24 Aralık 2008, Çarşamba 15:27:46

Bolukçu, 2008 değerlendirdi

Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği"nin (TÖSHİD) genel kuruluna katılan Onur Havayolları Genel Müdür Şahabettin Bolukçu, 2008 yılını değerlendirdi.
  • Avrupada tour operatorlere verdigi destekle turk turizmin buyumesine buyuk katkilari bulununan onurairin gelecek yilarada bu destegini vermesini temeni ederim.

Genel kurul öncesinde basın mensuplarına açıklama yapan Onur Havayolları Genel Müdür Şahabettin Bolukçu, ’2008 yılında artan petrol fiyatlarının Türkiye’de ki mevcut tur operatörleri ve havayolları daha önceden satılan biletler ve basılan katalog çıkmasından dolayı bunun büyük bir bölümünü yolcuya yansıtamadılar. Ama yüzümüzün akıyla 2008 yılını hayırlısıyla bitirdik.’ dedi.
 
Bolukçu; ’Kasım ayından itibaren yakıt fiyatlarında dünyada düşme tirendi başladı. Bu düşme tirendi başlarken, en büyük amacımız düşmeyle birlikte maliyetler düşürme ve işin olmasıydı. Uçabilme umuduydu. Maalesef turizm sezonunda Avrupa’da da kriz olmasından dolayı bu sene yolcuların planlamalarını biraz geciktirdiğini görüyoruz. Ocak, şubat, mart aylarında özellikle Antalya ve diğer bölgelere turlarda azalma söz konusu. Havayollarımızda bu azalmayı önleyebilmek için de uçaklarını dışarıya kiraya vermeye gayret ediyorlar.’ şeklinde konuştu.
 
Yakıt konusuna da değinen Bolukçu, ‘Yakıt fiyatları düştü ama dolar değer kazandığı için Avrupa birliğine yaptığımız uçuşlar için maliyetlerimizi düşürmedi. İç hatlarda ise bildiğiniz üzere petrolün iki bacağı var. Birincisi TÜPRAŞ’dan petrolün alınma bacağı, diğer tarafta da dağıtım bacağı. 1,18 YTL kurda petrolü alırken, bu gün 1.52 YTL kurundan alıyoruz. Petrolde arzu ettiğimiz düşüşü maalesef yaşamıyoruz. Düşme var tabii ki. Bilet fiyatlarında yaz sezonunda 150 YTL sattığımız biletleri bugün promosyon olarak ya yüzde 50 indirimli olarak, 69 YTL her şey dahil olarak bilet imkanı almak var ki, hava yolları bu indirimi direk olarak yolcuya yansıttılar. Şu anda uçmak en ucuz ulaşım. Kendi arabanız ve diğer vasıtalarla da mukayese ederseniz. İstanbul Antalya arasında 109 YTL’ye uçup tatil yapma imkânına sahipsiniz. Aynı zamanda Avrupa’ya da. Bu bayramda arzu edilen satış ve koltuk kapasiteyi ile karşı karşıya gelmedik, çünkü arz talep dengesinde daralma söz konusu. Ben yılbaşında da çok büyük bir patlama olacağını düşünmüyorum. 2007-2008 yılbaşıyla mukayese edildiğinde 2008-2009 aralık ve ocak aylarında daha az kişi yurt dışına çıkacaktır’ söyledi.

Son olarak Bolukçu; ‘Ama ümidimiz şu havacılık ve turizm ülkemizde 3 milyon kişinin çalıştığı, en kaliteli ve okumuz insanların hizmet ettiği bir sektör olarak kendini çok kısa sürede toparlayıp, krizi atlatır. Bizim hava yollarımızda bu dirence çok alışık. 1990 yılından krizlerle beraber yaşıyoruz. Her krize göre bir reçete sunuyoruz. Bu reçetemizi kısa vadede atlatırız. 

 

Bolukçu, 2008 değerlendirdi

Yorumlar

touroperator ~ 15 yıl önce
Avrupada tour operatorlere verdigi destekle turk turizmin buyumesine buyuk katkilari bulununan onurairin gelecek yilarada bu destegini vermesini temeni ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000