04 Aralık 2014, Perşembe 11:09:48

BOEING İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Boeing "Yeşil Dizel"in havacılık biyoyakıtı olarak kullanıldığı Dünyanın ilk uçuşunu gerçekleştirdi.
  • Önce fikirlere SAYGI göstermeyi öğrenmeliyiz ki farklı fikirler toplumları bir yere götürür. Sadece benim dediğim doğru dediğiniz zaman anti demokrat bir tavır olur. Bu arada Türkçe yazarken W kullanmak ilginç bir durum. Sanalpilot Arkadaşımın söylediği çekinceler dünyada konuşuluyor, tartışılıyor. Lütfen önce SAYGI.
  • Yaw şu her konuda bilgi sahibi olmadan yorum sahibi olan çok bilmişlikten hala kurtulamadık ya ona yanıyorum. Sen hangi kafayı yaşıyorsun, millet gitmiş nerelere sen sürün ancak yorum yaz. Allah bilir bio yakıtıda ilk osmanlı bulmuştu filan da yazanda çıkar. Hani meşalenin bezini filan tutuşturmuşuzdur filan oradan buraya varabiliriz...
  • Dünyada halen kıtlıkla mücadele eden ülkeler ve halen sağlıklı gıdaya olması gerektiği gibi erişemeyen yüzbinler - milyonlar var. Bu proje sadece bu sorunları daha da tetikler.

Boeing, dünyanın "yeşil dizel" kullanan ilk uçuşunu  gerçekleştirdi. "Yeşil dizel", kolaylıkla elde edilebilen ve kara  ulaşımında kullanılan sürdürülebilir bir biyoyakıt. Şirket, 2  Aralık'ta gerçekleştirdiği test uçuşunda ecoDemonstrator 787'sini, sol  motoruna yüzde 15 oranında yeşil dizel ve yüzde 85 oranında petrol  bazlı uçak yakıtı koyarak uçurdu. 

Boeing Ticari Uçaklar Çevre Stratejisi ve Entegrasyonu Direktörü  Julie Felgar, "Yeşil dizel, sürdürülebilir havacılık biyoyakıtının daha kolay elde edilebilmesini ve müşterilerimiz için daha kolay satın alınabilir hale getirilmesini sağlayan büyük bir fırsat. Bu yakıtın ticari havacılıkta kullanılması amacıyla gereken onayların alınması için gösterilen çabaları desteklemek ve endüstrimizin çevre ile ilgili hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak amacıyla ecoDemonstrator uçuşlarından elde edilen pek çok veri sağlayacağız"  dedi.

Sürdürülebilir yeşil dizel  bitkisel yağlardan, atık pişirme yağlarından ve atık hayvansal yağlardan elde ediliyor. Boeing daha önce bu yakıtın, 2011 yılında onaylanmış olan HEFA (hydro-processed ester ve yağ asitleri) adlı havacılık biyoyakıtı ile kimyasal olarak benzer olduğunu tespit etmişti. Yeşil dizel, kimyasal olarak, kara ulaştırmasında da kullanılan "biyodizel"den farklı bir yakıt.

ABD, Avrupa ve Asya'da 800 milyon galonluk (3 milyar litre) üretim kapasitesiyle yeşil dizel, küresel jet yakıtı talebinin yüzde 1'ine kadarlık bir miktarı hızla sağlayabilir. ABD devlet teşvikleri dahil galon başı yaklaşık 3 dolar olan toptancı fiyatı ile yeşil dizel, petrol bazlı jet yakıtının fiyat paritesine yaklaşıyor.

Boeing Test ve Değerlendirme, Ürün Geliştirme ve 777X  Kaptan Pilotu Mike Carriker, “Uçağın yeşil dizel karışımı ile tasarlanan performansı, geleneksel jet yakıtı ile gösterdiği performans ile aynıydı. Yeni bir yakıt türüyle yaptığımız test uçuşlarında göreistediğimiz şey kesinlikle bu” dedi.

Yeşil dizel, 787 Dreamliner ZA004 üzerinde Boeing’in ecoDemonstrator Programı tarafından test edilmekte olan 25’ten fazla yeni teknolojiden biri. Program, havacılığın çevresel performansını iyileştirebilecek yeni teknolojilerin ve yöntemlerin test edilmesini, düzeltilmesini ve kullanılmasını hızlandırıyor.

Yaşam döngüsü açısından bakıldığında, ecoDemonstrator 787’ye yeşil dizel sağlayan Finlandiya merkezli Neste Oil’e göre, sürdürülebilir şekilde üretilen yeşil dizel, karbon emisyonlarını fosil yakıtlara kıyasla yüzde 50 ile 90 oranında azaltıyor. Uçuş testi ABD Federal Havacılık İdaresi, Rolls-Royce ve Pratt & Whitney tarafından koordine edildi ve yakıt EPIC Aviation tarafından harmanlandı.

BOEING İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Yorumlar

iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Önce fikirlere SAYGI göstermeyi öğrenmeliyiz ki farklı fikirler toplumları bir yere götürür. Sadece benim dediğim doğru dediğiniz zaman anti demokrat bir tavır olur. Bu arada Türkçe yazarken W kullanmak ilginç bir durum. Sanalpilot Arkadaşımın söylediği çekinceler dünyada konuşuluyor, tartışılıyor. Lütfen önce SAYGI.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uzman ~ 9 yıl önce
Yaw şu her konuda bilgi sahibi olmadan yorum sahibi olan çok bilmişlikten hala kurtulamadık ya ona yanıyorum. Sen hangi kafayı yaşıyorsun, millet gitmiş nerelere sen sürün ancak yorum yaz. Allah bilir bio yakıtıda ilk osmanlı bulmuştu filan da yazanda çıkar. Hani meşalenin bezini filan tutuşturmuşuzdur filan oradan buraya varabiliriz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fla ~ 9 yıl önce
Osmanlıyla ne derdiniz var anlayamadım yalnız? Geçmişten bir kuyruk acısı falan var herhalde?
Sanalpilot ~ 9 yıl önce
Dünyada halen kıtlıkla mücadele eden ülkeler ve halen sağlıklı gıdaya olması gerektiği gibi erişemeyen yüzbinler - milyonlar var. Bu proje sadece bu sorunları daha da tetikler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000