12 Aralık 2009, Cumartesi 07:20:10

Bu uçakla uçmak eziyet!

Başbakan ve beraberindeki heyetle Amerikaya gittim ve dışardan görüldüğünün aksine, bu uçakla uzun seyahat etmenin ne kadar büyük bir eziyet olduğunu bizzat yaşadım...
  • Eğer gerçekten devlet işlerinde kullanılacaksa,gerekiyorsa en iyisinin alınması lazım.Ama özel işler için,etrafındaki yağcılar için alınacaksa devletin parasına yazık.Benim devletimin insanları nasıl ki her şeyin en iyisine layıksa,cumhurbaşkanı ve başbakanı da en iyisine layıktır.
  • Resimdeki ucaktan bahsediliyorsa,Avrupa ucuslari icin ideal, Amerika ve Uzun mesafeli diger yerler icin uygun olmadigi asikar cunku yapilis amaci o degil zaten.. B737-800 alinabilirdi belki ama oda aynen bunun gibi aktarmali ucabilecekti amerikaya ve rahatsiz olacakti 10 saatlik yolculuk. Bu ucaklarin ülkeyi temsil ettikleri düsünülürse dis görünümüne daha fazla önem verebilirlerdi. Daha iyi bir dizayn yapilabilirdi, bunun icin yarisma düzenlendi mi bilmiyorum ama sanki ofiste 2 saat icinde oturup cizilmis bir dizayni var gibi.. (yakindan cok gördüm bu tayyareyi)
  • Bu habere en güzel yorum ilk yapılan yorumdu. O arkadaşın söylediğini biraz geliştireyim: Zaten Airbus sıkıntıda bastırıp pazarlıkla, bir adet A380 alalım, üst kat ön tarafı Cumhurbaşkanı/Başbakan özel alanı olsun, daha sonra da hiyerarşiye göre özel alanlar arkaya doğru sıralansın. Alt katta ise siviller (Basın ve işadamları) için First Class kalitesinde yolculuk bölmeleri ve toplantı salonları ayrıca tam donanımlı iletişim merkezi ve bir de kafeterya olsun, hatta sigara içenler için özel havalandırmalı sigara odası da olsun. Ne? Rüya mı görüyorum dediniz? Pardon, gece yatarken arkam açık kalmışta :-))
  • 12 saat uçuş her durumda yorucudur. Birand first klasa alışınca tabii rahatsız olmuş. Başbakan ne yapsın. Daha büyük uçak alınsa bile Birand yine de turist class koltukta oturacak. Haber yapmanın , başbakana yakın olmanın da bir bedeli var. gülü seven dikenine katlanır.
  • sn 1990 bu uçak 45.000.000 $us a satılıktı. Başbakanlık kaça aldı bilemem. Aynı zamanda çok büyük olan THY na ait A310 uçağının da içi 10.000.000 $ harcanarak yenilenebiliyordu. Ancak başbakanın avrupa birliği trafiğinin yoğunluğu nedeniyle beklemediler ve bu uçağı aldılar. Avrupa ya uçmak için iyidir.
  • ANA UCAGI OZAL ZAMANINDA ALINMAMISMIYDI? AYRICA ADAM DOGRU SOYLUYOR, SIZ KALKIP AMERIKAYA GIDICEKSINIZ INDIGINIZDE NE OLDUGUNU SASIRACAK KADAR ETKILENECEKSINIZ SONRADA OBAMAYA VE GITTIGINIZ DAAVETLERDE RANDIMAN ALICAKSINIZ? BU DEVLET BUYUKLERI ICIN GERCEKTEN ZOR..BIRAZ GENIS PERSPEKTIFLE BAKMAK LAZIM..HA SONUNDA YENI ALINAN VE UZUN MENZILLI UCAK BELKI DAHA BUYUK VE UZUN MENZILLI OLANLA DEGISEBILIRDI, AMA SONUC BIRAND DOGRU SOYLUYOR CUNKU GEREKLI.
  • Gereken hersey yapilmistir. Sn. Birand'in beklentileri yuksek. Sonucta ucak rahat bir ucaktir, ama neticede kapali bir tuptur. ucaktir. en iyisi bile uzun seyahatte rahatsizlik verir.. Ayrica sayin Birand'a gereken ilginin ve hizmetin gosterildigine de eminim..
  • editorler bu yazara bi duzeltme yollasınlar lutfen .. basbakan amerikaya gulf 550 ile gitmediki.. tc-ana ile gidildi. o yzuden de yakit ikmali yapması gayet normal..gulf 550 losangels a kadar yakıt ikmalsiz ucabilir.. yazar arkadas ozel jet ile basbakanlıga tahsisli tc-ana ucagini kariştirmiş. bilmeden herkes bir şeyler yazarsa boyle oluyor işte..
  • Bu uçakla gerçekten uzun mesafe uçulmaz, menzili 12.500km olsa da. Daracık bir kabin ve saatlerce uçuş. 14-19 kişilik konfigürasyonu var ama bir uçun bakalım 10 saat ne hale geliyorsunuz. Uzun mesafeler için "first class" konfigürasyonu şart yani 7 ila 8 kişi. Ne diye aldılar bilemiyorum. BBJ alsalardı en azından. Birileri kazıklamış her zamanki gibi. Paralarımıza yazık.
  • İyi de kardeşim bu uçakla 30 kişi seyahat etmezki...Bu uçaklar 8bilemedin maksimum 10 kişi ile böyle uzun mesafelere uçar. nedir o 30 kişi otobüs gibi.. Amerikalılar şaşırmıştır - private jet den 30 kişi inince :)

Başbakan ve beraberindeki heyetle Amerikaya gittim ve dışardan görüldüğünün aksine, bu uçakla uzun seyahat etmenin ne kadar büyük bir eziyet olduğunu bizzat yaşadım.

Dışardan bakıldığında ben de, özel uçakların pırıltılı olduğunu sanırdım. Geniş ve yatan koltuklardan tutun da, imrenilecek konfora sahip oldukları inancım vardı.  Herhalde fazla film seyretmekten olacak, özel uçakların hikayeleri dilden dile dolaşırdı.

Başbakanlığa alınan son uçak belki kısa uçuşlar için kullanılabilir, ancak uzun mesafelerde seyahat, tek kelimeyle işkenceye dönüşüyor.
Herşeyin başında, Başbakanların kendi özel bölümleri ve de heyetlere ayrılan bölümler tahminlerin de ötesinde yetersiz. Otuz kişi civarında bir heyetin ötesine çıkamıyorsunuz. Oysa, liderler beraberlerinde, önemli sayıda bir protokol ile birlikte hareket eder. Diplomatlar, milletvekilleri, başbakanlık ekibi, korumalar ve tabi ki gazeteciler. Başbakanın uçağı, işte seyahat açısından zorunlu bütün bu ekipleri bir araya getirecek bir kapasiteden çok uzakta.

Üstelik menzili kısa. Washington’a giderken Dublin’de yakıt ikmalı yapmak zorunda kaldık. Üstüne üslük, koltuklar da yeterince yatmadığından dolayı, yarı oturarak, yarı yatarak 12 saat yol almak gerçekten eziyete dönüşüyor.

Toplum olarak, liderlere alınan bu tip uçaklara hep lüks gözüyle bakarız ve para harcanmasını eleştiririz. Oysa, bugün Erdoğan, yarın bir başkası binecektir. Türkiye’nin Başbakanını taşıyan uçağın lüks değil, ancak uzun mesafelerde insanların rahat edebilecekleri ve geniş heyetleri de taşıyabilecek kapasitede olması gereklidir. Bırakalım ucuz popülizmi de, Başbakanları ve beraberlerindeki heyetleri rahatça taşıyabilecek bir uçak alalım.

Mehmet Ali Birand
MİLLİYET

Bu uçakla uçmak eziyet!

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

Misafir ~ 14 yıl önce
Eğer gerçekten devlet işlerinde kullanılacaksa,gerekiyorsa en iyisinin alınması lazım.Ama özel işler için,etrafındaki yağcılar için alınacaksa devletin parasına yazık.Benim devletimin insanları nasıl ki her şeyin en iyisine layıksa,cumhurbaşkanı ve başbakanı da en iyisine layıktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Resimdeki ucaktan bahsediliyorsa,Avrupa ucuslari icin ideal, Amerika ve Uzun mesafeli diger yerler icin uygun olmadigi asikar cunku yapilis amaci o degil zaten.. B737-800 alinabilirdi belki ama oda aynen bunun gibi aktarmali ucabilecekti amerikaya ve rahatsiz olacakti 10 saatlik yolculuk. Bu ucaklarin ülkeyi temsil ettikleri düsünülürse dis görünümüne daha fazla önem verebilirlerdi. Daha iyi bir dizayn yapilabilirdi, bunun icin yarisma düzenlendi mi bilmiyorum ama sanki ofiste 2 saat icinde oturup cizilmis bir dizayni var gibi.. (yakindan cok gördüm bu tayyareyi)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu habere en güzel yorum ilk yapılan yorumdu. O arkadaşın söylediğini biraz geliştireyim: Zaten Airbus sıkıntıda bastırıp pazarlıkla, bir adet A380 alalım, üst kat ön tarafı Cumhurbaşkanı/Başbakan özel alanı olsun, daha sonra da hiyerarşiye göre özel alanlar arkaya doğru sıralansın. Alt katta ise siviller (Basın ve işadamları) için First Class kalitesinde yolculuk bölmeleri ve toplantı salonları ayrıca tam donanımlı iletişim merkezi ve bir de kafeterya olsun, hatta sigara içenler için özel havalandırmalı sigara odası da olsun. Ne? Rüya mı görüyorum dediniz? Pardon, gece yatarken arkam açık kalmışta :-))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
12 saat uçuş her durumda yorucudur. Birand first klasa alışınca tabii rahatsız olmuş. Başbakan ne yapsın. Daha büyük uçak alınsa bile Birand yine de turist class koltukta oturacak. Haber yapmanın , başbakana yakın olmanın da bir bedeli var. gülü seven dikenine katlanır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sn 1990 bu uçak 45.000.000 $us a satılıktı. Başbakanlık kaça aldı bilemem. Aynı zamanda çok büyük olan THY na ait A310 uçağının da içi 10.000.000 $ harcanarak yenilenebiliyordu. Ancak başbakanın avrupa birliği trafiğinin yoğunluğu nedeniyle beklemediler ve bu uçağı aldılar. Avrupa ya uçmak için iyidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ANA UCAGI OZAL ZAMANINDA ALINMAMISMIYDI? AYRICA ADAM DOGRU SOYLUYOR, SIZ KALKIP AMERIKAYA GIDICEKSINIZ INDIGINIZDE NE OLDUGUNU SASIRACAK KADAR ETKILENECEKSINIZ SONRADA OBAMAYA VE GITTIGINIZ DAAVETLERDE RANDIMAN ALICAKSINIZ? BU DEVLET BUYUKLERI ICIN GERCEKTEN ZOR..BIRAZ GENIS PERSPEKTIFLE BAKMAK LAZIM..HA SONUNDA YENI ALINAN VE UZUN MENZILLI UCAK BELKI DAHA BUYUK VE UZUN MENZILLI OLANLA DEGISEBILIRDI, AMA SONUC BIRAND DOGRU SOYLUYOR CUNKU GEREKLI.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Gereken hersey yapilmistir. Sn. Birand'in beklentileri yuksek. Sonucta ucak rahat bir ucaktir, ama neticede kapali bir tuptur. ucaktir. en iyisi bile uzun seyahatte rahatsizlik verir.. Ayrica sayin Birand'a gereken ilginin ve hizmetin gosterildigine de eminim..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
editorler bu yazara bi duzeltme yollasınlar lutfen .. basbakan amerikaya gulf 550 ile gitmediki.. tc-ana ile gidildi. o yzuden de yakit ikmali yapması gayet normal..gulf 550 losangels a kadar yakıt ikmalsiz ucabilir.. yazar arkadas ozel jet ile basbakanlıga tahsisli tc-ana ucagini kariştirmiş. bilmeden herkes bir şeyler yazarsa boyle oluyor işte..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu uçakla gerçekten uzun mesafe uçulmaz, menzili 12.500km olsa da. Daracık bir kabin ve saatlerce uçuş. 14-19 kişilik konfigürasyonu var ama bir uçun bakalım 10 saat ne hale geliyorsunuz. Uzun mesafeler için "first class" konfigürasyonu şart yani 7 ila 8 kişi. Ne diye aldılar bilemiyorum. BBJ alsalardı en azından. Birileri kazıklamış her zamanki gibi. Paralarımıza yazık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
İyi de kardeşim bu uçakla 30 kişi seyahat etmezki...Bu uçaklar 8bilemedin maksimum 10 kişi ile böyle uzun mesafelere uçar. nedir o 30 kişi otobüs gibi.. Amerikalılar şaşırmıştır - private jet den 30 kişi inince :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000