05 Şubat 2010, Cuma 08:01:44

ÇİN, COMAC C919 İLE MEYDAN OKUDU

Batılı havacılık devleri Boeing ve Airbus'ın yolcu uçağı piyasasındaki hâkimiyetine Çin’den gelen en büyük potansiyel tehdit Singapur Havacılık Fuarı'nda sergilendi...
  • ismine bakın : (C)mac ``C919``,(B)oeing ``b717``

Tasarım ve yapımı tamamen Çin’de gerçekleştirilen uçağın, dört yıl içinde deneme uçuşlarını tamamlayıp, Airbus 320 ve Boeing 737’ye rakip olması bekleniyor. Uçağın 2016’da piyasaya çıkması planlanıyor.

C919, Çin'in kendi havacılık endüstrisini geliştirme amacının bir parçası… 

Uzmanlar, Çin havacılık sanayisinin, bir gün Airbus ile Boeing'in küresel ticari uçak pazarındaki hâkimiyetine tehdit oluşturabileceğini öngörüyor.

Comac'in gelecek 20 yılda 2 bin uçak üretmesi bekleniyor. Şirket, dar gövdeli ticari uçak pazarında yüzde 10'luk pazar payı elde etmeyi amaçlıyor.

Şangay merkezli şirket, Pekin yönetiminin, eyalet hükümetinin ve Cinalco ile Baosteel gibi devlet şirketlerinin tam desteğine sahip.

Sadece bir buçuk yıl önce kurulan şirket, şu ana dek çift motorlu, kısa menzilli Arj-21 uçaklarından Çin ve Laos Havayollarına 240 adet sattı.

Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen, ABD’nin askeri teknoloji transferine koyduğu ambargo, Çin’in bir havacılık devi olma amacına ulaşmasını zorlaştırabilir.

Ambargo, hem askeri, hem de ticari uçaklarda bulunan, çift kullanımlı parçaların satışını etkileyebilir.

Bu ambargodan en çok etkilenebilecek şirket ise Tayvan’a satılması planlanan Harpoon füzelerini üreten Boeing…

ÇİN, COMAC C919 İLE MEYDAN OKUDU

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
ismine bakın : (C)mac ``C919``,(B)oeing ``b717``

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000