14 Aralık 2008, Pazar 08:15:24

"Büyük birleşme; British&Qantas"

Akşam Gazetesinin havacılık yazarı Tolga Turgut, bu hafta havadaki birleşmeleri kendi penceresinden değerlendirmiş...
  • ALLAHIN EMRİ PEYGAMBER EFENDİMİZİN KAVLİ İLE KIZINIZ QANTAS I OĞLUMUZ TÜRK HAVA YOLLARINA İSTİYORUZ NE DERSİNİZ.
  • sayin Tolga bey ayni hata avustralyadada yapiliyo okunusundan olsa gerek bizlerde cogu zaman quantas olarak yazabiliyoruz ama dogrusu qantas iyi calismalar
  • Sayın Tolga Turgut havacılık sektörünün bilgili ve donanımlı yazarlarındandır. Yazılarını ilgiyle ve severek takip ederim. Ancak sürekli QUANTAS olarak kullandığı Avustralya'nın ulusal havayolu şirketinin adının doğrusu QANTAS'tır. Açılımı da Queensland And Northern Territories Aviation Service'tir.

Dünyadaki ekonomik dalgalanma, kapitalizmin temel direklerini çatırdatırken, devamında havacılık dahil birçok sektörde mega oyuncular, hatta mega monopoller yaratabilir. Bu süreç serbest rekabeti olumsuz etkileyeceği için endişelenmekte haksız sayılmayız. Havayolu ittifaklarının, orta-uzun vadede pek çok birleşme daha yaratacağı hususunu birçok defalar bu köşeden sizlerle paylaşmıştık. Zira British Airways ile Quantas, ‘OneWorld’ ittifakının en önemli iki oyuncusu ve üstelik Avustralya kıtası eski İngiliz İmparatorluğu’nun bir sömürgesi.

Aslında, ekonomik nedenlerle başlayarak süregelen bu ve benzer birleşmelerde her zaman biraz da tarihsel ortaklıkların katkısı olmuş ve olacaktır. Tıpkı şu an onay aşamasında olan Alman havayolu Lufthansa’nın Avusturyalı Austrian Airways’in yüzde 41.5 hissesini 366 milyon Euro’ya satın alması gibi.

Gerçekleşmesi halinde 5.6 milyar dolarlık mega bir birleşme olacağı düşünülen British Airways-Quantas evliliğine dair henüz net bir takvim veya hisse bölüşüm detayları mevcut değil. Konuya yakın uzmanlar birleşmenin kolay olmayacağını belirtse de, her iki havayolunun yaratılacak sinerji sayesinde maliyet azaltıp ciro artışı sağlayabileceğinin altını çiziyorlar. British Airways, bir yandan Quantas ile birleşmenin yollarını ararken öte yandan kısmi hissedarı bulunduğu İspanyol Iberia ile birleşme görüşmelerine de devam ediyor.

Quantas CEO’su Alan Joyce, söz konusu birleşmenin gerçekleşmesi durumunda çoğunluk hissenin her zaman Avustralyalılarda kalacağının ve Quantas çalışanlarının her zaman Avustralyalı ağırlıklı olacağının altını çiziyor. Quantas’ı endişelendiren ana konu, British Airways’in personel emeklilik ödeme yükümlülüklerinin 2.2 milyar dolar civarında olması gibi gözüküyor. Karşılıklı hisse alımına dayanacak gibi görünen bu birleşme, bana daha çok geçtiğimiz yıllarda gerçekleşen Airfrance-KLM birleşmesini hatırlatıyor.

Tolga Turgut / Akşam

"Büyük birleşme; British&Qantas"

Yorumlar

BEKİR SITKI KECECİ ~ 15 yıl önce
ALLAHIN EMRİ PEYGAMBER EFENDİMİZİN KAVLİ İLE KIZINIZ QANTAS I OĞLUMUZ TÜRK HAVA YOLLARINA İSTİYORUZ NE DERSİNİZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
muchy ~ 15 yıl önce
sayin Tolga bey ayni hata avustralyadada yapiliyo okunusundan olsa gerek bizlerde cogu zaman quantas olarak yazabiliyoruz ama dogrusu qantas iyi calismalar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aheste ~ 15 yıl önce
Sayın Tolga Turgut havacılık sektörünün bilgili ve donanımlı yazarlarındandır. Yazılarını ilgiyle ve severek takip ederim. Ancak sürekli QUANTAS olarak kullandığı Avustralya'nın ulusal havayolu şirketinin adının doğrusu QANTAS'tır. Açılımı da Queensland And Northern Territories Aviation Service'tir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000