21 Ekim 2009, Çarşamba 11:06:08

Cep telefonu yüzünden uçağı parçaladılar!

İspanya’dan İngiltere’ye gitmek için kalkmak üzere olan bir yolcu uçağının havalandırmasına bir cep telefonu düşünce uçak kısmen parçalara ayrıldı...
  • Bundan önceki yorum yapanlar konuyu çok güzel irdelemiş. Airport Haber olarak bir havacılık sisteminin bir parçası olarak lütfen Güvenlik ve Emniyet kavramlarına dikkat edelim.
  • Evet Cep telefonu ucak icindeki elektroik araca gereclere zarar mutlaka verir diye bir kaide yok bence ama sunu da yazmadan gecemiyecegim, eger gercekten cok zararli olsaydi sahsen sahit oldugum Pakistan´da ucak namina birsey kalmazdi ve hepsi düserdi. Eger Pakistan da ic hat ucan arkadaslarimiz varsa bunu bilirler. Orada herkesin cep telefonu ucus aninda, kalkista ve iniste bile acik. Uyarilari tabiri caizse takan yok.. Ama ucus aninda riskleri azaltmak icin ve görgü kurallari geregi cep telefonlari mutlaka ama mutlaka kapatilmali.
  • Manyetik alan teorisine göre Bir manyetik alan Bir metal ile karşılaşırsa Manyetik alan enerjisi Metalin yüzeyinden hareket eder. Yani Metalin içine giremez...!!! Hepiniz. Eğer Televizyon yada Radyoyu Açarsanız Tuner Katında Beyaz metalle kaplanmış bir kutu görürsünüz. Bunun sebebi hassas olan bu katın diğer manyetik alanlardan etkilenmemesi içindir. Herhangi bir ortamın manyetik güvenliğini sağlamak aslında hiçte zor değildir... Kullanılan Kablolar aynı TV antenlerinde kullanılan kablolar gibi ekranlı kablolar seçilmeli ve ilgili hassas devre bölgelerine ekranlama yapmalıdır ve bu ekranlanmış bölgeleri şaseye bağlanmalıdır. Yani Aslında istenirse çook rahat iletişim özgürlüğü sağlanabilir sadece ekranlama maliyeti arttırır.Saygılarımla.
  • Bilgisayarınızın yakınındayken hopörlörlerden ses geldiğini hepimiz biliyoruz. Bu bir karıştırmadır. Uçakta birçok bilgisayar kullanılıyor ve bunlar birbirlerinden bilgi alıyorlar. Uçuşlarda birçok kere yanlış arıza ihbarı (false indication) alıyoruz. Bunların çoğu telefonlardan yayılan radyasyondan kaynaklanır. Cep telefonları uçağa binmeden kapatılmalı, indikten sonra terminale girince açılmalı. Yakıt alımı devam edebilir, yangına bile neden olabilir. Dahası, topluma saygıdan da uçak/araç içinde kapalı olmalıdır. Yanımda bağıra bağıra ortağıyla konuşan bir kimseden ; tam inişe yakın hayatım ben iniyorum, alana geldin mi diye soran hanımdan rahatsızlık duyarım. Kendi canları kıymetsiz olabilir ama benim can güvenliğimle kimse oynayamaz.
  • Cep telefonu uçuş sistemlerine kesinlikle etki ediyor. Bunun için yayılan sinyalin frekansı ve gücü önemli. Pek çok pilot kokpitte cep telefonu kullanıyor. Bir -İki telefon uçağı düşürmez ama 10 dan fazla telefon açık ve kullanımdaysa bu şu anda kullanımda olan ticari uçakların uçuş sistemini kesinlikle bozar. Ayrıca SAR değeri yüksek olan telefonların birkaçının açık olması bile uçuş sistemini kilitler. Airbus'ın sistemi fly by wire olduğu için sistemleri Boeing den daha hasasdır. Bunu engelleyecek sistemleri yapmak da mümkündür. Ama ben cep telefonlarının kesinlikle kapalı olmasını tavsiye ediyorum.
  • açık cep telefonu tabii ki illada uçağa zarar verecek anlamına gelmiyor..tehlikelimi evet tehlikeli...alacağı elektronik sinyaller uçağın elektronik cihazlarının kafasının karışmasına neden olabilir.uçağın computerlerine yanlış bilgi gönderebilir.bu da özellikleiniş ve kalkışta tehlikeli olabilir...emniyet için kapalı tutalım..tehlike yaratmaya gerek yok..
  • aslında cep telefonları ciddi anlamda uçak avionic sistemlerine zarar veriyor olsaydı uçağa telefonlar hiç alınmazdı, yolcular indiklerinde kendilerine teslim edilirdi, zaten kimi yolcu telefonunu kasten veya unutmuş olduğu için açık bırakabiliyor. zarar verecek yönde, sanırım milyonda bir bi olasılık var ve bu yüzden de telefonlar kapattırılıyor, ki bence bu ihtimal bile kapattırmaya yeter ne oluuurr ne olmaz.
  • bildigim kadariyla cep telefonlari ucaga zarar vermiyor aslinda. ama %100 isptalanabilmis degil zararsiz oldugu. bu jet2 nin yaptigi ama biraz abarti gibi geldi bana.
  • ben telefonum açık olarak binmiştim uçağa şimdi bu haberi okuyunca utandım ama hiç birşey olmadı anlamıyorum. kotü mü yoksa iyi mi.yoksa tesadüfi olarak mı bir şey olmadı?bilen varsa yazssın pls!!

Jet2 havayolu şirketine ait uçak Murcia’ya daha yeni inmişti ki bir yolcu cep telefonunu düşürdü. Telefon açık oluğu için şirketin yetkilileri telefon bulunana dek uçağın kalkmasına izin vermedi.

Uçağın kokpit bölgesi ve ön sıralardaki koltukları sökülürken uçaktaki tatilciler de üç saat beklemek zorunda kaldı. Jet2.com şirketinin bir yetkilisi pazar günü meydana gelen olayda yolcuların gösterdiği sabır için kendilerine teşekkür etti.

Yetkili, “Biz daima güvenlik konusunda en yüksek standartlarda hizmet veririz ama şüphesiz ki telefonu bulmamız için bekletmek zorunda kalarak yolcularımıza zahmet verdik. Ama yolcularımızın güvenliği için açık durumda olan cep telefonu ya da herhangi bir iletişim cihazının bulunması gerekiyordu” dedi. 

Yetkili, “Hayayoluyla seyahat eden yolculara havaalanı terminaline ulaşmadan önce cep telefonlarının açmamalarını bir kez daha hatırlatmak isteriz“ dedi.

CNN Türk

Cep telefonu yüzünden uçağı parçaladılar!

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Misafir ~ 15 yıl önce
Bundan önceki yorum yapanlar konuyu çok güzel irdelemiş. Airport Haber olarak bir havacılık sisteminin bir parçası olarak lütfen Güvenlik ve Emniyet kavramlarına dikkat edelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Evet Cep telefonu ucak icindeki elektroik araca gereclere zarar mutlaka verir diye bir kaide yok bence ama sunu da yazmadan gecemiyecegim, eger gercekten cok zararli olsaydi sahsen sahit oldugum Pakistan´da ucak namina birsey kalmazdi ve hepsi düserdi. Eger Pakistan da ic hat ucan arkadaslarimiz varsa bunu bilirler. Orada herkesin cep telefonu ucus aninda, kalkista ve iniste bile acik. Uyarilari tabiri caizse takan yok.. Ama ucus aninda riskleri azaltmak icin ve görgü kurallari geregi cep telefonlari mutlaka ama mutlaka kapatilmali.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Manyetik alan teorisine göre Bir manyetik alan Bir metal ile karşılaşırsa Manyetik alan enerjisi Metalin yüzeyinden hareket eder. Yani Metalin içine giremez...!!! Hepiniz. Eğer Televizyon yada Radyoyu Açarsanız Tuner Katında Beyaz metalle kaplanmış bir kutu görürsünüz. Bunun sebebi hassas olan bu katın diğer manyetik alanlardan etkilenmemesi içindir. Herhangi bir ortamın manyetik güvenliğini sağlamak aslında hiçte zor değildir... Kullanılan Kablolar aynı TV antenlerinde kullanılan kablolar gibi ekranlı kablolar seçilmeli ve ilgili hassas devre bölgelerine ekranlama yapmalıdır ve bu ekranlanmış bölgeleri şaseye bağlanmalıdır. Yani Aslında istenirse çook rahat iletişim özgürlüğü sağlanabilir sadece ekranlama maliyeti arttırır.Saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bilgisayarınızın yakınındayken hopörlörlerden ses geldiğini hepimiz biliyoruz. Bu bir karıştırmadır. Uçakta birçok bilgisayar kullanılıyor ve bunlar birbirlerinden bilgi alıyorlar. Uçuşlarda birçok kere yanlış arıza ihbarı (false indication) alıyoruz. Bunların çoğu telefonlardan yayılan radyasyondan kaynaklanır. Cep telefonları uçağa binmeden kapatılmalı, indikten sonra terminale girince açılmalı. Yakıt alımı devam edebilir, yangına bile neden olabilir. Dahası, topluma saygıdan da uçak/araç içinde kapalı olmalıdır. Yanımda bağıra bağıra ortağıyla konuşan bir kimseden ; tam inişe yakın hayatım ben iniyorum, alana geldin mi diye soran hanımdan rahatsızlık duyarım. Kendi canları kıymetsiz olabilir ama benim can güvenliğimle kimse oynayamaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Cep telefonu uçuş sistemlerine kesinlikle etki ediyor. Bunun için yayılan sinyalin frekansı ve gücü önemli. Pek çok pilot kokpitte cep telefonu kullanıyor. Bir -İki telefon uçağı düşürmez ama 10 dan fazla telefon açık ve kullanımdaysa bu şu anda kullanımda olan ticari uçakların uçuş sistemini kesinlikle bozar. Ayrıca SAR değeri yüksek olan telefonların birkaçının açık olması bile uçuş sistemini kilitler. Airbus'ın sistemi fly by wire olduğu için sistemleri Boeing den daha hasasdır. Bunu engelleyecek sistemleri yapmak da mümkündür. Ama ben cep telefonlarının kesinlikle kapalı olmasını tavsiye ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
açık cep telefonu tabii ki illada uçağa zarar verecek anlamına gelmiyor..tehlikelimi evet tehlikeli...alacağı elektronik sinyaller uçağın elektronik cihazlarının kafasının karışmasına neden olabilir.uçağın computerlerine yanlış bilgi gönderebilir.bu da özellikleiniş ve kalkışta tehlikeli olabilir...emniyet için kapalı tutalım..tehlike yaratmaya gerek yok..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
aslında cep telefonları ciddi anlamda uçak avionic sistemlerine zarar veriyor olsaydı uçağa telefonlar hiç alınmazdı, yolcular indiklerinde kendilerine teslim edilirdi, zaten kimi yolcu telefonunu kasten veya unutmuş olduğu için açık bırakabiliyor. zarar verecek yönde, sanırım milyonda bir bi olasılık var ve bu yüzden de telefonlar kapattırılıyor, ki bence bu ihtimal bile kapattırmaya yeter ne oluuurr ne olmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bildigim kadariyla cep telefonlari ucaga zarar vermiyor aslinda. ama %100 isptalanabilmis degil zararsiz oldugu. bu jet2 nin yaptigi ama biraz abarti gibi geldi bana.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ben telefonum açık olarak binmiştim uçağa şimdi bu haberi okuyunca utandım ama hiç birşey olmadı anlamıyorum. kotü mü yoksa iyi mi.yoksa tesadüfi olarak mı bir şey olmadı?bilen varsa yazssın pls!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000