29 Ağustos 2009, Cumartesi 15:16:49

ÇİN, JUMBO ÜRETİMİNE DE EL ATTI

Son dönemde havacılık alanındaki atılımlarıyla dikkat çeken Çin, C919 tipi yerli jumbo jetini görücüye çıkaracak. 190 yolcu kapasiteli uçak, 8-10 Eylül’de Hong Kong’da düzenlenecek Uluslar arası Asya Havacılık Fuarı’nda tanıtılacak.
  • adamlar 30 dolara 1 ay geçinebildikleri için ucuz çalışıp doğal olarak ucuza üretiyorlar. ülkemizde durum aynı mı? hangi sektörün önü açık. dünyada sanayi ürünlerini çok belki en ucuza ürettiğimizde hadi Türkiye'de fabrika kuralım diyen mi oldu? Türk mallarını kapışanlar mı oldu? Çin'i seyrederken ağızlarının suyu akanlar neden bunu Türkiye zamanın en uygunuyken yapmadı, bir düşünün. bizde bir maşrapa 1,5 liraya mal olurken çin malı 1 liraya dükkanda satılıyor. hangi sanayiden bahsediyorsunuz? fabrikalar kiralarını ödeyemiyor, yüzbinlerce liralık makinalar sokaklarda. siz de üretici olsanız bu çin hayranlığından vazgeçerdiniz. yeni bir dünya devi yaratılıyor. tarihte çin işkencesi meşhurdur, şimdi de bizim sanayimiz üzerinde uyguluyor.
  • Yanlış diyorsam düzeltin lütfen. Jumbo deyince cift koridorlu geniş gövdeli uçak geliyor aklıma. Oysa araştırdığımda, uçağın tek koridorlu ve dar gövdeli en fazla 190 yolcu alabileceğini yazıyolar. Eğer bu uçağa JUMBO denilirse, Boeing\'in 738 lerine de o zaman JUMBO denilmeli. Onlar da o kadar yolcu alıyor.
  • herifler 747 yi kopyalamışlar resmen
  • % 90 made in china yazabilir..ama samsung'un neden çin'e fabrika açtığını acaba hiç düşündün mü..hatta dikkat etmeye kalkarsan samsung, sonyEricsson, nike'ta bile made in china yazısını görebilirsin..çünkü çin'de insan sayısı çok çok fazla..buda çok fazla işsizlik demek..devlet diğer ülkelerin gelip burada yaşayan halka iş vermesi için çeşitli ayrıcalıklar veriyor..örneğin daha düşük elektrik faturası veya vergi gibi..e işçi sıkıntısıda yok..işçiler düşük ücretle çalışıyor..tabiki çin'e fabrika kurucaklar..ama made in china yazması samsung'un çin malı olduğu anlamına gelmez..sonuçta samsung'un bi kalitesi var..sadece fabrika oraya kurulmuş..ama tamamen çin yerli üretimi olan bi uçak arkasında made in china yazan bi telefondan daha ad
  • çin üretim fazlası malları yada kalite standartlarını yakalayamadığı malları bize satarken biz çinle dalga gecerken her haltı anlıyormuş gibi konuşurken üni mezunları boşta gezerken Çin daha çok şeyler yapar...adamlar eğitimdede kitap okumadada üretimdede 1. sıradalar komik yorum yapan arakadaşlara sesleniyorum siz çinle dalga geçeceğinize kendi halinize gülün onların yaptığı dediğiniz adi plastikten oyuncağı dahi üretemiyoruz..Çin'i kutluyorum..
  • elinden hiç birşey gelmesin sonrada yapanlarla dalga geç... ne kolay iş valla.. çin her türlü kalitede mal alıp yapabilen bir ülke örnek vereyim samsung telefonunuz varsa açınız arka kapağı pilide çıkarınız ordaki bilgileri okuyunuz %90 Made in China yada Made in PRC yazar...
  • umarım hiç bir havayolu firması bu uçaklardan satın almaz.
  • Bu haber çok önemli.. Boeing ve Airbus için kötü haber de sayılır mı, dersiniz?
  • sen daha pirpirli sinek ilaclama makinasi bile uretemezken adamlar kaziya kaziya tirnaklariyla 737/A320 seviyesinde ucak yapiyolar... sen de dalga geciyorsun...tam turk usulu...
  • MİNİ ÇİMBO ilk 2 harfi çini son üç harfi de jumboyu temsil ediyor :)) 190 yolcu kapasiteli jumbo s: herhalde her yolcuya 1 kanepe tahsis edilecek

Çin, iki hafta içinde yeni modelini tanıtmayı planlıyor. Yapılacak olan yerel jumbo jetin yapımından sorumlu olan Çin Ticari Uçaklar Kurumu COMAC, 8-10 Eylül tarihleri arasında Hong Kong’da yapılacak olan Uluslararası Asya Havacılık Fuarı’nda jumbo jetin bir minyatürünü sergileyecek.

Bu buluşma C919’un basın önüne ilk çıkışı olacak. Çin’in ürettiği ilk yerli jumbo jet olacak C919’daki C harfi Çin ve COMAC’ın baş harflerinden gelirken, ilk 9 rakamı Çince’de sonsuzluk anlamına geliyor. Son iki rakam olan 19 ise uçağın 190 yolcu kapasitesine sahip olduğunu ifade ediyor.

C919’un ilk uçuş tarihi 2014 yılı olarak planlandı ve gerekli uçuş izinlerini aldıktan sora 2016 yılında müşterilere satılacak duruma gelebilecek. COMAC bu projesinden sonra gelecekte kargo uçağı be iş jeti de üretmeyi planlıyor.

COMAC, uluslararası şirketlerle de proje ortaklığı konusunda  görüşmelerini sürdürüyor. Programın baş tasarımcısı ve Şangay merkezli COMAC şirketinin Genel Müdür Yardımcısı Wu Guanghui, C919’un Şangay’da monte edileceğini ancak parçaların yurtdışından tedarikçi şirketler tarafından sağlanacağını belirtti. Guanghui, bu üretim modelinin Airbus ve Boeing’in de tercih ettiği üretim tarzı olduğunu kaydetti.
Uluslararası tedarikçilerin ihale yoluyla seçileceğini belirten Guanghui, önceliğin ise Çin’deki şirketler için tasarım ve üretim yapan yabancı tedarikçiler olacağını belirtti. Bu ihale dönemi ve tedarikçilerin belirlenmesinin bu yılın sonuna kadar tamamlanacağı belirtildi.

Şu ana kadar Honeywell, HP, Zodiac, Liebherr and Moog gibi uluslararası şirketler COMAC’ı ziyaret etti.

Uluslararası şirketlerin Çin’e olan bu ilgilerinden sonra Goodrich şirketi 12 Ağustos’ta Xi’an Havacılık şirketi (XAIC) ile ortak girişim anlaşmasını imzaladı. Anlaşmaya göre Goodrich iniş takımları ve motor parçaları üretecek.

Bu gelişmelerle birlikte Çin, C919’da kullanmayı planladığı Çin malı uçak motoru projesini de hızlandırmış oldu. C919 için üretilen ilk yerel yapım motorların 2016 yılında hazır olması bekleniyor. Motorları üretecek firma olan ACAE Genel Müdürü, motorun geliştirme planını hazırladıklarını ve onaylanmasını beklediklerini söyledi.

C919 projesinin tedarikçilere 2050 yılına kadar 200 milyar dolarlık bir kazanç sağlayabileceği belirtiliyor. Aynı zamanda Çin’in 2020 yılına kadar 1600 adet yeni jumbo jete ihtiyaç duyduğunu ve bunun değerinin 150 ile 180 milyar dolar arasında olduğu kaydediliyor. 2050 yılında ise Çin’in 3000 adetten fazla uçağa ihtiyacı olduğunu ve bunun değerinin 350-400 milyar dolar olduğu da ifade ediliyor.
Çin Sivil Havacılık kurumunun verilerine göre Çin havacılığı dünyanın en hızlı büyüyen havacılık sektörü konumunda. İstatistiklere göre 2007 yılında 186 milyon kişi uçak yolculuğu yaparken geçen yıl bu sayı 193 milyona çıktı. Ülkedeki tüm havayollarının filosu da 2007 yılında 1591 uçak iken şu an bu sayı 1961’e yükselmiş durumda.

ÇİN, JUMBO ÜRETİMİNE DE EL ATTI

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Misafir ~ 15 yıl önce
adamlar 30 dolara 1 ay geçinebildikleri için ucuz çalışıp doğal olarak ucuza üretiyorlar. ülkemizde durum aynı mı? hangi sektörün önü açık. dünyada sanayi ürünlerini çok belki en ucuza ürettiğimizde hadi Türkiye'de fabrika kuralım diyen mi oldu? Türk mallarını kapışanlar mı oldu? Çin'i seyrederken ağızlarının suyu akanlar neden bunu Türkiye zamanın en uygunuyken yapmadı, bir düşünün. bizde bir maşrapa 1,5 liraya mal olurken çin malı 1 liraya dükkanda satılıyor. hangi sanayiden bahsediyorsunuz? fabrikalar kiralarını ödeyemiyor, yüzbinlerce liralık makinalar sokaklarda. siz de üretici olsanız bu çin hayranlığından vazgeçerdiniz. yeni bir dünya devi yaratılıyor. tarihte çin işkencesi meşhurdur, şimdi de bizim sanayimiz üzerinde uyguluyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yanlış diyorsam düzeltin lütfen. Jumbo deyince cift koridorlu geniş gövdeli uçak geliyor aklıma. Oysa araştırdığımda, uçağın tek koridorlu ve dar gövdeli en fazla 190 yolcu alabileceğini yazıyolar. Eğer bu uçağa JUMBO denilirse, Boeing\'in 738 lerine de o zaman JUMBO denilmeli. Onlar da o kadar yolcu alıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
herifler 747 yi kopyalamışlar resmen

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
% 90 made in china yazabilir..ama samsung'un neden çin'e fabrika açtığını acaba hiç düşündün mü..hatta dikkat etmeye kalkarsan samsung, sonyEricsson, nike'ta bile made in china yazısını görebilirsin..çünkü çin'de insan sayısı çok çok fazla..buda çok fazla işsizlik demek..devlet diğer ülkelerin gelip burada yaşayan halka iş vermesi için çeşitli ayrıcalıklar veriyor..örneğin daha düşük elektrik faturası veya vergi gibi..e işçi sıkıntısıda yok..işçiler düşük ücretle çalışıyor..tabiki çin'e fabrika kurucaklar..ama made in china yazması samsung'un çin malı olduğu anlamına gelmez..sonuçta samsung'un bi kalitesi var..sadece fabrika oraya kurulmuş..ama tamamen çin yerli üretimi olan bi uçak arkasında made in china yazan bi telefondan daha ad

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
çin üretim fazlası malları yada kalite standartlarını yakalayamadığı malları bize satarken biz çinle dalga gecerken her haltı anlıyormuş gibi konuşurken üni mezunları boşta gezerken Çin daha çok şeyler yapar...adamlar eğitimdede kitap okumadada üretimdede 1. sıradalar komik yorum yapan arakadaşlara sesleniyorum siz çinle dalga geçeceğinize kendi halinize gülün onların yaptığı dediğiniz adi plastikten oyuncağı dahi üretemiyoruz..Çin'i kutluyorum..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
elinden hiç birşey gelmesin sonrada yapanlarla dalga geç... ne kolay iş valla.. çin her türlü kalitede mal alıp yapabilen bir ülke örnek vereyim samsung telefonunuz varsa açınız arka kapağı pilide çıkarınız ordaki bilgileri okuyunuz %90 Made in China yada Made in PRC yazar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
umarım hiç bir havayolu firması bu uçaklardan satın almaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bu haber çok önemli.. Boeing ve Airbus için kötü haber de sayılır mı, dersiniz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
sen daha pirpirli sinek ilaclama makinasi bile uretemezken adamlar kaziya kaziya tirnaklariyla 737/A320 seviyesinde ucak yapiyolar... sen de dalga geciyorsun...tam turk usulu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
MİNİ ÇİMBO ilk 2 harfi çini son üç harfi de jumboyu temsil ediyor :)) 190 yolcu kapasiteli jumbo s: herhalde her yolcuya 1 kanepe tahsis edilecek

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000