18 Haziran 2008, Çarşamba 07:34:43

Boeing-747 'balistik füzeleri' vuracak

Boeing'in, Füze Savunma Sistemi kapsamında Airborne Laser silah sisteminin aktivasyon testlerini başarıyla gerçekleştirdiği ve 2009 yılında kıtalar arası ve taktik balistik füzeleri etkisiz getireceği belirtildi.

Boeing'in, Füze Savunma Sistemi kapsamında Airborne Laser (ABL) silah sisteminin aktivasyon testlerini başarıyla gerçekleştirdiği ve 2009 yılında kıtalar arası ve taktik balistik füzeleri etkisiz getireceği belirtildi.

AA muhabirinin, ''http://www.boeing.com'' web sayfasından derlediği bilgilere göre, projenin ana yüklenici şirketi Boeing ile havacılık ve uzay sanayi şirketleri (Northrop Grumann ve Lockheed Martin) yürüttüğü ortak projede, Airborne Laser (ABL) için önemli bir aşamanın atlatıldığı ve ABL silah sisteminin Boeing-747 400 F'e aktarılması için bütün bileşenlerin hazır hale getirildiği bildirildi.

Edwards Hava Üssü'nde yapılan ABL'nin ilk aktivasyon testini başarıyla gerçekleştirmesi üzerine 2009 yılında kıtalar arası ve taktik balistik füzeleri etkisiz hale getirmede kullanılacağı ifade edildi.

ABL için uyarlanan Boeing-747 400F uçağının hızlılığı ve hafifliği bütün balistik füze çeşitlerinin uçuş esnasında imha edilmesinin en önemli amaç olduğu kaydediliyor.

ABL'nin hızı, hedef başarısı ve yüksek tahrip gücü etkisi çok önem taşıyor. Multi megawatt gücünde kızılötesi yüksek-enerjili kimyasal oksijen iyot lazeri (COIL) kullanılıyor. ABL, taktik balistik füzelere karşı kullanım için tasarlandı. Yapılan araştırmalarla kıtalar arası balistik füzelere karşı da uygulanabileceği 300-600 kilometre arasındaki etki sahasında taktik balistik füzeleri imha edebilecek. Havadan havaya, yerden havaya atılan füzelere de karşı ABL'nin potansiyel yeteneği bulunuyor.

-DENEME GELECEK YIL-

Boeing Füze Savunma Sistemleri Genel Yöneticisi Scott Fancher'in sitede yer alan açıklamasında, ABL silah sistemleri entegrasyon takımının ''büyük bir iş başardığı'' ifade edilerek, yüksek-enerji kimyasal oksijen iyot lazeri aktivasyon testinde lazer sistemlerinin mobil olarak çalışabildiği kaydedildi.

Sistemin altyapısının eksiksiz ve hatasız olduğunu, ABL'nin Boeing-747 400F'lere uyarlandığını belirten Fancher, ''Airborne Laser'in kurulumu ve aktivasyon programı başlatılması büyük bir adımdır. 2009 da balistik füzenin etkisiz hale getirilmesi denemesi yapılacak'' dedi.

-ABL SİSTEMİ NEDİR?-

Yüksek enerjili kimyasal oksijen iyot lazeri, Boeing-747 400F uçağına yerleştirilerek mobil halde seyreden, havada özerk bir şekilde çalışan, balistik füzeleri yerini saptayan, uçuş yörüngesini izleyerek ABL sistemini ateşleyerek çeşitli başlıklar taşıyan düşman balistik füzeleri imha etmek için tasarlandı.

Web sayfasında Airborne Laser Silah Sistemi'ne neden ihtiyaç duyulduğu şöyle açıklanıyor:

''Geçmiş 10 yıl içerisinde balistik füzelerin ABD ve müttefiklerine karşı tehdit oluşturduğunu 30'dan fazla devletin silahlı kuvvetlerinde 10 binden fazla balistik füzeye sahiptir. Bu tehdit her geçen gün daha da artıyor. Balistik füzelere nükleer, kimyasal, biyolojik başlıklıklar takılabilmesi tehdidin boyutlarını arttırmaktadır.''

Kıtalar arası balistik bir füzeler ''uzun menzilli füze'' olarak tanımlanıyor. Nükleer savaş başlıklarını taşıyabilen bu füzeler 5500 kilometreden daha fazla menzile sahip. Taktik balistik bir füze ise kısa menzili ve 300 kilometreden daha az hedefler için kullanılıyor. Taktik balistik füzeler, hedefi yok etmek için en kısa zamanda konuşlandırılabilen, kullanılan savaş başlıkları geleneksel güçlü patlayıcı, kimyasal, biyolojik nükleer savaş başlıkları takılabilen füzeler arasında yer alıyor.

Boeing-747 'balistik füzeleri' vuracak

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000