26 Ekim 2010, Salı 16:13:04

Bombardier'de GE Aviation devri başlıyor

Yeni motor çok uzun menzilli, büyük kabinli iş havacılığında GE’nin varlığını güçlendiriyor.

Uçak üreticisi Bombardier yeni Global 7000 ve 8000 iş jetlerinin entegre güç kaynağı sistemini GE Aviation’dan temin etmeye karar vererek GE için isminin TechX olarak belirlendiği yeni bir iş jeti motorunun geliştirilmesini başlattı.

TechX motoru, GE’nin ultra uzun menzilli, büyük kabinli, sekiz yolcuyla 7.900 deniz mili (14.630 kilometre) menzile sahip uçakları içeren iş havacılığı dalındaki varlığını daha da güçlendirecek. Motor, GE’nin yeni teknolojilerin araştırılması ve geliştirilmesine yönelik yılda 1 milyar dolarlık yatırımıyla geliştirilen ticari ve askeri motorlarda kullanılan gelişmiş teknolojileri bir araya getirecek.

10-20.000 itiş gücü sınıfındaki iş jet motorlarına göre yüzde sekiz daha düşük özel yakıt tüketimi, bütün emisyonlarda (NOx, duman, hidrokarbonlar ve CO) ilgili CAEP/6 düzenlemelerinden yüzde 50 veya daha düşük değerler ve dünya standartlarında performans ve güvenilirlik sayılabiliyor olması TechX’in sağlayacağı faydalar arasında.

GE Aviation’ın İş ve Genel Havacılık kuruluşunun başkan yardımcısı ve genel müdürü Brad Mottier, “Bombardier’in Global 7000 ve Global 8000 iş jetleri için TechX motorunun seçilmesi GE’nin İş ve Genel Havacılık ürün portföyünü önemli ölçüde genişletiyor ve GE’nin gelişmiş teknolojisini bu iş havacılığı segmentine sunmamıza imkân tanıyor,” dedi.

TechX motoru 16500 pound civarı itiş gücü üretecek ve gelişmiş teknolojiler içerecek. Bunlardan bazıları şöyle:

•Ağırlığı azaltıp kabindeki gürültüyü ve titreşimi azaltacak bileşik bir fan kasası ve benzersiz bir kanatçıklı ön fan diski içermesi.
•GE'nin aşağıdaki özelliklere sahip eCore teknolojisi:

-Daha fazla güvenilirlik ve dayanıklılık ve daha az yakıt tüketimi için gelişmiş malzemelerden yapılmış yüksek basınç oranlı, 10 aşamalı kompresör,
-Uçuş süresi boyunca bu segmentteki mevcut iş jeti motorlarına göre daha az NOx emisyonları oluşturacak yeni nesil Twin Annular Pre-mixed Swirler II (TAPS II) yanma odası,  
-Daha fazla dayanıklılık ve daha yüksek performans için gelişmiş malzemeye ve soğutma tasarımına sahip yüksek basınç türbini;

•Ağırlığı ve engelleme kuvvetini azaltırken kolay bakım erişimi ve yüksek elverişlilik sağlayan dışa doğru açılan alt kapağı olan ince motor yataklı entegre tahrik sistemi.  

eCore teknolojilerinin çekirdek testleri şimdiden başladı, gelecek yıl ise eCore Demonstrator 2 çalışmaya başlayacak. TechX motorunun testlerine 2013’te başlanması planlanıyor.

GE’nin (NYSE: GE) bir işletim birimi olan GE Aviation ticari, askeri, iş sınıfı ve genel havacılık hava araçlarına jet ve turboprop motorlar, bileşenler ve entegre sistemler tedarik eden dünya çapında lider bir şirkettir. GE Aviation’un bu ürünleri destekleyen küresel bir hizmet ağı vardır.

*Bombardier, Global 7000 ve Global 8000, Bombardier Inc.’in ya da alt kuruluşlarının tescilli ya da tescilsiz ticari markalarıdır.

Bombardier'de GE Aviation devri başlıyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000