13 Temmuz 2012, Cuma 14:23:30

BOEING'DEN ÜRKÜTEN AÇIKLAMA

Havayolu şirketlerinin hızla uçak filolarını genişletmesiyle kaçınılmaz olarak ortaya çıkmaya başlayan pilot açığı sorunu, şirketleri şimdiden kaygılandırmaya başladı. Küresel çapta önümüzdeki 20 yılda yarım milyona yakın pilota ihtiyaç duyulacağı ifade edildi.
  • Bu tip inceleme, değerlendirme ve analiz kuruluşlarına çok ihtiyaç var.. Çalışandan yatırımcı seviyeine kadar pek çok konu ve gelişme rastsal. Havacılık Sektörümüzde düşünsel ve kavramsal çalışmalar eylemsel çalışmalardan daha değerli olduğu günü beklemek gerek... O gün, örneğin, (1) havacılık sektörü altyapısı ve teknolojilerinin bütünleşik veri tabanı hazırlanabilir; (2) havacılık alanı gibi standart ve gelişim dinamikleri nispeten belirgin bir sektörün 5'er yıllık işgücü istihdam öngörüleri ve sonuçlara göre öğretim kurumlarının program detayı ve kontenjanları oluşturulabilir; (3) havacılık gibi hizmet yoğun bir sektörün faaliyetlerinin getirilerini ihracaat ve kaynaklari da uretici kabul edebilecek mevzuat düzenlemesine yönelik gerekçeli teklifler hazırlanabilir; dış ticaret açığının azaltılmasına katkı sağlanabilir.. Bilimsel temellere dayalı analiz ve değerlendirme çalışmalarına itiraz etmek yerine aynı temellere dayalı sistematik çalışmaya ihtyiac var; farkında mıyız?
  • Boeing bu tür açıklamaları ekonomik kriz sonrası açılan pazarlara uçak satışlarını düşünerek yaptığını düşünüyorum.Şu an gelen duyumlar ABD ve AB de pilot olma talepleri eksiye dönmüş durumda.Kimse garanti görmeden 100.000 EU'yu uçuş okullarına ve akademilerine yatırmıyor , yatracak zaten ekonomik olarak durumu yok.Pilot arzı şu an dünya çapında başa baş noktasında ve eksiye dönmek üzere.Uçak alımı için teklifi veren Boeing'e operatörler yakında iddia ediyorum "elimde pilot yok onun için uçak alamayacağım" cevabından Boeing fena halde tırsıyor anlaşılan.Türkiye de ise durum farklı.Pilot talebi THY den gelmekte idi.THY akademi ile THY dışarıdan pilot alımını sonlandıracağına göre , sektörde pilot talebi nereden karşılacak?Yılda 3-5 uçak getiren özel sektör firmaları mı ?Artı Türk pilotlarına tipte 4-5000 saate ulaşmadıktan sonra dünyanın hiç bir yerinden talep gelmediğine göre , Türkiye'de pilot olmaktansa iş olanağı anlamında TIR şöförü olmayı yeğlerim.
  • İleriki yıllarda çok pilot ihtiyacı var diyor fakat işin başka tarafından bakarsak bir uçağa 2 pilot fakat bi uçağın bakımı için ortalama 30 teknisyen gerekiyo yani ileriki yıllarda pilotdan daha çok tenisyen sıkıntısı çekicek....
  • line pilotuyum, piyasayı gayet iyi biliyorum ve bu haberlere bir yerlerimle gülüyorum. böyle muazzam pilot açığı varsa neden type'ını bile almış pek çok hazır pilot açıkta bekliyor? hadi biri kötü diğeri bilmemne de hepsi mi kötü? yok arkadaşım bunlara kanıp yeterli donanımınız ve/veya çevreniz yoksa pilot olmaya falan kalkmayın, çevreden kastım da pilot tanıdık değil elbet. sonra pek çok arkadaş gibi yüz binlerce para yıllarca emek kaybettiğinizle kalırsınız, keşke her şey o kadar kolay olsaydı da herkes 3000 euro'dan başlayan işlere girebilseydi.
  • Ülkemizde işgücü istihdam ihtiyacı projeksiyonu ve bu ihtiyacı karşılayacak örgün ve yaygın öğretim kaynaklarının planlamaları konusunda bir çalışma ve/veya bir sonuç var mı?.. Bu yok ise (ideolojileri olsa da) bilimsel bir tabana oturtularak yapılan çalışmalara sadece bireysel tecrübe ve sohbete dayalı doğruluğu tartışılır bilgilerle karşı çıkabilmek, "bana göre.." ifadeleri ile değerlendirme yapabilmek ego sonucu olsa gerek... Bu çalışmaları yapanların tabi ki endüstriyel/kurumsal amaçları, hatta ideolojilerinin etkisi vardır; ama karşı görüş de benzer çalışmalara dayalı oluşturulmalıdır. Havacılık gelişiminin dünya ortalamalarının üzerinde olduğu ülkemizde bu endüstride ekonomik endişelerden arınmış, uygun deneyim ve bilgiye sahip elemanlardan oluşacak düşünce oluşturabilen ve eylem planı yapabilen bağımsız kuruluş(lar) olduğunda ve çalışma sonuçları ortaya konulduğunda her şey değişebilir; ama belirlenenleri gerçekleştirmek için çalışmamız da gerekir. Hazır mıyız?
  • Yine cakma ucus okulu musterisi toplama reklam yazisi.Enaz 10 kisi var sirf benim tanidigim 3500 saat ve ustu airline deneyimli ama hicbir ise giremeyen.Pegasus disaridan yeni adam almiyor kendi parayla yetistiriyor, THY sifirdan kendi akademisinden yetistiryor, sunexpress cok agir sinavlardan geciriyor ancak yuzde 5 girebiliyor..Ee geriye kalanlarda cakma airlinelar gel bin tl ye calistirayim diyen bile var..
  • bEN BU HABERİ LİNE PİLOTU OLARAK YALANLIYORUM. ÖNÜMÜZDEKİ BEŞ YIL TÜRKİYEDE PİLOT FAZLASI VAR ABİCİM. BOEİNG PİYASAYA BELLİ BELİRSİZ HABERLER ÇOK PİLOT YAYIP, BROKER LAR ARACILIGI İLE PİLOTLARI MİİMUM MALİYETLE ÇALIŞTIRMAK VE İŞ GÜCÜ PİYASASINI KIRMAK İSTİYOR aIRBUS DA AYNISINI YAPIYOR. ALDANMAYIN VE ÇEVRENİZE PİLOT OLUN DİYE KONUŞMAYIN SONRA İYİ GÜNLERİ KENDİNDEN KÖTÜ GÜNLERİ SİZDEN BİLECEKLER VE BU KAÇINILMAZZZZZZ
  • Sorun değilki arkadaşlar .Son zamanlarda shgm uyumasa 1 senede 5 B1 tip kursu gören ve bunları her gönderildiğinde onaylıyan bir kurum olmazdı.Adam sayısı düşer tip sayısı artar işlem sağlanır.Bir sınır yokmu en sonunda EASA bunun içindemi uygunsuzluk tutsun en az tip kursu olan 4 bazılarında hiç çalışmadıkları uçakların kursuda var.Eşek çökmük hala yüklemeye devam.
  • Geçen hafta, Corendon da Cpt.Erhan Bayram'a, 1000 Euro ya bile uçarım hocam yeter ki işe alın diyen bir işsiz pilot gördüm............ İşte durum bu seviyede... Saygılarımla...
  • 6800 saatte bir abimiz var, emekli asker, işsiz.. Florida dan gelen 2 arkadaşım var, biri Beachcraft diğeri deniz uçağı tecrübeli işsiz.. Ben; %100 Türk Malı, uçuş okulu mezunu, ezik, Toiec den anca 885 almış, üni mezunu niteliksiz bir Pilotçuğum... Bu ağalar varken.. benim kadar niteliksize zaten iş yok... Açık var, ama Uçuş Okullarında.. Havayollarında değil... :)) Selamlar olsun benim gibi olan tüm niteliksiz kardeşlerime....

Havayolu şirketlerinin hızla uçak filolarını genişletmesiyle kaçınılmaz olarak ortaya çıkmaya başlayan pilot açığı sorunu, şirketleri şimdiden kaygılandırmaya başladı.

Dünyanın en büyük yolcu uçağı üreticisi Boeing'den yapılan açıklamada, küresel ekonomilerin genişlemesiyle havayolu şirketlerinin onbinlerce yeni yolcu uçağını hizmete soktuğu belirtilerek, bunun sonucu olarak gelecek 20 yıl içinde dünyada 465 bin kadar yeni pilota ihtiyaç olacağı tahmininde bulunuldu.

GÜVENLİK KAYGISI BAŞ GÖSTERİYOR          
Havayolu şirketlerinin giderek artan pilot açığını kapatmak amacıyla düşük nitelikli pilotları görevlendirme yoluna gidebileceğine işaret edilen şirket açıklamasında, bunun sonucu ortaya çıkacak uçuş güvenliği sorununun büyük bir kaygı konusu oluşturduğu vurgulandı.

Çoğu ABD'de olmak üzere Kuzey Amerika'da 2031 yılına kadar 69 bin, hava ulaşımı sanayinde en büyük büyümenin görüldüğü Asya Pasifik bölgesindeyse 185 bin 600 yeni pilota ihtiyaç olacağına işaret edilen açıklamada, pilot açığının bazı bölgelerde şimdiden kendini hissettirmeye başladığı belirtildi.

Açıklamada, “Dünyanın pek çok bölgesinde pilot açığı zaten var. Özellikle Asya Pasifik bölgesinde, pilotların yoğun programlarının yarattığı kısıtlamalar nedeniyle gecikmeler, işlemlerde kesilmeler meydana geliyor” ifadesi kullanıldı.


TEKNİK ELEMANA DA İHTİYAÇ VAR Hava ulaşımı sanayinin teknik personel açığının sadece pilotlarla sınırlı kalmadığına işaret edilen açıklamada, aynı dönem içinde dünyada 601 bin yeni uçak bakım teknisyenine ihtiyaç duyulacağı öngörüsünde de bulunuldu. Açıklamada, Asya Pasifik bölgesinde ihtiyaç duyulacak uçak bakım teknisyeninin 234 bin 500, Kuzey Amerika'da ise 92 bin 500 olduğu belirtildi.

Şirket açıklamasının sunumu ABD'nin başkenti Washington'da Boeing pilot hizmetleri şefi Carl Davis tarafından yapıldı.

Özellikle Çin ve Hindistan'da pilot ihtiyacının çok olacağına dikkat çekilirken, ABD'de havayolu şirketleri iflas ettiğinden açıkta kalan pilotlar için Asya ve Ortadoğu ülkelerinin fuarları düzenlediği de ifade edildi.

Davis, "Bizden uçak satın alan küresel çaptaki havayolu şirketlerinin pilot koltuğunu doldurma konusunda sıkıntı yaşadıklarını duyuyoruz" dedi.

BOEING'DEN ÜRKÜTEN AÇIKLAMA

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

Bağımsız Düşünce / Eylem Planı Kuruluş(lar)ı ~ 12 yıl önce
Bu tip inceleme, değerlendirme ve analiz kuruluşlarına çok ihtiyaç var.. Çalışandan yatırımcı seviyeine kadar pek çok konu ve gelişme rastsal. Havacılık Sektörümüzde düşünsel ve kavramsal çalışmalar eylemsel çalışmalardan daha değerli olduğu günü beklemek gerek... O gün, örneğin, (1) havacılık sektörü altyapısı ve teknolojilerinin bütünleşik veri tabanı hazırlanabilir; (2) havacılık alanı gibi standart ve gelişim dinamikleri nispeten belirgin bir sektörün 5'er yıllık işgücü istihdam öngörüleri ve sonuçlara göre öğretim kurumlarının program detayı ve kontenjanları oluşturulabilir; (3) havacılık gibi hizmet yoğun bir sektörün faaliyetlerinin getirilerini ihracaat ve kaynaklari da uretici kabul edebilecek mevzuat düzenlemesine yönelik gerekçeli teklifler hazırlanabilir; dış ticaret açığının azaltılmasına katkı sağlanabilir.. Bilimsel temellere dayalı analiz ve değerlendirme çalışmalarına itiraz etmek yerine aynı temellere dayalı sistematik çalışmaya ihtyiac var; farkında mıyız?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
EKONOMİK KRİZ ~ 12 yıl önce
Boeing bu tür açıklamaları ekonomik kriz sonrası açılan pazarlara uçak satışlarını düşünerek yaptığını düşünüyorum.Şu an gelen duyumlar ABD ve AB de pilot olma talepleri eksiye dönmüş durumda.Kimse garanti görmeden 100.000 EU'yu uçuş okullarına ve akademilerine yatırmıyor , yatracak zaten ekonomik olarak durumu yok.Pilot arzı şu an dünya çapında başa baş noktasında ve eksiye dönmek üzere.Uçak alımı için teklifi veren Boeing'e operatörler yakında iddia ediyorum "elimde pilot yok onun için uçak alamayacağım" cevabından Boeing fena halde tırsıyor anlaşılan.Türkiye de ise durum farklı.Pilot talebi THY den gelmekte idi.THY akademi ile THY dışarıdan pilot alımını sonlandıracağına göre , sektörde pilot talebi nereden karşılacak?Yılda 3-5 uçak getiren özel sektör firmaları mı ?Artı Türk pilotlarına tipte 4-5000 saate ulaşmadıktan sonra dünyanın hiç bir yerinden talep gelmediğine göre , Türkiye'de pilot olmaktansa iş olanağı anlamında TIR şöförü olmayı yeğlerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
İleriki yıllarda çok pilot ihtiyacı var diyor fakat işin başka tarafından bakarsak bir uçağa 2 pilot fakat bi uçağın bakımı için ortalama 30 teknisyen gerekiyo yani ileriki yıllarda pilotdan daha çok tenisyen sıkıntısı çekicek....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
airliner ~ 12 yıl önce
line pilotuyum, piyasayı gayet iyi biliyorum ve bu haberlere bir yerlerimle gülüyorum. böyle muazzam pilot açığı varsa neden type'ını bile almış pek çok hazır pilot açıkta bekliyor? hadi biri kötü diğeri bilmemne de hepsi mi kötü? yok arkadaşım bunlara kanıp yeterli donanımınız ve/veya çevreniz yoksa pilot olmaya falan kalkmayın, çevreden kastım da pilot tanıdık değil elbet. sonra pek çok arkadaş gibi yüz binlerce para yıllarca emek kaybettiğinizle kalırsınız, keşke her şey o kadar kolay olsaydı da herkes 3000 euro'dan başlayan işlere girebilseydi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İtiraz edelimeye hazır mıyız? ~ 12 yıl önce
Ülkemizde işgücü istihdam ihtiyacı projeksiyonu ve bu ihtiyacı karşılayacak örgün ve yaygın öğretim kaynaklarının planlamaları konusunda bir çalışma ve/veya bir sonuç var mı?.. Bu yok ise (ideolojileri olsa da) bilimsel bir tabana oturtularak yapılan çalışmalara sadece bireysel tecrübe ve sohbete dayalı doğruluğu tartışılır bilgilerle karşı çıkabilmek, "bana göre.." ifadeleri ile değerlendirme yapabilmek ego sonucu olsa gerek... Bu çalışmaları yapanların tabi ki endüstriyel/kurumsal amaçları, hatta ideolojilerinin etkisi vardır; ama karşı görüş de benzer çalışmalara dayalı oluşturulmalıdır. Havacılık gelişiminin dünya ortalamalarının üzerinde olduğu ülkemizde bu endüstride ekonomik endişelerden arınmış, uygun deneyim ve bilgiye sahip elemanlardan oluşacak düşünce oluşturabilen ve eylem planı yapabilen bağımsız kuruluş(lar) olduğunda ve çalışma sonuçları ortaya konulduğunda her şey değişebilir; ama belirlenenleri gerçekleştirmek için çalışmamız da gerekir. Hazır mıyız?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ucus okulu haberi ~ 12 yıl önce
Yine cakma ucus okulu musterisi toplama reklam yazisi.Enaz 10 kisi var sirf benim tanidigim 3500 saat ve ustu airline deneyimli ama hicbir ise giremeyen.Pegasus disaridan yeni adam almiyor kendi parayla yetistiriyor, THY sifirdan kendi akademisinden yetistiryor, sunexpress cok agir sinavlardan geciriyor ancak yuzde 5 girebiliyor..Ee geriye kalanlarda cakma airlinelar gel bin tl ye calistirayim diyen bile var..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KOCAMANYALAN.. ~ 12 yıl önce
bEN BU HABERİ LİNE PİLOTU OLARAK YALANLIYORUM. ÖNÜMÜZDEKİ BEŞ YIL TÜRKİYEDE PİLOT FAZLASI VAR ABİCİM. BOEİNG PİYASAYA BELLİ BELİRSİZ HABERLER ÇOK PİLOT YAYIP, BROKER LAR ARACILIGI İLE PİLOTLARI MİİMUM MALİYETLE ÇALIŞTIRMAK VE İŞ GÜCÜ PİYASASINI KIRMAK İSTİYOR aIRBUS DA AYNISINI YAPIYOR. ALDANMAYIN VE ÇEVRENİZE PİLOT OLUN DİYE KONUŞMAYIN SONRA İYİ GÜNLERİ KENDİNDEN KÖTÜ GÜNLERİ SİZDEN BİLECEKLER VE BU KAÇINILMAZZZZZZ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sorun değil ~ 12 yıl önce
Sorun değilki arkadaşlar .Son zamanlarda shgm uyumasa 1 senede 5 B1 tip kursu gören ve bunları her gönderildiğinde onaylıyan bir kurum olmazdı.Adam sayısı düşer tip sayısı artar işlem sağlanır.Bir sınır yokmu en sonunda EASA bunun içindemi uygunsuzluk tutsun en az tip kursu olan 4 bazılarında hiç çalışmadıkları uçakların kursuda var.Eşek çökmük hala yüklemeye devam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Geçen hafta, Corendon da Cpt.Erhan Bayram'a, 1000 Euro ya bile uçarım hocam yeter ki işe alın diyen bir işsiz pilot gördüm............ İşte durum bu seviyede... Saygılarımla...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
6800 saatte bir abimiz var, emekli asker, işsiz.. Florida dan gelen 2 arkadaşım var, biri Beachcraft diğeri deniz uçağı tecrübeli işsiz.. Ben; %100 Türk Malı, uçuş okulu mezunu, ezik, Toiec den anca 885 almış, üni mezunu niteliksiz bir Pilotçuğum... Bu ağalar varken.. benim kadar niteliksize zaten iş yok... Açık var, ama Uçuş Okullarında.. Havayollarında değil... :)) Selamlar olsun benim gibi olan tüm niteliksiz kardeşlerime....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000