24 Kasım 2017, Cuma 08:36:17

Bugüne kadar kaç ATAK helikopteri teslim edildi?

Özgün tasarım ve ileri teknoloji yetenekleriyle savunma ve güvenlik alanında küresel aktör olmayı hedefleyen Türkiye'de, yerli ve milli savunma sistemlerine yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Terörle mücadeleyi aralıksız sürdüren Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yerli üretim sistemlerle güçleniyor.
  • Aslan damat'ın şirketi olmasa ne olurmuş halimiz ?
  • Goran Bregoviç’in meşhur parçası. Bu haberi okurken o parçayı dinlemek hoş oluyor.
  • İnşallah FIRTINA ya da kendi motorumuz entegre edilecek ve bağımlılıktan kurtulacağız.
  • niye uzun yazmak zorundasınız yemin ediyorum haberi okuyasım gelmedi. kaç atak teslim edilmiş diye başlık atıyorsunuz. ilk rakam vermeniz gerekirken bir ton yazı arkadaşım desenize 25. haberi sunarken lütfen başlık ve içerik uyumuna dikkat edelim. biz okuyucular sizi alternatifiniz yok diye takip ediyoruz ancak kalitenizi artırmanızın zararı olmaz. teşekkürler.
  • 1933! yılında Rusya'da milli imkanlarla üretilmiş bir tayyaredir. 7500 km menzili vardır. Hürkuş ne şimdi bunun yanında?

Özgün tasarım ve ileri teknoloji yetenekleriyle savunma ve güvenlik alanında küresel aktör olmayı hedefleyen Türkiye'de, yerli ve milli savunma sistemlerine yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Terörle mücadeleyi aralıksız sürdüren Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yerli üretim sistemlerle güçleniyor.

TSK ile güvenlik güçlerinin imkan ve kabiliyetlerinin artırılması hedefiyle savunma sanayi atılımlarına devam ediliyor. Savunma sanayisinde yerlilik oranı her geçen gün artırılıyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Milli Muharip Uçak Projesi (TF-X) ile Hava Kuvvetleri Komutanlığının 2030'lu yıllardan sonraki muharip uçak ihtiyacı karşılanacak. Özgün tasarım modeliyle öne çıkması beklenen proje kapsamında, ilk uçuş 2023'te gerçekleştirilecek.

HÜRKUŞ projeleri

Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Geliştirme Projesi olan HÜRKUŞ, Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi'nden tip sertifikası alan ilk Türk uçağı olma özelliği taşıyor.

HÜRKUŞ-A Projesi kapsamında 2 prototip temel eğitim uçağının kabulü yapıldı. Bu prototiplerden biri silahlandırılarak, terörle mücadele için Jandarma Genel Komutanlığına teslim edildi. İkinci uçağın ise test-entegrasyon aşamasının tamamlanmasının ardından yıl içinde teslim edilmesi planlanıyor.

HÜRKUŞ-B Projesi kapsamında Hava Kuvvetleri Komutanlığının eğitim uçağı ihtiyacının karşılanması hedefleniyor. Proje kapsamında, 15 uçağın üretim ve sistem entegrasyonu, uyumu tamamlananların ise yer testleri sürüyor. Projeye ilişkin gelecek ay ilk uçuşun gerçekleştirilmesi bekleniyor.

ATAK helikopteri projesi

Dünya çapında sınıfındaki en etkin taarruz helikopterlerinden biri olan ATAK'a ilişkin proje kapsamında 25 T-129 ATAK helikopteri, Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. Kalan 61 helikopterin planlamaya göre, güvenlik birimlerine teslim edilmesi hedefleniyor.

Tamamen yerli tasarım ve üretim hedeflenerek, modern milli sistemlerle donatılan, yakıt ve mühimmat kapasitesi artırılmış yeni ATAK helikopterinin geliştirileceği ATAK-2 projesi başlatıldı.

Turboşaft Motoru Projesi ile ATAK, Stratejik İHA ve HÜRKUŞ'un motor ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor.

Güvenlik birimleri ile Orman Genel Müdürlüğünce ihtiyaç duyulan 109 T-70 Genel Maksat Helikopteri'nin üretilmesinin planlandığı projedeki ilk helikopter teslimatının ise 2021'de gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Bayraktar TB-2 Taktik İHA Sistemi

Güvenlik güçlerince, gündüz ve gece şartlarında istenilen bölgede keşif-gözetleme, hedef, teşhis ve hasar tespit ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Bayraktar TB-2 Taktik İHA Sistemi, 2015'ten itibaren etkin şekilde kullanılıyor. Hareketli ve sabit hedefleri mini akıllı mühimmatlar kullanarak etkisiz hale getirebilen İHA'lar, yüzde 96 oranında yerlilik oranıyla üretiliyor.

Toplamda 112'si silahlı, 151 İHA'nın tedarik edilmesi planlanıyor. Bu kapsamda 15'i silahlı, 38 Bayraktar İHA güvenlik birimlerine teslim edildi.

ANKA İHA sistemleri

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından tasarım ve üretimi yapılan ANKA İHA sistemleri, keşif, gözetleme, hedef teşhis, tespit ve takip görevlerini başarılı şekilde sürdürüyor.

Gerektiğinde imhanın yanı sıra emniyet, asayiş ve kamu düzeninin tesisine yönelik istihbarat desteğinin de sağlandığı projeye ilişkin 25'i silahlı, 40 platform ANKA İHA'nın tedarik edilmesi planlanıyor. Proje kapsamında 3 silahsız, 2 silahlı İHA, güvenlik güçlerine teslim edildi.

Operatif İHA Motoru Projesi kapsamında, İHA motorunun da yurt içinde geliştirilmesi hedefleniyor. İlk motor prototipi TUSAŞ tarafından üretildi, kalibrasyon ve test faaliyetleri devam ediyor. Aralık 2018'de prototip kabulünün gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Bugüne kadar kaç ATAK helikopteri teslim edildi?

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Bayraktar ~ 6 yıl önce
Aslan damat'ın şirketi olmasa ne olurmuş halimiz ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
GaZ GaZ ~ 6 yıl önce
Goran Bregoviç’in meşhur parçası. Bu haberi okurken o parçayı dinlemek hoş oluyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
graciass ~ 6 yıl önce
İnşallah FIRTINA ya da kendi motorumuz entegre edilecek ve bağımlılıktan kurtulacağız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kadir ~ 6 yıl önce
niye uzun yazmak zorundasınız yemin ediyorum haberi okuyasım gelmedi. kaç atak teslim edilmiş diye başlık atıyorsunuz. ilk rakam vermeniz gerekirken bir ton yazı arkadaşım desenize 25. haberi sunarken lütfen başlık ve içerik uyumuna dikkat edelim. biz okuyucular sizi alternatifiniz yok diye takip ediyoruz ancak kalitenizi artırmanızın zararı olmaz. teşekkürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tupolev Ant-25 ~ 6 yıl önce
1933! yılında Rusya'da milli imkanlarla üretilmiş bir tayyaredir. 7500 km menzili vardır. Hürkuş ne şimdi bunun yanında?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Milli ~ 6 yıl önce
Milli sağa sola bağımlı olmayan uçuramazsın parçasını vs vermem dediğinde hala kullanabileceğin bir şey anlamında milli o %4 ne kardeşim yada neden dışarısı onaylı yahu falan desen anlayacağım da bu ne diyorsun ya orada kalıyorum...
Teyyareci ~ 6 yıl önce
Başlamak bitirmenin yarısıdır. Şimdiye kadar pancar motordan başka yerli üretimin mi vardı da hürkuş u beyenmiyorsun? Hadi git rusyaya...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000