19 Aralık 2009, Cumartesi 07:58:07

Bu uçak, gemilerin korkulu rüyası oldu...

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, deniz uçağıyla yaptığı kontrollerde 3 yılda toplam 135 adet gemiye 3 milyon 788 bin 700 TL ceza kesti.
  • antalya, bodrum, marmaris, izmir, alanya, çeşme, seferhisar daki, özel ve ticari yatlarada kesin kontrol gerekiyor. bu saydığım yerler çok hızlı kirleniyor. Ayrıca bu kıyılardaki restorant ve kebapçılar çöplerini denize atıyorlar. sıkı takibi gerekir.
  • İstikbal Göklerdedir ama herhalde 20 tane deniz uçağımız yoktur. Yazık bu memlekete. Üç tarafımız deniz. Akarsular, Göller ama deniz uçağımız yok. THY'nin de bu konu üzerine gitmesi gerekli. Pek çok şehrimize denizden ulaşım sağlayabilirler. Havalimanı isteyen pek çok şehire, havalimanı için harcayacakları para yerine deniz yoluyla ulaşım sağlanabilir. Bu denizler, bu gökler bizim yazık bir an önce kullanalım.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin kiraladığı deniz uçağı sularda hakimiyet kurmaya devam ediyor. 3 yıldır bu hizmeti aksatmadan veren Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi'nin kirlilikten arınmasında büyük rol oynadı. Deniz uçağı, kiralandıktan bu yana cezalarda azalma olurken gemiler de artık atıklarını kolay kolay denize bırakmıyor ve daha tedbirli davranıyor.

Bugün başta ABD, Kanada, Avustralya, İsveç, Norveç gibi ülkelerde kullanılan deniz uçağının Türkiye'de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin haricinde başka bir belediyede örneği bulunmuyor. Gemilerin arasından geçerek uyarılarda bulunan, denize atık boşaltan gemi ya da kuruluşları tek tek tespit ediyor. Deniz denetim uçağı, gerek kaptanları, gerekse deniz kıyısındaki işletmeleri çevre konusunda kurallara uymaya zorluyor.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesinde bulunan deniz uçağı 2007 Ağustos ayından itibaren İzmit Körfezi'nde düzenli olarak kirlilik denetimleri yapıyor. Kirliliğe sebebiyet veren gemi ve deniz araçlarına idari yaptırım kararı uygulanıyor.

Büyükşehir Belediyesi'nin yetkisi dışında kalan konular ise İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne bildiriliyor. Bunların dışında, denetim esnasında tespit edilen orman yangını ve bunun gibi olumsuz durumları ilgili birimlere iletilerek, tedbir alınmasını sağlıyor. Denetimler günlük rutin olarak yapılırken, Büyükşehir Belediyesi'ne gelen ihbarlar neticesinde de tekrar denetime çıkabiliyor.

Kiralama bedeli uçuş saati başına oluyor. Uçağın 2008 yılında saat ücreti 850 TL, 2009 yılında ise 950 TL idi. 2010 yılı için belirlenen yaklaşık maliyet 570 bin TL olup, bu değer 400 saat için uygulanacak. 2010 yılı için saatlik ücret yaklaşık bin 425 TL olacak.

Deniz uçağı kiralandığı tarihten itibaren yaklaşık 1000 saat denetim yaptı. 2008 yılında toplam 313 denetim yapılırken, 2009 yılında Aralık itibari ile toplam 276 adet denetim gerçekleştirildi. Deniz uçağı kiralandığı tarihten itibaren 2007 yılında 32 gemiye toplam 886 bin 406 TL, 2008 yılında 70 adet gemiye 1 milyon 983 bin 635 TL, 2009 yılında 33 adet gemiye 918 bin 659 TL idari para cezası kesti. 3 yılda toplam 135 adet gemiye 3 milyon 788 bin 700 TL ceza kesildi. 2006 yılında verilen yetki devri ile bugüne kadar yaklaşık 6 milyon 500 bin TL ceza kesilirken, bunun 3 milyon 788 bin 700 TL'lik kısmı deniz uçağı faaliyete geçtikten sonra gerçekleşti.

Bu uçak, gemilerin korkulu rüyası oldu...

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
antalya, bodrum, marmaris, izmir, alanya, çeşme, seferhisar daki, özel ve ticari yatlarada kesin kontrol gerekiyor. bu saydığım yerler çok hızlı kirleniyor. Ayrıca bu kıyılardaki restorant ve kebapçılar çöplerini denize atıyorlar. sıkı takibi gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
İstikbal Göklerdedir ama herhalde 20 tane deniz uçağımız yoktur. Yazık bu memlekete. Üç tarafımız deniz. Akarsular, Göller ama deniz uçağımız yok. THY'nin de bu konu üzerine gitmesi gerekli. Pek çok şehrimize denizden ulaşım sağlayabilirler. Havalimanı isteyen pek çok şehire, havalimanı için harcayacakları para yerine deniz yoluyla ulaşım sağlanabilir. Bu denizler, bu gökler bizim yazık bir an önce kullanalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000