25 Eylül 2010, Cumartesi 14:10:36

CIA'NIN PREDATOR SKANDALI

ABD basınının ele geçirdiği bir fikri mülkiyet davasının iddianamesi, insansız uçak kullanımı ve saldırılarla ilgili bir skandalı daha ortaya çıkardı.
  • Kaçak ofis kullandıkları için gariban firmaların gırtlaklarına çöreklenen korsan yazılımla mücadele firması n'apıyor bu arada?

Basına sızan iddianameye göre, Predator adı verilen insansız uçaklarda kullanılan yazılımı hazırlayan bilgisayar şirketi, Massachusetts mahkemesine açtığı davada, CIA'nın "henüz tamamlanmamış ve yanlış hedeflere odaklanan yazılımını izinsiz kullanmakla" suçluyor.

Şirket, CIA'nın yazılımdaki hataların farkında olduğunu, hedefi 13 metreden daha fazla hedeften saptığı belirlendiği için piyasaya sürmediği yer analiz programının korsan yollarla ele geçirildiğini savundu.

HATALI YAZILIM, SAPMIŞ HEDEFLER

Massachusetts'de görüşülmeye başlanacak olan dava, Afganistan ve Pakistan'da binlerce sivilin ölümüne neden olan insansız uçak saldırılarıyla ilgili yeni bir tartışma başlattı.

Mahkemenin CIA'nın aleyhine karar vermesi, hatalı bir yazılımı yasadışı yollarla elde ettiği ve kullandığının belirlenmesi durumunda insansız uçak saldırılarını durması gerekecek.

Ancak tartışmanın daha da önemli olan boyutu, hedef sapması olduğunu bilerek yapılan füze saldırılarında öldürülen sivillerle ilgili açılabilecek davalar..

Massachusetts merkezli Akıllı Entegrasyon Sistemleri A.Ş., diğer adıyla IISI, korsan olduğunu belirttiği yazılımın CIA tarafından kullanılmasının durdurulmasını talep ediyor.

CIA KABUL ETTİ

CIA'nın mahkemeye sunduğu ilk açıklamada "13 metre civarında hatalı yer belirlediği bilindiği halde" programın kullanıldığını kabul ettiği bildirildi.

Mahkeme belgelerine göre, CIA 2009 yılında yazılımları teslim aldı ve o dönemden itibaren hatalı olduğu raporlarla kanıtlanan program ciddi sorunlar yaşanmasına neden oldu.

Ancak bu "sorunların" Afganistan ve Pakistan'daki sivil ölümleri de kapsayıp kapsamadığına dair bilgi verilmedi. (DünyaBülteni)

CIA'NIN PREDATOR SKANDALI

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Kaçak ofis kullandıkları için gariban firmaların gırtlaklarına çöreklenen korsan yazılımla mücadele firması n'apıyor bu arada?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000