20 Mart 2018, Salı 09:07:11

Çin J-20'yi resmen açıkladı

ABD’den sonra beşinci nesil bir savaş uçağını aktif hizmete alan ikinci ülke olan Çin, askeri kapasite bakımından bölgesel bir güçten küresel bir güce dönüşme sürecine girdi.
  • Sen de evde otur hiçbir şey yapma ülken için. Anca konuşun, icraate gelince sıfır!!!
  • Haber Çin J-20 görsel Japon ATD-X ???
  • Bilmediğimden soruyorum. SU-35 de beşinci nesil değil mi?
  • bu neki bizde 8.ci nesil iphone8 var

ABD’den sonra beşinci nesil bir savaş uçağını aktif hizmete alan ikinci ülke olan Çin, askeri kapasite bakımından bölgesel bir güçten küresel bir güce dönüşme sürecine girdi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri Şubat ayı başında, yeni geliştirilen J-20 savaş uçağının hizmete girmiş olduğunu açıkladı.

Geliştirme çalışmalarına 1990’ların sonlarında başlanan ve Chengdu Aerospace Corporation (CAC) tarafından üretilen J-20, sahip olduğu yetenekler itibarıyla pek çok gözlemci tarafından beşinci nesil bir savaş uçağı olarak sınıflandırılıyor. Bu bakımdan Çin’in, ABD’den sonra beşinci nesil bir savaş uçağını aktif hizmete alan dünyada ikinci ülke olduğu değerlendirmesini yapmak mümkün.

J-20, Çin’in son 20 yılda büyük bir ivmeyle sürdürdüğü askeri modernizasyon hamlesinin en önemli aşamalarından biri. Bu hamle özellikle son yıllarda kuvvet aktarımı (power projection), alan hakimiyeti ve uzun erim odaklarında ilerliyor.

Çin, bilim ve teknolojide kaydettiği ilerlemelerin de katkısıyla tedarik ve modernizasyon projelerini elektronik ve siber harp, füze sistemleri ile deniz ve hava platformlarına yoğunlaştırmış durumda.

Yürütülen projelerin kısa süre içinde erişmeleri beklenen olgunluk seviyesi ile de Asya-Pasifik bölgesinde ABD’yi geride bırakmasının yanında Çin’in küresel bir askeri güç haline gelebileceği değerlendirmeleri yapılıyor.

Bölgesel güçten küresel güce dönüşüm

Çin’in özellikle son 20 yılda hızla gelişen ekonomik ve teknolojik kapasitesi, ülkenin bölgesel bir güçten küresel bir güce dönüşme çabalarının itici gücü oldu. Bu dönüşüm sürecinde askeri kapasitenin artırılması için büyük kaynaklar ayrılıyor.

Çin’in yürüttüğü askeri modernizasyon projeleri incelendiğinde, bu çabaların belli alanlarda yoğunlaştığı görülüyor. Bunlar hava ve deniz sistemleri, elektronik ve siber harp ile roket ve füze teknolojileri olarak sayılabilir.

Çin J-20'yi resmen açıkladı

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

ZavallıPsikolojisi ~ 6 yıl önce
Sen de evde otur hiçbir şey yapma ülken için. Anca konuşun, icraate gelince sıfır!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Görsele gel ? ~ 6 yıl önce
Haber Çin J-20 görsel Japon ATD-X ???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pardon ~ 6 yıl önce
Bilmediğimden soruyorum. SU-35 de beşinci nesil değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Su-35 ~ 6 yıl önce
4. Jenerasyon.
Negatif ~ 6 yıl önce
Ruslar'da Su-57 var 5. nesilden. Su-35 4. nesil.
Pardon’a ~ 6 yıl önce
SU35 4.nesil, bahsettiğin SU57 yani PAK-FA50. Ama sonuçta haber yanlış çünkü Rus’lar SU57’leri yaklaşık 3 hafta önce Suriye’deki üslerine gönderdi. Çin’in J20’si bu bağlamda üçüncü operasyonel 5. nesil savaş uçağı. (Editör yanlış haberi düzeltelim please)
Fuce ~ 6 yıl önce
Su-35 4. Nesil olarak sınıflandırılıyor. Rusların 5. Nesil uçağı su-57 olacak ama geliştirilmesi aşamasında henüz.
Ben de ~ 6 yıl önce
öyle biliyorum ama aktif olarak henüz kullanmıyorlar yanılmıyorsam. Bir ara Suriye'de test ediyorlar diye söylentiler çıkmıştı (bence doğru bir söylenti).
? ~ 6 yıl önce
bu neki bizde 8.ci nesil iphone8 var

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000