13 Haziran 2016, Pazartesi 19:08:03

Çıldır Havalimanı arazisi mahkemeye taşınıyor

Aydın’da Havaalanı yapılması şartı ile 1956 yılında 500 dönüm arazisini Devlet Hava Meydanları İşletmesi Umum Müdürlüğü’ne şartlı olarak bağışlayan Mustafa Çıldır’ın varisleri 60 yıl aradan sonra bağışladıkları arazi havaalanı yapılmayınca araziyi geri almak için çalışma başlattı.
  • Devlet zaten bağışlanan araziye havaalanı yapmış, ICAO kodu LTBD, ismini Çıldır koymuş, aynı maksatla kullanılmak üzere bir şirkete kiralamış. Daha ne olsun, bağışlama şartında başkasına kiraya verilemez yazmamış, havaalanı olarak kullanılmayacaksa geri alırız denilmiş. E havaalanı olarak kullanılıyor zaten, devlet ister, TAV'a ister THY'a veya şartları kabul eden herhangi bir firmaya işletmesi için kiralayabilir. Buranın havaalanı olması için illa tarifeli seferle 500 noktaya uçuş mu yapılması lazım? 20 yıldır kullanılmayan pisti THY kiralayınca kıymete bindi.
  • Adam sonuna kadar haklı
  • halk arasında bir söz vardır, Devlete parmağını veren kolunu kaptırır , diye. Bu konuda, bağışçıları kimsenin muhatap aldığını sanmıyorum.
  • Guzel madde koydurmus amca helal olsun
  • Biraz geç kalmişsın... Sen geri kalan ömrünü neşe vercek şeylere ayır...
  • Adam haklı beyler. havaalanı olsun diye özellikle vermiş adamcağız toprağını. yapmıyorsanız geri verin bencede...
  • Herşey ortada. Yazılmış çizilmiş. Bey haklıdır.
  • Amcacım tamamda tarifeli sefer olmayinca havaalani sayilmiyormu, ne güzel eğitim uçuşları düzenleniyor. Daha iyi. Amcanin korkusu yarin birgün ucus okulu da havaalani da kapatılır, yerine AVM acilir diye herhalde napsin. Dedem rahmetli derdi ki Devlete elini veren kolunu alamaz diye. Amcanin ki birazda buna benzemiş.
  • amcacım 1 sene içinde zor gibi görünüyor. sen davanı aç arazini al. 500 dönüm az değil hele ki aydın gibi değerli bir yerde..
  • Bu isi cozse cozse AKP cozer baska da ihtimal yok. Yeni Basbakan yatirimcidir bes dakikada ucus baslatir hepsine.

Çıldır Ailesi’nin en yaşlı fertlerinden 92 yaşındaki Şevki Çıldır, “32 yaşında iken bağışladığımız bu arazinin havaalanı olduğunu görmeden babam vefat etti. Vefat etmeden önce de ‘Bu işin takipçisi ol’ dedi. Ben de 92 yaşına girdim. Halen havaalanı yapılmadı. Devletin vaadini yerine getirmemesi nedeniyle son bir yazı yazdık. Eğer 1 yıl içinde havaalanı sivil uçuşlara açılmazsa arazimizi geri almak için dava açacağız” dedi.

Edinilen bilgiye göre; Cumhuriyet’in ilk yıllarında Konya Bozkır’dan çoban olarak Aydın’a gelen Mustafa Çıldır, yıllarca hayvanlarını otlattığı Tepecik civarında bulunan arazileri biriktirdiği paralarla satın aldı. Aydın’da iyi para kazanan Mustafa Çıldır, vatan edindiği Aydın’a eser kazandırmak amacıyla 1956 yılında şu anda Çıldır Havaalanı olarak bilinen bölgeden 500 dönüm arazisini havaalanı yapılması şartı ile önce Aydın Valiliği’ne ardından da protokol ile 10 Ocak 1957 yılında Devlet Hava Meydanları İşletmesi Umum Müdürlüğü’ne bağışladı. Mustafa Çıldır bağışı yaparken tapu kaydına da “Münhasıran Hava meydanı olarak kullanılmak ve ileride Hava Meydanı olarak kullanılmaktan sarfınazar edildiği takdirde vahibe veya mirasçılarına rücu etmek ve Tayyare Meydanı isminin de Çıldır Hava Meydanı konulmak kayıt ve şartı ile hibe edilmiştir” yazdırttı.

Türkiye’de Atatürk’ün Etimesgut Havalanı’nı bağışlamasından sonra bir vatandaş tarafından arazisi bağışlanmış tek havaalanı özelliğini de taşıdığı belirtilen Çıldır Havaalanı bağışın yapılmasının hemen ardından gerekli çalışma yapılarak uçuşlara açıldı. Araziyi bağışlayan Mustafa Çıldır da 1959 yılında hacca bu havaalanından uğurlandı. Mustafa Çıldır aktarmalı olarak buradan Arabistan’a uçtu. Ancak bir süre sonra havaalanı çeşitli gerekçelerle uçuşlara kapatıldı. Mustafa Çıldır Hacdan döndükten kısa süre sonra 5 Ağustos 1963 tarihinde vefat etti.

“BABAMIN VASİYETİ ÜZERİNE DAVA AÇIYORUZ”

Havaalanının sivil uçuşlara kapatılması üzerine ilgili kurum ve kuruluşlarla bakanlıklara defalarca yazı yazdıklarını belirten Mustafa Çıldır’ın varislerinden Şevki Çıldır, havaalanı şartı ile bağışladıkları Çıldır Havaalanı önünde açıklama yaptı. Babasının mezarına gidip 60 yıldır verdikleri mücadeleyi de anlatan Şevki Çıldır, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne bilgi için de Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Ulaştırma Bakanlığı makamlarına dilekçe göndererek bağışladıkları alanın bağış şartına uygun olarak kullanılmasını istedi.

“BABAMIN KEMİKLERİ SIZLAMASIN DİYE DAVA AÇACAĞIZ”

Aradan 60 yıla yakın süre geçmiş olmasına rağmen hibeye konu taşınmazın hibe edenin arzularına ve hibenin belirtilen koşullarına uygun olarak kullanılmadığını belirten Mustafa Çıldır’ın varisi Şevki Çıldır, dilekçesinde “Defalarca yazışma yaptık verilen cevaplar tatmin edici değildir. Şu anda Çıldır Havaalanı uçuş okuluna kiraya verilmiştir. Kesinlikle alan, bağışçının bağışlama şartına uygun kullanılmamaktadır. Hibenin gerekçesi ve şartları tapulama tutanağında açıkça yazılı olup bağışladığımız arazide yapılan faaliyetlerin hiçbiri bu koşulları taşımamaktadır. Esasen kiraya vermiş olmanız başlı başına hibe edenin iradesine ve arzusuna aykırı olup, bu dahi bağıştan rücuu gerektiren bir husustur. Muris babam arzu ettiği eseri göremediği gibi, bizler de hayli yaşlandık sanırım bu gidişle biz de göremeyeceğiz. Netice olarak bu alan bağışlanma şartlarına uygun havaalanı olarak faaliyete geçirilmesini talep ediyoruz. Aksi takdirde mirasçıları olarak hibeden rücu yolundaki hukuki süreci başlatmak zorunda kalacağız” ifadelerine yer verdi.

Çıldır Havalimanı arazisi mahkemeye taşınıyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (29)

Yok Ali Sami ~ 8 yıl önce
Devlet zaten bağışlanan araziye havaalanı yapmış, ICAO kodu LTBD, ismini Çıldır koymuş, aynı maksatla kullanılmak üzere bir şirkete kiralamış. Daha ne olsun, bağışlama şartında başkasına kiraya verilemez yazmamış, havaalanı olarak kullanılmayacaksa geri alırız denilmiş. E havaalanı olarak kullanılıyor zaten, devlet ister, TAV'a ister THY'a veya şartları kabul eden herhangi bir firmaya işletmesi için kiralayabilir. Buranın havaalanı olması için illa tarifeli seferle 500 noktaya uçuş mu yapılması lazım? 20 yıldır kullanılmayan pisti THY kiralayınca kıymete bindi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ich habe recht ~ 8 yıl önce
Adam sonuna kadar haklı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yav ~ 8 yıl önce
Almancıyım dıyosun yani....
ibretlik ~ 8 yıl önce
halk arasında bir söz vardır, Devlete parmağını veren kolunu kaptırır , diye. Bu konuda, bağışçıları kimsenin muhatap aldığını sanmıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
adam akillymis ~ 8 yıl önce
Guzel madde koydurmus amca helal olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Amca kusura bakmada ~ 8 yıl önce
Biraz geç kalmişsın... Sen geri kalan ömrünü neşe vercek şeylere ayır...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
haklı ~ 8 yıl önce
Adam haklı beyler. havaalanı olsun diye özellikle vermiş adamcağız toprağını. yapmıyorsanız geri verin bencede...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Açık be net ~ 8 yıl önce
Herşey ortada. Yazılmış çizilmiş. Bey haklıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iyi niyet ~ 8 yıl önce
Amcacım tamamda tarifeli sefer olmayinca havaalani sayilmiyormu, ne güzel eğitim uçuşları düzenleniyor. Daha iyi. Amcanin korkusu yarin birgün ucus okulu da havaalani da kapatılır, yerine AVM acilir diye herhalde napsin. Dedem rahmetli derdi ki Devlete elini veren kolunu alamaz diye. Amcanin ki birazda buna benzemiş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 8 yıl önce
amcacım 1 sene içinde zor gibi görünüyor. sen davanı aç arazini al. 500 dönüm az değil hele ki aydın gibi değerli bir yerde..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CIldir ~ 8 yıl önce
Bu isi cozse cozse AKP cozer baska da ihtimal yok. Yeni Basbakan yatirimcidir bes dakikada ucus baslatir hepsine.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000