26 Kasım 2012, Pazartesi 08:21:13

ÇİN GÖVDE GÖSTERİSİ YAPTI

Çin’in ilk uçak gemisi Liaoning (eski adı Varyag), yerli savaş uçaklarının ilk defa başarıyla gerçekleştirdiği iniş kalkışla gövde gösterisi yaptı.
  • CEVAP BASİT DİYEN ARKADAŞ. ADAMIN DİBİSİN.
  • Panda ayıyı hala bekliyoruz!
  • Hindistan'ın ve Tayland'ın bile uçak gemisi var, bizim niye yok?
  • Bu gemi boğazlarımızdan geçirilirken tüm milletimize; "Bu bir askeri gemi olmayacaktır. Çin bu gemiyi lunapark'a çevirecek, hede müzesi yapacak, hödö müzesi yapacak" vs şeklinde bin tane masal anlatıldı siyasetçilerimiz tarafından. Ama ne oldu, boğazlardan geçmesine asla izin verilmeyecek büyüklükteki bir savaş makinası geçirilmiş oldu... Artık diğer ülkelerin elinde de bir emsal oldu bu... Siyasetçi olmak farklı bir şey, her insan yapamaz, kimi değerlerin olmayacak...

Çin medyasının büyük bir gururla bahsettiği bu olay, ülkede büyük heyecan uyandırdı. Resmi Xinhua haber ajansı ile devlet televizyonu CCTV’nin haberine göre, uçak gemisi, adını aldığı Liaoning eyaletin Dalian limanından ayrıldı. Geminin sefere çıkması, Çin ile Japonya arasındaki tartışmalı adalar sorununun devam ettiği bir döneme denk geliyor. Gemi, Çin donanmasına resmen katılmasının ardından 13 Ekim’de ilk kez suya açılmıştı.

Haberlere göre, 300 metrelik piste sahip uçak gemisinde Çin yapımı J-15 savaş uçakları ise ilk kez başarılı iniş gerçekleştirdi.

Sovyetler Birliği'nin çökmesinin ardından Ukrayna'nın sahip olduğu gemi, 1998 yılında açık artırmayla "eğlence amaçlı" Çin'e satılmıştı. Dümensiz ve motorsuz olarak Ekim 2001'de Türkiye boğazlarından geçen geminin yenilenme projesine 2002'de başlanmıştı. Uçak gemisi 10 Ağustos'ta ülkenin kuzeydoğusundaki Dalian limanından suya indirilmişti.

Kuznetsov sınıfına ait ve gelişmiş radar, füze ve silah sistemleriyle donatılan uçak gemisi 306,5 metre uzunluğunda ve 72 metre genişliğinde.

ÇİNLİ UZMANLAR: "BİZİM SAVAŞ UÇAKLARIMIZ DAHA YETENEKLİ"

Liaoning, Çin’in ilk nesil savaş uçağı J-15, deniz eğitim uçağı JT-9 ve Z-8 tipi helikopter gibi unsurları da taşıyabiliyor. J-15 uçakları çok yönlü anti-gemi, havadan havaya ve havadan karaya füzelerin yanı sıra, hassas güdümlü bomba da taşıyabiliyor. Çin’in askeri uzmanları, J-15’in Rusya’nın Su-33, Amerika’nın ise F-18 jetlerine göre daha kapsamlı yeteneğe sahip olduğunu iddia ediyor.

Yeniden inşa edilerek, Eylül ayında Çin donanmasına teslim edilen uçak gemisinin, Çin’in sorunlu deniz sınırları ve sahillerini koruma adına elini oldukça güçlendireceği belirtiliyor. Gemi, yaklaşık 4 sene sürecek deneme sürüşlerinin ardından tam operasyonel olarak kullanılacak. Çin böylelikle dünyada ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, İspanya, İtalya, Hindistan, Brezilya ve Tayland'ın ardından uçak gemisine sahip 10. ülke oluyor. Söz konusu ülkelere ait toplam 21 aktif uçak gemisi bulunuyor.

ÇİN GÖVDE GÖSTERİSİ YAPTI

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

PROMETHEUS ~ 11 yıl önce
CEVAP BASİT DİYEN ARKADAŞ. ADAMIN DİBİSİN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Panda ayıyı hala bekliyoruz!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 11 yıl önce
Hindistan'ın ve Tayland'ın bile uçak gemisi var, bizim niye yok?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cevap Basit... ~ 11 yıl önce
Bizim 500 milyar dolar civarın bir dış borcumuz ve yıllardır ödediğimiz (Sanırım trilyon doları geçmiştir.) borç faizimiz var ki evlere şenlik. Hepsi bir yana silaha sahip olmak bir şeydir ama onu kullanma iradesine sahip olmak daha ayrı bir şeydir. Bölgenin güçlü ülkesi olarak, çevremizdeki hangi olaya ciddi bir müdahalede bulunabildik ki? (Kıbrıs Harekatı hariç) Mesela burnumuzun dibindeki Karabağ'a el atabildik mi? Bence önce bu irade sorunu çözülmeli. Silah nasıl olsa temin edilir. Yoksa boş yere para harcamaya gerek yok.
yasin ~ 11 yıl önce
Senin kıbrısın var dünanın en buyuk ucak gemısı gerisini bosver
cevap basit 2 ye ~ 11 yıl önce
ayrıca 100 milyar dolara yaklaşan cari açık, 110 milyar dolar gibi de ekonomiyi yöneten uluslararası finans ve borsa güçlerinin sıcak parası ki çoğunluğu adb yahudi ve arap sermayesidir olunca bir de dediğiniz gibi 500 milyar dolar dış borcumuz ki bu da cumhuriyet döneminin bütün hükümetlerinin yaptığı borcun iki katı bu hükümet döneminde yapılmıştır her ne kadar bu borcun yarısı da özel kesim borcu olsa da o da devlet güvencesi altında olması nedeni ile devlet borcu sayılmaktadır; tablo böyle olunca da milli bir devlet politikasının olmayacağı da açıktır yani borcunuz varsa milli bir politikanız olamaz, bu olmayınca da elinizdeki silahları da size kullandırmazlar, uluslararası silah tekelleri o silahları size satarlar ama tetiği ellerinde tutarlar, örnek mi F16 yazılımları, alman leopard tanklarının yazılımları, tankların modernizasyonu ve uçakların yazılımlarının israile yaptırılması,radar sistemlerinin denetimi, milli silah sanayinin engellenmesi vs gibi, olsa ne olur olmasa ne olur
politikacılık farklı bir olay... ~ 11 yıl önce
Bu gemi boğazlarımızdan geçirilirken tüm milletimize; "Bu bir askeri gemi olmayacaktır. Çin bu gemiyi lunapark'a çevirecek, hede müzesi yapacak, hödö müzesi yapacak" vs şeklinde bin tane masal anlatıldı siyasetçilerimiz tarafından. Ama ne oldu, boğazlardan geçmesine asla izin verilmeyecek büyüklükteki bir savaş makinası geçirilmiş oldu... Artık diğer ülkelerin elinde de bir emsal oldu bu... Siyasetçi olmak farklı bir şey, her insan yapamaz, kimi değerlerin olmayacak...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000