31 Ocak 2012, Salı 07:15:35

CASUS UÇAĞA DOYMUYOR...

ABD’de insansız hava araçları (İHA) istihbaratçıların projesi olarak doğdu. Ordu trendi yakalamakta gecikmedi. Şimdi Dışişleri Bakanlığı yurtdışındaki misyonlarını korumak için İHA satın alıyor...
  • Gözlerim yaşardı. İçişleri bakanı ABD'ye posta koymuş. Onca işgal edilen topraktan, ele geçirip işletilen petrol kuyusundan, öldürülen onbinlerce çocuktan, tecavüz edilen kadınlardan ve hayatını kaybeden milyonlarca Iraklıdan sonra bu cesareti(!) alkışlamak lazım gerçekten. Şimdi çıkmış uçak uçmasın üstümde diyorsun Allah'ın bedevisi. Adam senin ülkeni işgal ederken neredeydin peki??
ABD’de istihbarat teşkilatı CIA’nın ve ordunun en sevdiği “oyuncağı” insansız hava araçları... Afganistan ve Pakistan’da saldırıların büyük bölümü Reaper ya da Predator gibi ölümcül  hava araçlarıyla (İHA) yönetiliyor. Obama yönetimi yeni savunma bütçesinde İHA’ların payını artırmayı planlıyor. Ancak saatlerce pilotsuz uçan ve hedefi hiç risk almadan vurabilen bu araçlar şimdi Dışişleri Bakanlığı’nın da gözdesi oldu. ABD’de yayımlanan New York Times gazetesinin haberine göre Dışişleri Bakanlığı’nın yıllık raporuna eklenen bir bölümle bakanlığın ihale yoluyla Pentagon ve CIA gibi insansız uçak sahibi olmasının yolu açıldı. Bakanlık, ihaleye giren firmalara göre sayısını arttırmayı planladığı silahsız ve küçük uçakları Amerikan diplomatik personeli için potansiyel ‘yüksek tehdit arz eden’ Endonzya, Pakistan ve 2014’te NATO güçlerinin çekileceği Afganistan gibi ülkelerde kullanacak.
 
Irak’la kavga çıktı
 
Amerikan Dışişleri’nin girişimi ordunun çekilmesinin ardından ABD’nin Irak’taki varlığını ‘diplomatik kanallardan’ koruyacağı yorumlarını güçlendirdi. Bağdat’ta 11 bine yakın kişinin çalıştığı büyükelçiliği koruyan 5 bin özel güvenlik görevlisinin statüsüne ilişkin tartışmalar sürerken insansız uçakların operasyonlarını ‘ulusal egemenliğe aykırı’ bulan Iraklı yetkililer ‘hava sahasını kullanmak için resmi izin gerektiğini’ belirterek tepki gösterdi. İçişleri Bakanı Adnan El Sadi, 24’e yakın uçaktan oluşan filonun Irak’ta izinsiz görev yapmasına ilişkin olarak “Bizim göğümüz bize aittir. ABD’nin göğü değildir” demecini vermişti. (Milliyet)
CASUS UÇAĞA DOYMUYOR...

Yorumlar

Misafir ~ 12 yıl önce
Gözlerim yaşardı. İçişleri bakanı ABD'ye posta koymuş. Onca işgal edilen topraktan, ele geçirip işletilen petrol kuyusundan, öldürülen onbinlerce çocuktan, tecavüz edilen kadınlardan ve hayatını kaybeden milyonlarca Iraklıdan sonra bu cesareti(!) alkışlamak lazım gerçekten. Şimdi çıkmış uçak uçmasın üstümde diyorsun Allah'ın bedevisi. Adam senin ülkeni işgal ederken neredeydin peki??

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000