09 Eylül 2014, Salı 09:31:22

BOEING TESİSLERİNDE SKANDAL!

Dünyanın en büyük iki uçak üreticisinden biri olan Boeing'in Güney Carolina'da bulunan üretim tesislerinde çalışan mühendis ve işçilerle yapılan görüşmelerin gizli kamerayla kaydedilmesi sonucu ortaya çıkanlar şok etkisi yarattı. Al Jazeera tarafından yayınlanan görüntüler özellikle sivil havacılık sektöründe büyük ses getirecek cinsten...
  • İftira olabilitesi yüksek bir duyum. Rakip firmalardan patlak vermiştir. Tıpkı rakip havayollarının birbirlerine yaptığı gibi..
  • alkol almasınlar da ot'un günahı yoktur.
  • Abd 'de uyusturucu serbest. Eleman uyusturucu karnesini almistir(almak cok kolay) istedigi gibi uyusturucuyu ceker. Boeing istesede birsey yapamaz ki :)) gerci bu muhabbet Guney Carolina'da geciyorsa orada uyusturucu tamamen yasak.
  • Bu konusan isciler durumu biraz abartmis bence mutlaka bi cuval incirde bi kac tane bozuk cikar.esrar cekip gelen isciler belki orda paspasci yada tuvaletci olarak calisiyordur
  • Boeingdeki paralelciler ortaya çıktı
  • Sonuçta işlerini yapıyorlar mı ortaya düzgün ürün çıkıyor mu ona bakın,yapılamıyor ise sıkıntı olur,ne bu karalama kampanyası airbustakilerinde aynı şeyleri yapmadığı ne malum :)
  • dünya devi sen nesin pekı sen ona bak .. kedi uzanamadıgı cıgere mundar dermıs o mısal ...
  • Boeıng firmasının kaliteyi düşürmesi Airbus'ın işine yarar ve benim görüşüm hep Airbus'tan yanaydı şimdi daha da kuvvetlendi.
  • If its boeing im not going :D
  • Canım airbus'ım... Herzaman dedim boeing ci değilim diye iyikide olmamışım..

Al Jazeera ekibi, bir yılı aşkın süre hava taşımacılığının önde gelen firması Boeing’in yeni uçağı 787 Dreamliner’ı mercek altına aldı. Boeing çalışanları ile yapılan görüşmeler, uçağın güvenilirliği ile ilgili ciddi soru işaretleri olduğunu ortaya koyuyor.

Her şey bir Boeing çalışanının Al Jazeera’yi aramasıyla başladı. İsminin gizli tutulmasını isteyen kaynağımız, şirketin sivil havacılık pazarındaki rekabette amiral gemisi, okyanus aşırı uçuş yapan modeli, 787 Dereamliner’ın güvenli olmadığını savunuyordu. Al Jazeera muhabiri Will Jordan bu ciddi iddiaların peşine düştü. Bir yılı aşkın süre boyunca kaynakla yapılan işbirliği sayesinde uçağın üretim bandında çalışan işçiler ile gizli kamera görüşmeleri yapıldı, kurum içi yazışmalardan oluşan onlarca sayfalık belge tarandı. Al Jazeera’nin titiz çalışmasıyla derlenen bilgiler Boeing 787 belgeseli ile en ufak bir hatanın uçaktaki tüm yolcuların hayatına mal olacağı bu yüksek hassasiyetteki dünyanın kapılarını aralıyor. 

Boeing 787 dünyanın dört bir yanından 1000 sipariş aldı. Bu uçakların en az 170'i halen aktif olarak kullanılıyor. Ocak 2013 tarihinde Japon Havayolları'na (ANA) ait bir Boeing 787, bataryalarındaki ısınma nedeniyle acil iniş yapmak zorunda kalınca modelin dünyadaki tüm uçuşları durduruldu. Yapılan teknik araştırma sonrası uçak yeniden hizmete sokulurken Al Jazeera araştırma ekibi şirketin Amerika’nın Güney Carolina eyaletindeki üretim hangarlarına girmişti bile. Kaynağımız uçağın yapımında çalışan işçi ve mühendislerle gizli video görüşmeleri yaptı.

Arka arkaya aynı soruyu yanıtlayan 15 işçiden onu Dreamliner ile uçmayacaklarını söyledi.

Boeing Çalışanı 1: Bu uçaklardan biri ile uçmak istemezdim. Çünkü burada kalitenin nasıl da gittikçe düştüğünü görüyorum.

Kaynak: Şimdiye kadar 787 ile ilgili rapor edilmişlerin dışında sorunların yüzde 90’ı gözden kaçırılıyor veya hasıraltı ediliyor. Yani devede kulak…

Kaynağımız bir başka görüşmemizde, işçilerin çoğunlukla az deneyimsiz, umursamaz ve bazılarının da uyuşturucu kullandığını söyledi.

Kaynak: Bir uçak üretim merkezinde olmaması gereken birçok şey gördüm. Çalışanlar, uyuşturucu aradıklarını ve kullandıklarını falan söylüyor.

Boeing Çalışanı 2: Hepsi var: kokain, haplar, ağrı kesiciler ve neydi onun adı? Ha esrar, burada çok iyi esrar bulabilirsin.

Boeing Çalışanı 1: Kimseye uyuşturucu testi yapılmıyor.

Kaynak: Yapmadıklarını biliyorum.

Boeing Çalışanı 1: Öyle yemeğinde dışarı çıkıp esrar çekenler var.

Al Jazeera araştırma birimi, bir yılı aşkın süre boyunca, Dreamliner’e güvenmeyen birçok eski Boeing mühendis ve teknisyenler ile görüştü.

Bunlardan biri, Boeing'in kendi kalite standartlarını düşürdüğünü kanıtladığını söylediği 2010 yılına iait belgeler getirdi.
Bir notta yöneticiler, mühendislere teslimat takviminin bazı hallerde şirketin tercih edilen kalite sürecinden sapmayı gerektirebileceğini belirtiyorlar.

Şirket, bunun kalite kontrolü zayıflattığı olduğunu reddediyor. Ama belgeler, kendisi de şirkette 32 yıldır mühendis olan, eski Boeing mühendisler birliği başkanı Cynthia Cole’un da dikkatini çekti:

“Mühendislik  sürecini kısaltarak işi yetiştirmek istiyorlar. Kalite kontrolcülerin işlerini yapmalarına bile izin vermiyorlar ve böyle olacak diyorlar. Bir mühendis olarak bunu kınıyorum.”

Boeing göre bu not şirketin kalite standartlarına uymayan parça kullandığı anlamına gelmiyor. Boeing ayrıca, yasalar ve şirket kuralları çerçevesinde uyuşturucu testi yaptıklarını da belirtiyor.

Boeing 787 program yöneticisi Larry Lofits üretim ekibinin önceliklerini şöyle sıralıyor:

“Bizim Boeing’de öncelikli olarak yoğunlaştığımız konu, bir uçağın sürekli güvenli uçabilirliğini, tam ve kaliteli bir şekilde üretilmesini sağlamaktır.”

Şirket güvenlik veya kaliteden ödün verdiği yönündeki iddiaları reddediyor.

BOEING TESİSLERİNDE SKANDAL!

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
İftira olabilitesi yüksek bir duyum. Rakip firmalardan patlak vermiştir. Tıpkı rakip havayollarının birbirlerine yaptığı gibi..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
alkol ~ 10 yıl önce
alkol almasınlar da ot'un günahı yoktur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Trader Joe's ~ 10 yıl önce
Abd 'de uyusturucu serbest. Eleman uyusturucu karnesini almistir(almak cok kolay) istedigi gibi uyusturucuyu ceker. Boeing istesede birsey yapamaz ki :)) gerci bu muhabbet Guney Carolina'da geciyorsa orada uyusturucu tamamen yasak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Bu konusan isciler durumu biraz abartmis bence mutlaka bi cuval incirde bi kac tane bozuk cikar.esrar cekip gelen isciler belki orda paspasci yada tuvaletci olarak calisiyordur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Boeingdeki paralelciler ortaya çıktı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Sonuçta işlerini yapıyorlar mı ortaya düzgün ürün çıkıyor mu ona bakın,yapılamıyor ise sıkıntı olur,ne bu karalama kampanyası airbustakilerinde aynı şeyleri yapmadığı ne malum :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
adam ~ 10 yıl önce
dünya devi sen nesin pekı sen ona bak .. kedi uzanamadıgı cıgere mundar dermıs o mısal ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.... ~ 10 yıl önce
Boeıng firmasının kaliteyi düşürmesi Airbus'ın işine yarar ve benim görüşüm hep Airbus'tan yanaydı şimdi daha da kuvvetlendi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Airbus ~ 10 yıl önce
If its boeing im not going :D

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ögrenci ~ 10 yıl önce
o da güzel :)
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Canım airbus'ım... Herzaman dedim boeing ci değilim diye iyikide olmamışım..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000