18 Haziran 2010, Cuma 08:39:19

Buğday tarlasına uçak motoru fabrikası kurdular...

General Electric’in (GE) Güney Batı Asya Bölge Lideri Kürşat Özkan, gündemde Türkiye’de küçülme olmadığını sadece bildikleri alanlarda büyüyeceklerini söylüyor.
  • 30-40 sene sonra uçak motoru yersiniz, ekmek yerine...
  • değerli tarım arazileri ile doğal güzellikleri tahrip etmekte üzerimize yok. buğday tarlasından başka yer bulamamışlar mı?

Dünyada aldığı tüketici finansmanından çıkma kararı doğrultusunda şubat ayında Garanti Bankası hisselerini elden çıkartacağını açıklayan General Electric’in (GE) adı o günden beri sürekli ‘Satacak ortam ve alıcı bulamaz’, ‘Zarar edebilir’, ‘Türkiye’de küçülecek’ gibi konu başlıkları içinde sık sık anılıyor. Garanti hisselerindeki satışın Türkiye’de küçülme sinyali olmadığını ifade eden GE Güney Batı Asya Bölge Lideri Kürşat Özkan ise önümüzdeki 10 yılda GE’yi büyütebilmek için Türkiye gibi pazarlara odaklanmaları gerektiğini dile getirdi.

Ampulün mucidi Edisson’un kurduğu GE hem Türkiye’de hem de yurtdışında ampül ve aydınlatmayla doğdu. Sonra da yüksek teknolojiye doğru bir yolculuğa çıktı. Türkiye’deki ilk yabancı endüstriyel ortak girişim GE ve Koç tarafından kuruldu. Her iki taraf da bu başlangıçtan çok şey öğrendi. Kendisi o dönemi yaşamamış olsa da dinlediklerinden bu ortaklıkta Vehbi Koç’un önemli etkisi olduğunu söyleyen Özkan, “Vehbi Bey’in günler süren vapur yolculuklarıyla ABD’ye gidip Türkiye’yi ve Türkiye’nin İkinci Dünya Savaşı sonrası nasıl gelişeceğini anlatması bu girişte etkili oldu. Koç’un ikna etmesiyle GE yatırımları Türkiye’ye geldi” diyor.

F-16 KARARI DA ETKİLEDİ

Bu ilk yatırımın ardından 80’li yıllarda ikinci yatırım olan uçak motoru hikâyesini başlatan ise Özal döneminde Türkiye’nin F16 projesine girmesi ve bu uçakların Türkiye’de üretilebileceğine ikna olması oldu. Eskişehir’de buğday tarlası üzerine uçak motoru fabrikası kuruldu. O fabrikanın şimdi GE’nin kendi klasında en iyi fabrikası olduğunu dile getiren Özkan, “Yıllık 250-300 milyon olarak üretim büyüklüğü var. Kriz döneminde bile büyümeye devam etti” dedi. Hep yüksek teknolojisi ve katma değeri olan ürünlere yönelen GE, son 20 yılda büyümesinin temel taşı olarak hep teknolojiyi koydu. Türkiye’de enerji sektörü liberalize olunca orada da yer alma kararı veren GE bu alanda da Gama Enerji ortaklığına girdi. Teknoloji olarak enerji türbini ile uçak motoru türbinlerinin birbirlerine yakın olması da bu girişimi kolaylaştırdı. GE sağlık teknolojileri alanında da faaliyet gösteriyor.

20 YILLIK HAVACILIK GEÇMİŞİ VAR

Geçmişinde kariyerinin 15-20 yıla yakın süresi askeri ve sivil havacılıkla ilgili konularla geçen Kürşat Özkan kariyerinin bir bölümünde uçak bakımıyla da uğraşmış. Çocukken de pilot olmak istediğini dile getiren Özkan bunu yapamamış ama işi dolayısıyla arka koltukta çok sayıda test sürüşüne çıkmış. Uçmanın hobi olamayacak kadar ciddi bir iş olduğunu dile getiren Özkan, “O yüzden ben kendi mesleğime ağırlık verdim” diyor. 45 yaşındaki Özkan General Electric Güney Batı Asya Bölge Lideri sorumluluklarını Mart 2002 tarihinde aldı. Sorumlulukları arasında GE’nin bölgedeki büyüme inisiyatiflerine liderlik etmek ve kurumsal iş ilişkilerini geliştirmek bulunuyor. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği lisans ve Xavier Üniversitesi İş İdaresi yüksek lisans dereceleri sahibi. (HaberTürk)
 

Buğday tarlasına uçak motoru fabrikası kurdular...

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
30-40 sene sonra uçak motoru yersiniz, ekmek yerine...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
değerli tarım arazileri ile doğal güzellikleri tahrip etmekte üzerimize yok. buğday tarlasından başka yer bulamamışlar mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000