01 Kasım 2008, Cumartesi 07:21:46

Boeing, Çatalhöyük galerisini sunar!

Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde bulunan Çatalhöyük Galerisi, Çatalhöyük Araştırma Projesi'nin ana sponsorlarından olan Boeing firmasının katkılarıyla yenilendi.

Boeing'den yapılan açıklamaya göre, Çatalhöyük Galerisi'nin yenilenmesine yönelik çalışmalar, 1993 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın denetiminde sürdürülen Çatalhöyük Araştırma Projesi ile koordinasyon içinde gerçekleştirildi.

1960 yılında inşa edilen Çatalhöyük Galerisi, duvar resimleri, heykeller ve diğer değerli eserlerden oluşan çok önemli bir önemli koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 40 yıldır ziyarete açık olan galeri, Boeing firmasının sponsorluğunda gerçekleştirilen yenileme çalışmaları sayesinde, görünüm ve içerik açısından modernize edildi. Yenileme çalışmaları kapsamında en önemli değişiklikler Çatalhöyük Galerisi'nde bulunan, 9 bin yıl önce insanların nasıl yaşadığını ziyaretçilere gösteren Çatalhöyük Evi'nde gerçekleştirildi. 1993 yılından beri süren kazı çalışmalarında gün ışığına çıkarılan son bulguları yansıtan panolar hem içerik olarak güncellendi hem de görünüm olarak yenilendi.

Proje, kazı alanı, müze ve bu dünyaca ünlü Neolitik yerleşim alanından etkilenen birçok insan arasındaki bağları güçlendirmektedir. Çatalhöyük Araştırma Projesi Direktörü Ian Hodder, "Boeing'e, Çatalhöyük kazılarında göstermiş olduğu uzun vadeli desteğinden dolayı müteşekkirim. Bu bilimsel araştırma, yıllardır süren destekleri sayesinde yürütülmekte olup bu muhteşem kazı alanını daha geniş kitlelere ulaştırmamızı sağlıyor" dedi.

Çatalhöyük Galerisi'nin açılışı vesilesiyle 30 Ekim 2008 tarihinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde düzenlenen kokteyl, aralarında bürokratlar, özel sektör temsilcileri, akademisyenler ve diplomatik misyon temsilcilerinin de bulunduğu geniş bir davetli topluluğunun katılımıyla gerçekleştirildi.

Boeing Türkiye Başkanı Greg Pepin, kazıya, araştırma projesine ve Çatalhöyük Galerisi'nin yenilenmesine katkıda bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Dünyanın en eski yerleşim alanlarından biri olan Çatalhöyük'e destek vermekten büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. Yaşadığımız topluma yönelik sağlık eğitim projelerimizin yanı sıra, bu önemli kültürel projeye de destek vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Boeing, Çatalhöyük galerisini sunar!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000