16 Eylül 2012, Pazar 09:13:37

CASA YASAKLI LİSTESİNE GİRDİ!

Türkiye gündemine adı hep tartışmalı olarak gelen CASA uçaklarının imalatçısı İspanyol EADS firmasına sonunda yasak geldi.
  • İlk casa uçakları 92-93 yıllarında alındı.ancak meltem 1 projesi 8 adetlik paketi kapsıyor.ardından meltem 2 projesi bu uçakların modifiye edilerek deniz karakol uçağına dönüştürülmesiydi.Ne olursa olsun bu uçaklar alınmicaktı.Hele hele kaç tonluk kapasitesi varki dünyanın cihazını yüklemişler uçaka.Ha bide bu işin bide işleyişi var biz fransızların Thales firmasına işi vermişiz onlarda Endonezya ya vermiş.Oda ayrı bir konu.
  • 1992-1993 hava kuvvetlerine giriş tarihi casaların...ispanyada casa fabrikası nasıl kepenk kapatmaktan kurtulmuştu değil mi?
  • bu uçakların evveliyatı 2001 den önce benim bildigim
  • malatyadaki kazada buzlanma şartları vardı.görevin baskısı ve buzlanma şartları birleşince ortaya facia çıktı.aslında uçakta büyük bir problem yok uçuyor.ancak ülkemiz ihtiyaçlarına cevap verebilecek kabiliyette değil.bu bir gerçek.tam bir ucuz etin yahnisi durumu bu.
  • Ne olacak şimdi? Kimler bu uçakların alınmasını istemişti? O zaman uyarı yapanlara "bu işten anlamıyorsunuz" diyenlere kim hesap çıkaracak şimdi? Kim bilir ne paralar dönmiştü.
  • he he casa bombası patladı yine...bu uçağın alınmasında rol oynayanların hepsi bunun hesabını vermeli...

 

Türkiye’nin “Müşterek Nakliye Uçağı - A400 M” projesinde de ortağı olduğu İspanyol EADS CASA taahhütlerini yerine getirmeyince, Türkiye’nin yasaklı listesine girdi. CASA “yedek parçayla ilgili olarak” yasak listesine alındı.

CASA, Türkiye’de düşen uçakları ile biliniyor. Türkiye, CASA uçaklarını 2001’de tanımaya başladı. 2001’de arka arkaya iki CASA uçağı düştü, toplam 37 şehit verildi. İlk kaza Ocak 2001’de yaşandı. Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı CASA CN235 tipi uçak Kayseri’de düştü, 3 kişi şehit oldu. İkinci olay 4 ay sonra gerçekleşti.

Diyarbakır’dan havalanan, ‘bordo bereliler’in CASA CN235 tipi askeri nakliye uçağı, kalkıştan 25 dakika sonra Malatya’da düştü. 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 3 üsteğmen, 16 astsubay, 1 uzman çavuş, 10 er şehit oldu. CASA uçağında 34 şehit verilmesi Türkiye gündeminde aylarca tartışıldı. CASA CN235 uçaklarının alımını içeren Meltem-1 projesinin ardından, bu uçakların “deniz karakol uçağı” olarak modifiye edilmesini içeren Meltem-2 projesi başlatıldı.

Uçak mühendislerinin ve Savunma Sanayi Denetleme Kurulu’nun “CASA CN235 uçakları deniz karakol uçağına çevrilirse sorun çıkar. İstenilen konfigürasyonu bu uçaklar kaldıramaz” uyarılarına karşın uçaklar alındı. 6 Eylül 2002’den bu yana projenin bitmesi bekleniyor.

Meltem-1 projesinde 147 milyon dolara alınan 9 adet CASA CN235 uçağının, deniz karakol uçağına dönüştürülmesi için başlatılan Meltem-2 projesinin bedeli 390 milyon dolar olarak belirlendi. Ancak, maliyetin yarım milyar doların üzerine çıktığı öne sürülüyor.

CASA uçaklarıyla ilgili bu gelişmeler yaşanırken, Milli Savunma Bakanlığı bu kez EADS CASA firmasını Türkiye’nin açtığı ihalelere girememesi için yasak listesine aldı. CASA firmasının “yedek parçayla” ilgili olarak yasaklandığı belirtildi.

EADS CASA, Müşterek Nakliye Uçağı - A400 M projesinde de Türkiye ile ortak. (Cumhuriyet)

CASA YASAKLI LİSTESİNE GİRDİ!

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

ne olursa olsun ~ 12 yıl önce
İlk casa uçakları 92-93 yıllarında alındı.ancak meltem 1 projesi 8 adetlik paketi kapsıyor.ardından meltem 2 projesi bu uçakların modifiye edilerek deniz karakol uçağına dönüştürülmesiydi.Ne olursa olsun bu uçaklar alınmicaktı.Hele hele kaç tonluk kapasitesi varki dünyanın cihazını yüklemişler uçaka.Ha bide bu işin bide işleyişi var biz fransızların Thales firmasına işi vermişiz onlarda Endonezya ya vermiş.Oda ayrı bir konu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
grikanat a cevap ~ 12 yıl önce
1992-1993 hava kuvvetlerine giriş tarihi casaların...ispanyada casa fabrikası nasıl kepenk kapatmaktan kurtulmuştu değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
grikanat ~ 12 yıl önce
bu uçakların evveliyatı 2001 den önce benim bildigim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fdr ~ 12 yıl önce
malatyadaki kazada buzlanma şartları vardı.görevin baskısı ve buzlanma şartları birleşince ortaya facia çıktı.aslında uçakta büyük bir problem yok uçuyor.ancak ülkemiz ihtiyaçlarına cevap verebilecek kabiliyette değil.bu bir gerçek.tam bir ucuz etin yahnisi durumu bu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MRA ~ 12 yıl önce
Ne olacak şimdi? Kimler bu uçakların alınmasını istemişti? O zaman uyarı yapanlara "bu işten anlamıyorsunuz" diyenlere kim hesap çıkaracak şimdi? Kim bilir ne paralar dönmiştü.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bleed ~ 12 yıl önce
he he casa bombası patladı yine...bu uçağın alınmasında rol oynayanların hepsi bunun hesabını vermeli...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000