16 Nisan 2015, Perşembe 16:28:29

BÜYÜK VURGUNA DEVLET EL KOYDU

Jet yakıtı, havacılık sektörünü teşvik etmek amacıyla uçaklara ÖTV’siz veriliyor. Bunu fırsat bilen bazı firmaların yakıtları kaçak yollarla piyasaya sürdüğü ortaya çıktı.
  • Bu yakitlari otv siz vermesin o zaman. bayii ler otv odeyerek alsin, usulune uygun sekilde sattigini ispatlayan belgeleri sundugunda, ilgili miktarda para iadesi yapilsin. hem tezgah icin kurulan sirketleri caydiruci bir maliyet ortaya cikar (neredeyse 2 kati bir odeme yapmasi gerekecek) hem de epdk pesinden kosup arastiracagina, sirketler duzgun evraklarin pesinde kosar. engellemek istedikten sonra cozum cok, yeterki gercekten engellemek istesinler. kim bilir bu uckagitci sirketlerin baglantilari nerelere gidiyor, ulastigi yerlerdekiler bu yagli balli gelirleri kaybetmemek icin ne duzenbazliklar ceviriyorlar. anlattigi ornekler cok basit ornekler, her ucusu, her gemiye nasil takip edebilirsin ki??
  • Biz ancak dünya birincisi çocuk fabrikasi kurariz. Yani dunyanin rn büyük çocuk fabrikasi bizde Bunada sukur elimizde 1000 senede fazla sanayi bu kaldi. Yakinda bütün avrupayi cocuklatla dolduracayiz
  • Jet yakıtını mazot yerine otobüslerde ve kamyonlarda nasıl kullanıyolarmış acaba? Tamamen farklı ürünler.
  • şu şirketlerin isimlerini açıklasanız
  • Heryerde çalıp çırpma!!,Ülke olarak halimize üzülüyorum. Acaba adam akıllı uretebildigimiz ne var ?
  • maalesef olay insanlarımızın yapısı ile ilgili. kendinize sorun , devlet size herhangi bir konuda teşvik verince bunu ne amaçla kullanırsınız? birçokları amacında der ama gerçekler öyle değil. ziraatte , hayvancılıkta, denizcilikte, şirketlerin geliştirilmesinde devletin teşvik mekanizması var ancak takip etme gerekliliği fazla olunca teşvik vermek-almak tam bir eziyet.
  • Ne kaa vergi, o kaa kaçak

Jet yakıtı, havacılık sektörünü teşvik etmek amacıyla uçaklara ÖTV’siz veriliyor. Ancak bazı dağıtım şirketleri ÖTV’siz aldığı jet yakıtını, uçaklar yerine kaçak yollarla piyasaya sürerek, perde arkasından litre başına 1.5 lirayı bulan fahiş kâr elde etmeye devam ediyor. Jet yakıtın izini süren EPDK, hayali uçaklara kesilen sahte faturalardan, hiç yapılmayan seferlere akıl almaz yöntemleri ortaya çıkardı. 1 Temmuz’dan itibaren ÖTV iadesi sistemine geçilecek.

Bazı dağıtım şirketleri, rafineriden ÖTV’siz aldığı jet yakıtını, uçaklar yerine kaçak yollarla piyasaya sürüyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), neredeyse James Bond filmlerinden çıkma yöntemlerle bu şirketlerin izini sürerek, rafineriden yakıt almalarını engelliyor. Akaryakıt sektörü, vergisel yapısı nedeniyle haksız kazanç peşinden koşanların iştahını kabartıyor. ÖTV’ye tabi olmayan havacılık ve denizcilik yakıtlarını kayıt dışı yöntemlerle piyasaya veren şirketler, litre başına 1.5 lira civarında kâr sağlayabiliyor. Normalde motorindeki ortalama kâr marjı toplam 37 kuruşken, bunun 14.8 kuruşu dağıtıcı, 22.2 kuruşu ise bayiye kalıyor.

Bu şekilde zahmetsiz kâr elde etmek için hayali uçaklara fatura kesmekten, başka ülkede seyir halinde olan gemiye yakıt teslimatı yaptığını iddia etmeye akıl sınırlarını zorlayan yöntemlere başvurulabiliyor. EPDK’dan üst düzey bir yetkili, “En yakın tarihte, şirketin biri Kırıkkale Rafinerisi’nden jet yakıtını Elazığ Havaalanı’na götüreceğim diye almış, teslim yeri orası olarak belirtilmiş. Tankerin birini Manisa’da bir bayiye yıkarken, birini Ağrı Doğubeyazıt’ta yıkarken suçüstü yakalandı. Fatura kesilen uçaklar da hayali uçaklar, öyle bir uçak zaten inmemiş” diyor. Sahtekarlar, jet yakıtını motorinle karıştırarak, denizcilik yakıtını direkt piyasaya verebiliyor.

MİLYONLARCA LİRA

Jet yakıtını uçaklara değil de piyasaya satmanın nasıl bir avantaj sağladığını sorduğumuz EPDK yetkilileri, “Buradaki olay vergi avantajı. ÖTV olmadığı için motorine göre litrede 1.59 lira avantajı var. Sahtecilik yapan şirket diyelim ki 59 kuruşundan vazgeçse, 1 lirayı da kayıt dışı verdiği bayi ile bölüşse 500 kuruşluk avantaj. Bayilerdeki kâr marjı 20 kuruş civarında. Bir anda 20 yerine 500-600 kuruşluk bir kâr olunca, korkunç bir rakam. Sürekli iş makinelerinin tüketimlerini, şehirlerarası otobüslerin tüketimlerini düşünürseniz, şöyle bir örnek vereyim: Sonradan lisansını iptal ettiğimiz bir firma vardı, 13 günlük Tüpraş’tan çekmiş olduğu yakıtın piyasada satışının karşılığı yaklaşık 15 milyon lira” diyor. Jet yakıtı satışlarının izini sürerken Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ile işbirliği yaptıklarını da anlatan yetkililer, şöyle konuşuyor: “DHMİ ilgili havaalanlarındaki uçaklara verilen yakıtları aylık bazda bize bildiriyor. Şüphelendiklerimizi, müracaat bazında problemli olanları bir de oradan kontrol ediyoruz. Hem Tüpraş ayağından, hem DHMİ ayağından, hem de dağıtım şirketinin bize verdiği projeksiyon ayağından, her noktadan çapraz takip ediliyor. ‘Şu kadar satacağım’ diye almış ürünü, oraya teslim edeceğim diyor, oraya teslim edilmediğine ilişkin done var. Soruşturma bitene kadar ‘jet yakıt ikmalini durdur’ diyoruz.”

'YABANCI HAVAYOLU İLE ANLAŞTIK' DİYORLAR

FATURA kesilmesine rağmen, uçaklara teslim edilmeyen yakıtlar olduğunu ve fiili teslimat yapılmadığı için 20’ye yakın dağıtım ve ihrakiye lisansının iptal edildiğini kaydeden yetkililer, şunları söylüyor: “Firmaların bize vermeleri gereken satış miktarlarını ve müşterilerini gösteren yıllık projeksiyonlar var. Diyelim ki firma Tüpraş’tan dikkat çekici miktarda yakıt istiyor. Tüpraş bize ‘Falan firmanın böyle bir talebi var. Bunu siz değerlendirin’ diyor. Projeksiyonla firmanın talebini karşılaştırıyoruz. Bakıyoruz projeksiyon 450 ton, talep 48 bin ton. Korkunç fark var. Diyoruz ki, ‘Madem bu 48 bini temin etmek istiyorsun, bunu nereye satacağını belgele’. Yakıtın verilmesinde de işi sıkılaştırdık. Dağıtım şirketlerinden bu kriterleri sağlayabilmeleri için anlaşma yaptıkları havayolu şirketinden, o şirketin uçaklarına, uçakların plaka ve tüketimlerine kadar alıyoruz. Daha önce bir kere lisans aldıktan sonraki süreçte denetim söz konusu değildi. Firmalar da buna alışkın olduğu için aynı periyotta bu işler devam eder diye düşünüyorlardı. Fakat şimdi orada bariyere takılıyorlar. Elazığ Havalimanı’nda ‘50 bin ton akaryakıt satacağım’ dersen bu inandırıcı değil. Hangi şirketlere satacaksın, hangi uçağa satacaksın. Bunu oradan teyit ediyoruz. Bazıları getiriyor diyor ki ‘Ben yabancı havayoluyla anlaştım’. Soruyoruz o havayolu şirketine ‘Siz bu şirketten bu kadar yakıt almak için sözleşme yaptınız mı?’ Onun da peşine düşüyoruz. Biz bu hususta yaptırım uygulamaktan çok, tedbir almaya yani malı verdirtmemeye çalışıyoruz. Çünkü aldığı takdirde alıp satıyor. Malı verdikten sonra ceza ya da lisansın iptal edilmesi çözüm değil ki...”

'SATTIM DEDİĞİ GEMİ DÜNYANIN BAŞKA YERİNDE'

EPDK yetkilileri, “Bize pes dedirten bir örnek verebilir misiniz” sorusuna “Denizcilik yakıtlarında bir dağıtım şirketi demiş ki ‘Şu gemiye teslim ettim ürünleri. Faturalar var.’ Gemiye gittik, bu ürünleri aldın mı diye sorduk. ‘Almadım, o tarihte de ben uluslararası karasularındaydım’ dedi. Fatura var ama fiili teslim yok. Gemicinin fatura kaydında da yok. Ayrıca teslim ettiğin günde bu gemi uluslararası sularda başka yerlerde. Nasıl teslim ettin bunu diyoruz orada ip kopuyor. Tabii lisansını iptal ettik ve para cezası verdik” yanıtını veriyor.

İKİ FARKLI MARKER GELİYOR

“ÖTV’siz yakıt katkı sağlıyor mu bu sektörlerin gelişmesine” sorusuna karşılık yetkililer, “Balıkçı teknesine yılda 5 ton teşvik amaçlı yakıt versen, bunu iç piyasaya verse 5 tonda 5 bin lira. Balıkçılıktan kazanacağı kadar kazanır. Bir kısmını da bayi kazanır. Denizcilik Müsteşarlığı o manadaki tekneleri GPRS ile takip ediyor. Gerçekten balığa gitmiş mi, bu kadar kilometre yapmış mı? Onlarla da böyle bir mutabakat içerisindeyiz. Seyrüsefer defteri var gemilerin. Tüm bilgiler giriliyor. Gemiye fatura kesmiş de gemi başka yerdeyse ortaya çıkıyor. Onda da farklı marker uygulamasına geçmeye çalışıyoruz. Bir transit gemiye verilen yakıttaki marker ile yurtiçinde balıkçılık ve diğer amaçlı kullanılan yakıtları birbirinden ayırmak üzere denizcilikte iki farklı marker olacak. Transit kapsamında aldığı yakıtı içeriye verirse yakalarız” diyor.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

Aldıkları tedbirlerde mevzuatı da zorladıklarını vurgulayan EPDK yetkilisi, “Malı verdirtmediğim için bir şirket benimle İlgili Savcılığa suç duyurusunda bulundu. Psikolojik baskı amaçlı olduğunu biliyorum” diyor. Aynı şirketin EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ı da Savcılığa verdiğini geçtiğimiz hafta Yılmaz şirket ismi vermeden açıklamıştı.

Merve Erdil / Hürriyet

BÜYÜK VURGUNA DEVLET EL KOYDU

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bu yakitlari otv siz vermesin o zaman. bayii ler otv odeyerek alsin, usulune uygun sekilde sattigini ispatlayan belgeleri sundugunda, ilgili miktarda para iadesi yapilsin. hem tezgah icin kurulan sirketleri caydiruci bir maliyet ortaya cikar (neredeyse 2 kati bir odeme yapmasi gerekecek) hem de epdk pesinden kosup arastiracagina, sirketler duzgun evraklarin pesinde kosar. engellemek istedikten sonra cozum cok, yeterki gercekten engellemek istesinler. kim bilir bu uckagitci sirketlerin baglantilari nerelere gidiyor, ulastigi yerlerdekiler bu yagli balli gelirleri kaybetmemek icin ne duzenbazliklar ceviriyorlar. anlattigi ornekler cok basit ornekler, her ucusu, her gemiye nasil takip edebilirsin ki??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kakalama ~ 9 yıl önce
Yorum yapana yorum yapmak her ne kadar tuhaf gelse de, enini konunu, bu ülkenin çakal siyaset anlayışını ve geçmişini düşününce, "Eşeğin Aklına Karpuz Kabuğu Düşürmemek" adına tecrübemizi paylaşalım diye ihtiyaç duyduk. Yaşınızı bilmem ama bu günlerde törenler üzerine törenlerle anılan Turgut Özal kurnazı da ekonomiyi kayıt altına almak amacı ile önce tüm mallara KDV' yi bir güzel kakaladı. Vatandaşada bu vergiyi her ay geri alabileceğini söyleyerek başta vatandaşın gazını aldı. 90 larda her ay KDV iadesi diye %15'i geri alıyorduk. Gele gele ne oldu bizim %18 lere varan KDV? adı şimdi Asgari Geçirim İndirimi. miktarı 70-80 Tl. Eee, 2000 Tl alan vatandaş bu parayı eninde sonunda burada harcıyor. Devlet herşeyden KDV almıyormu, alıyor. En az 300-350 Tl. İadesi ne 70-80 Tl. Sizinki de güzel fikir. Ödesin firmalar Kaldırılıp Dayanan Vergiyi. 3 ün 1 ini belki alırlar. Çok gördük. Haa, unutmadan, pırlantada da vergi yokmuş...
Ek ~ 9 yıl önce
Bu arada kaçakçılığı savunuyoruz falan sanmasın. Devleti yönetenler sütten çıkmış ak kaşık değiller.
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Biz ancak dünya birincisi çocuk fabrikasi kurariz. Yani dunyanin rn büyük çocuk fabrikasi bizde Bunada sukur elimizde 1000 senede fazla sanayi bu kaldi. Yakinda bütün avrupayi cocuklatla dolduracayiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
jet yakıtı ~ 9 yıl önce
Jet yakıtını mazot yerine otobüslerde ve kamyonlarda nasıl kullanıyolarmış acaba? Tamamen farklı ürünler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 9 yıl önce
Bildiğim kadarı ile bir miktar benzinle karıştırdığında Euro Diesel standardında mazot oluyormuş.
eagle63 ~ 9 yıl önce
şu şirketlerin isimlerini açıklasanız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Heryerde çalıp çırpma!!,Ülke olarak halimize üzülüyorum. Acaba adam akıllı uretebildigimiz ne var ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kadir ~ 9 yıl önce
maalesef olay insanlarımızın yapısı ile ilgili. kendinize sorun , devlet size herhangi bir konuda teşvik verince bunu ne amaçla kullanırsınız? birçokları amacında der ama gerçekler öyle değil. ziraatte , hayvancılıkta, denizcilikte, şirketlerin geliştirilmesinde devletin teşvik mekanizması var ancak takip etme gerekliliği fazla olunca teşvik vermek-almak tam bir eziyet.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
118,5 ~ 9 yıl önce
Ne kaa vergi, o kaa kaçak

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000