bir deyiş vardır ama devlette temiz iş altmışaltı ayda bile çıkamaz. Niye mi? İşte gerçekleşen olayların ışığında gelecek: 1.İhaleyi alan şirket makinaları zamanında getiremedi. 2.Emniyet Genel Müdürlüğü şirkete ceza kesti ama sözleşmeyi fesh etmedi, yani hala aynı şirketten medet umuyorlar.<Şimdi buradan sonrası gelecek>3. Cezayı ödeyen şirketin genel maliyeti ceza nedeniyle arttı, nakliye maliyeti zaten petrol fiyatları nedeniyle tırmanışta, sonuçta birkaç ay daha olay süründükten sonra "İhalede verdiğimiz fiyata bu işi yapamıyoruz, bize ekstra ödeme yapın." diye hükümetin kapısını aşındırmaya başlarlar. 4. Hükümet veya parti tarafında hatırlı isimler var ise şirkete bir miktar ihale bedel arttırımı yapılır, böylece ihale bedelinin üzerinde ödeme yasallaşır. 5. Bu arada ihaleye girip de fiyat nedeniyle elenmiş olan diğer firma veya firmalar "Yürütmenin durdurulması ve ihalenin iptali" istemiyle dava açarlar. 6. Davaya bakan mahkeme delil toplanması ve bilirkişi tayini için davayı erteler. 7. Bilirkişi raporunu hazırlayıp mahkemeye sunar ama raporu beğenmeyen taraf "Reddi Bilirkişi" talebinde bulunup, yeni bilirkişi tayin edilmesini ister, dava yine ertelenir. 8. Bu arada seçim olur, hükümet değişir, yeni gelen hükümet pasaportların çipli değil de mipli (O zamanın son teknolojisi) olmasını ister ve yeni bir teknik şartname hazırlar. 9. Mevcut firma hem yeni şartnameye uymak için hem de işi tamamlamak için ekstra bedel arttırımı talep eder. 10. Bu arada dava da hala devam etmektedir... Sonuç: Bütün bu yapılan harcamalar zavallı halkımın sırtına ilave vergiler, pasaport harcı ve yurt dışı çıkış harcı olarak biner....
  • işin iyisi geç yapılanıdır

İki kez iptal edilen ihale yüzünden vatandaşlar, bir yıl daha eski pasaportları kullanmak zorunda kalacak.

Emniyet, yükümlülüklerini yerine getiremeyen firmaya yüklü ceza kesti. AB standartlarında güvenlikli radyo frekansı ile çalışan yongalı yeni pasaportlarla vatandaşlar bir türlü buluşamadı. İki kez iptal edilen yeni pasaport ihalesi sebebiyle Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında soruşturma açılmıştı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bir soru önergesine verdiği cevapta, "Pasaportları basacak makine ve çipler için ihale yapıldı. Yeni pasaportlar 2008'in üçüncü çeyreğinden itibaren verilmeye başlanacaktır." demişti. Ancak yeni pasaportlar Atalay'ın verdiği tarihe de yetişmeyecek. Çipli pasaport ihalesini Türk-Malezya ortaklığında alan şirketin sözleşmedeki yükümlülüklerini yerine getiremediği ortaya çıktı. Şirket, sözleşmedeki yükümlülüklerini üç ay gecikmeli yerine getirebileceğini Emniyet Genel Müdürlüğü'ne belirtti. Sözleşmeye uymaması firmaya pahalıya mâl oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü, aksamadan dolayı firmaya üç aylık gecikme cezası uyguladı.

Teknik şartnameye göre istenilen tüm donanımların 2007 yılı Ocak ayında Emniyet Genel Müdürlüğü'ne teslim edilmesi gerekiyordu. Ancak, firma, donanımları üç ay gecikmeli olarak emniyete teslim etti. 292 pasaport birimine dağıtılacak sistemin yazılım programı ise son aşamaya geldi.

Zaman

Çipli pasaportlar gelecek yıla kaldı

Yorumlar

OpsOcc ~ 16 yıl önce
Bizim memlekette "Temiz iş altı ayda çıkar." diye bir deyiş vardır ama devlette temiz iş altmışaltı ayda bile çıkamaz. Niye mi? İşte gerçekleşen olayların ışığında gelecek: 1.İhaleyi alan şirket makinaları zamanında getiremedi. 2.Emniyet Genel Müdürlüğü şirkete ceza kesti ama sözleşmeyi fesh etmedi, yani hala aynı şirketten medet umuyorlar.<Şimdi buradan sonrası gelecek>3. Cezayı ödeyen şirketin genel maliyeti ceza nedeniyle arttı, nakliye maliyeti zaten petrol fiyatları nedeniyle tırmanışta, sonuçta birkaç ay daha olay süründükten sonra "İhalede verdiğimiz fiyata bu işi yapamıyoruz, bize ekstra ödeme yapın." diye hükümetin kapısını aşındırmaya başlarlar. 4. Hükümet veya parti tarafında hatırlı isimler var ise şirkete bir miktar ihale bedel arttırımı yapılır, böylece ihale bedelinin üzerinde ödeme yasallaşır. 5. Bu arada ihaleye girip de fiyat nedeniyle elenmiş olan diğer firma veya firmalar "Yürütmenin durdurulması ve ihalenin iptali" istemiyle dava açarlar. 6. Davaya bakan mahkeme delil toplanması ve bilirkişi tayini için davayı erteler. 7. Bilirkişi raporunu hazırlayıp mahkemeye sunar ama raporu beğenmeyen taraf "Reddi Bilirkişi" talebinde bulunup, yeni bilirkişi tayin edilmesini ister, dava yine ertelenir. 8. Bu arada seçim olur, hükümet değişir, yeni gelen hükümet pasaportların çipli değil de mipli (O zamanın son teknolojisi) olmasını ister ve yeni bir teknik şartname hazırlar. 9. Mevcut firma hem yeni şartnameye uymak için hem de işi tamamlamak için ekstra bedel arttırımı talep eder. 10. Bu arada dava da hala devam etmektedir... Sonuç: Bütün bu yapılan harcamalar zavallı halkımın sırtına ilave vergiler, pasaport harcı ve yurt dışı çıkış harcı olarak biner....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 16 yıl önce
işin iyisi geç yapılanıdır

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000