14 Şubat 2010, Pazar 07:42:56

Bu defa uçaktan lazer tutuldu!

Amerikan ordusu, Boeing 747 uçağına yerleştirilen lazer silah sistemi “Airborne Laser”in (ABL) ilk ateşleme denemelerini başarıyla gerçekleştirdi.
  • Ya füzeyi fırlatan füzenin dış yüzeyini ayna türü malzemeyle kaplarsa? :P Trilyon dolarlık proje fos çıkmazmı?
  • B747'nin burnundaki radar podu değil, mercek podu. Hüzmelerin kaynağı bu pod...
  • bir savaş anında 747'den uygulanacak bir lazer ışını ve derece etkili olur tartışılır, yakın gelecekte bu sistem verimli olamayacak, sadece teknoloji şovu.
  • Askeri anlamda hedef işaretlemek, menzil ölçmek, güdüm sistemlerinde; tıp alanında ameliyatlarda neşter olarak, damar cerrahisinde, mikrocerrahide, göz operasyonlarında, cilt sorunlarında, epilasyonda; sanayide malzeme kesimleri, malzeme markalama, yazı yazma; ..... hatta maçlarda kalecinin gözüne tutmak için kullanılan bir ışındır. 1980'lerden itibaren ABD bu proje üzerinde çalışıyor. Bildiğim kadarı ile yer hedefleri (AG) için yaklaşık 13 yıl önce denenmişti. Bu deneme muhtemelen hava hedefleri (AA) yani uçak ve füzeler içindir. 747'nin üstündeki yeni nesil radar podu da buna işaret ediyor. Hadi hayırlısı, hava üstünlüğü mücadelesi falan kalmayacak gibi. Ama çaresi var ..... 132
  • Şimdiye kadar göz ameliyatlarında ya da kara tahtada istenilen bir şeyi göstermek için kullanılan lazer.... :) Bihaber haberkanali... Ucakta Aluminyumla-Titanyumum birbirene kaynatilmasi ve her türlü parca kesiminin (CFK da dahil) lazerle deyapilabildigi- yapildigini duymus muydunuz?
  • Enerji modüllerinin büyüklüğü ve ağırlığından dolayı bu sistem sadece 747 gibi büyük uçaklara ve gemilere monte edilecek. Öldürücü seviyelerdeki lazer ışını için hala çok büyük güç modüllerine ve merceklere ihtiyaç var, o yüzden sistemin savaş uçaklarına ve tanklara eklenmesi yakın gelecekte pek mümkün görünmüyor.
  • millet feza füzeyle uğraşsın biz ne giydin açık kapalı kıl tuy s metrekarelık bezle uğraşalımm coook yolumuz var daha

Boeing Füze Savunma Sistemi tarafından geliştirilen ve uçağın burnuna yerleştirilen lazer silahı yerden hedefine doğru başarılı bir şekilde ateşlendi. Lazer silah sisteminin havada balistik füzeyi vurmayı amaçlayan testlerinin gelecek yıl içinde yapılması öngörülüyor.

Amerikan Füze Savunma Kurumu tarafından Californiya’daki Edwards Hava Üssü’nde yapılan son yer denemelerinde, lazer ışını demeti uçaktan saatte bir milyar km hızla hedefini vurdu. 2001 yılından bu yana devam eden 1.6 milyar dolarlık projede Amerikan Northrop Grumman Space Technology şirketince geliştirilen yüksek enerjili “kimyasal oksijen-iyodin lazeri” Boeing 747 jumbo jetin burnuna yerleştirilen yaklaşık 6 ton ağırlığındaki füze rampasından ateşlendi.

Şimdiye kadar göz ameliyatlarında ya da kara tahtada istenilen bir şeyi göstermek için kullanılan lazer, bundan böyle güçlü bir silah haline dönüştürülerek, balistik füze tehdidini ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Projeye göre, keşif uydusundan yerden havaya balistik füze fırlatıldığı bilgisini alan ABL ile donatılmış uçak, önce füzenin menzilini saptamak, ardından da füzenin özelliğini ve boyutlarını belirleyebilmek için birer zayıf lazer ışını gönderiyor. Bundan sonra uçağın içinde 6 adet minibüs büyüklüğündeki modülün sağladığı yüksek güçlü lazer demetiyle balistik füze 2-3 saniye içinde havada imha ediliyor.

Bu defa uçaktan lazer tutuldu!

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Misafir ~ 14 yıl önce
Ya füzeyi fırlatan füzenin dış yüzeyini ayna türü malzemeyle kaplarsa? :P Trilyon dolarlık proje fos çıkmazmı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
B747'nin burnundaki radar podu değil, mercek podu. Hüzmelerin kaynağı bu pod...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bir savaş anında 747'den uygulanacak bir lazer ışını ve derece etkili olur tartışılır, yakın gelecekte bu sistem verimli olamayacak, sadece teknoloji şovu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Askeri anlamda hedef işaretlemek, menzil ölçmek, güdüm sistemlerinde; tıp alanında ameliyatlarda neşter olarak, damar cerrahisinde, mikrocerrahide, göz operasyonlarında, cilt sorunlarında, epilasyonda; sanayide malzeme kesimleri, malzeme markalama, yazı yazma; ..... hatta maçlarda kalecinin gözüne tutmak için kullanılan bir ışındır. 1980'lerden itibaren ABD bu proje üzerinde çalışıyor. Bildiğim kadarı ile yer hedefleri (AG) için yaklaşık 13 yıl önce denenmişti. Bu deneme muhtemelen hava hedefleri (AA) yani uçak ve füzeler içindir. 747'nin üstündeki yeni nesil radar podu da buna işaret ediyor. Hadi hayırlısı, hava üstünlüğü mücadelesi falan kalmayacak gibi. Ama çaresi var ..... 132

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Şimdiye kadar göz ameliyatlarında ya da kara tahtada istenilen bir şeyi göstermek için kullanılan lazer.... :) Bihaber haberkanali... Ucakta Aluminyumla-Titanyumum birbirene kaynatilmasi ve her türlü parca kesiminin (CFK da dahil) lazerle deyapilabildigi- yapildigini duymus muydunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Enerji modüllerinin büyüklüğü ve ağırlığından dolayı bu sistem sadece 747 gibi büyük uçaklara ve gemilere monte edilecek. Öldürücü seviyelerdeki lazer ışını için hala çok büyük güç modüllerine ve merceklere ihtiyaç var, o yüzden sistemin savaş uçaklarına ve tanklara eklenmesi yakın gelecekte pek mümkün görünmüyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
millet feza füzeyle uğraşsın biz ne giydin açık kapalı kıl tuy s metrekarelık bezle uğraşalımm coook yolumuz var daha

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000