14 Eylül 2008, Pazar 08:32:35

Boeing Grev ve Pentagon

Boeing’de 27 bin teknisyenin grev kararı alarak resmen uygulamaya geçtiği geçen hafta itibariyle, grevin günlük maliyeti sektör analistleri tarafından 100 milyon Amerikan Doları olarak tahmin ediliyor.
  • topçu ile karlıtekin british airways den sonra boeing i de alırız diye açıklama yaparlarsa o zaman korkun.vatan hainleri diye kovalarlar sizi seattle dan.

Boeing’de 27 bin teknisyenin grev kararı alarak resmen uygulamaya geçtiği geçen hafta itibariyle, grevin günlük maliyeti sektör analistleri tarafından 100 milyon Amerikan Doları olarak tahmin ediliyor. Ayrıca bu grev muhtemelen sektörde dört gözle beklenen Boeing 787 teslimatlarının bir kez daha ertelenmesine sebep olacak.

Grev kararı küreselleşen dünyada sadece ABD ekonomisi ve Boeing üretim tesislerinin bulunduğu Seattle bölgesini değil, dünyanın her tarafında bulunan taşeron şirketler ve ilgili ülkelerin ekonomilerini de negatif etkilemekte. Boeing 787 programında parça üretimi yapan Japon Mitsubishi, Kawasaki ve Fuji gibi ağır sanayii devlerinden, İtalyan havacılık devi Finmeccanica’nın alt şirketi Alenia’ya kadar tüm kuruluşlar bir an evvel grevin sona ermesini bekliyor. 2007 yılını 4,1 milyar USD karla kapatan ve 275 milyar USD’lik mevcut uçak siparişi bulunan Boeing, kısa süreli bir grevi finansal olarak kaldırabilecek güce sahip. Ancak grev uzarsa sıkıntı büyüyebilir.

Teknisyenlerin talebi maddi şartların iyileştirilmesi ile beraber, 2002’de sözleşmelerden çıkarılmış ve mevcut işlerin alt taşeron şirketlere verilmesini önleyen bir madde. İstediklerini günümüz şartlarında alabileceklerini zannetmiyorum. Şirketlerin çalışanlarından sadakat ve bağlılık beklerken, aynısını çalışanlarına sunmamaları maalesef küreselleşmiş kapitalizmin acımasız bir tarafıdır.

Boeing, hem ticari hem de askeri uçak üretiminde dünyanın en büyük üreticisi konumunda dev bir kuruluş. ABD Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan ve yenilenmesi gereken 179 adetlik KC-135 tipi yakıt tankeri filosunun ihalesini şubat ayında Airbus ve Northrop Grumman’ın kazanması büyük yankı uyandırmıştı. Belki de dünyanın en kuvvetli lobiciliği ile Boeing ise bu sonuca itiraz ederek ek süre talep etti, gerekli hukuki çalışmayı yaptı ve kazandı. 10 Eylül’de Boeing’in itirazının hukuksal boyutu sonuçlandı. 40 milyar dolarlık ihale, ABD Başkanlık seçimlerinden sonra tekrar edilecek. Kanımca bu karar nedeni ile grev kısa sürede sona erer ve yenilenecek olan ihaleyi de yüzde 90 kazanırlar.

Daralan ABD ekonomisinin harekete geçmesi için istihdamın artması gerekiyor. 40 milyar dolarlık projenin yaratacağı istihdamın yansıması daralmakta olan ABD sivil havayolu sektörünü bile tetikleyecektir. Böylece bir kez daha güçlü ve gizli ekonomi yönlendirme aktörü Pentagon, ABD ve dolayısı ile dünya ekonomisine yön vermiş olacak.

Akşam

Boeing Grev ve Pentagon

Yorumlar

doğrucu davut ~ 16 yıl önce
topçu ile karlıtekin british airways den sonra boeing i de alırız diye açıklama yaparlarsa o zaman korkun.vatan hainleri diye kovalarlar sizi seattle dan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000