25 Kasım 2010, Perşembe 13:30:56

BODRUM HAVALİMANI'NDA İNŞAAT KAOSU!

2 Ağustos 2006 tarihinde ihale edilen Bodrum Havalimanı yapımını ve işletmesini üstlenen Teknotes firması, havaalanının yapımına henüz başlamadan projeyi İtalyan bir şirkete sattı.
  • Öyle çamur atmalar tabiki olacak ama sonuçta dış hatlar terminali yapılacak kimseyi ilgilendirmez kar marjı veya zararı... teklif verildi kazanıldı ve yapılacak ama öyle ama böyle....
  • Bence önümüzdeki yıl bu proje yi İC İÇTAŞ inş alır,tamamlar ve işletir.İC İÇTAŞ aynı zamanda ANTALYA İCF firmasının ortağı ve ZAFER havalimanı projesini alan firmadır.ADB projesinide Başarı ile tamamlamıştır.Tecrübesiyle bu işin altından kalkar.
  • Bu yapılacak yeni büyük, modern, 8 köprülü terminalin dış hatlar eski dış hatların da iç hatlar olması ve iki terminal arasında mesafe olması şu yönden saçma değil mi? Güzelim dış hatlar terminali Kasım-Nisan arası ya kapanacak ya da pegasus'la birlikte günde 1-2 uçağa hizmet verecek, Kışın günde 7-8 uçuşun olduğu iç hatlar ise eski terminali kullanacak. Kışın soğuğunda, yağmurunda o köprüleri kullanamadıktan sonra yazın kullansak ne farkeder. Ayrıca yazık değil mi o köprüler yılın yarısında kullanılmayacak. Bunun yerine iki terminal ISG gibi bitişik yapılsa da en azından kışın iç hatlar da köprü konforunu yaşayabilse. Ayrıca Bodrumda uçaktan inince 25 metre karşıdaki kapıya gidebilmek için otobüs içinde sıkış tepiş beklemek çağdış
  • Bu şartlar altında hiçbir firma o ihaleyi gerçekleştirmez zaten çünkü yap işlet devret modeli yapan firmalarda karlılık amacı güderler firmaya sunulan koşullar değişmediyse eğer çok mantıksızdı kısa süre ve sadece dış hat gelirini veriyorlardı. bu da 6 ayı ölü bodrum a yaramaz.
  • benim canim yanmaz gardas
  • Bursa Havalanında yapımı süren teknik blok inşaatı da yarım kaldı. Çünkü taşeronlar kaçtı.
  • Yandaş birilerini henüz bulamadılar galiba.
  • ....
  • 15 senedir her ihalesi sorun oluyor Bodrum'un. Belki daha iyi teklif verildiği için böyle adı sanı olmayan firmalara verilmiş olabilir ihale ama insan bir kere iki kere aynı konuda hata yapar, 3 kere yapmaz. Kaçıncı ihale bu artık. Gecikmeden yaşanan zararın haddi hesabı yok artık. Bu saatten sonra üçe beşe bakılmadan TAV ya da benzeri ayarda firmalara ihale edilmeli ve böylece bölge halkının yıllardır prefabrik terminallerde yaşadığı rezillik bir an önce dünya standartında hizmet veren terminaller düzeyine çıkarılmalıdır..
  • dönemin ulaştırma bakanı ismet yılmaz değil.10 senedir ulaştırma bakanı binali yıldırım
İhale sürece ve yapımı yılan hikayesine dönen Bodrum Havaalanı ile ilgili sürpriz bir gelişme yaşandı.
 
2006 yılında ihalesi yapıldıktan sonra DHMİ’nin raporu doğrultusunda dönemin Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından ihalesi iptal edilen Bodrum Havalimanı, bir süre sonra yeniden mahkeme kararıyla Teknotes ve onun Sırp ortağına verilmişti.
 
Yap-İşlet –Devret yöntemiyle yapılan ihalenin üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen Bodrum Havaalanı projesi bir türlü tamamlanamadı. 
 
Yapım ihalesini Teknotes firmasının kazandığı Bodrum Havalimanı için, 2009 Mayıs ayında imzalar atıldı. Ancak yapım süresi 2 yıl olarak öngörülen Bodrum Havalimanı’nın ihalesinin üzerinden 19 ay geçmesine rağmen hiçbir gelişme kaydedilemedi.
 
Şirketin yaşadığı sıkıntılar yüzünden bir türlü inşaat ilerlemezken, geçtiğimiz günlerde sürpriz bir gelişme yaşandı.
 
Oral Baytok’a ait Teknotes firması, inşaatı bir türlü tamamlayamayınca projeyi devretmeye karar verdi. Bodrum Havalimanı inşaatı projesini devralacak bir şirket arayan Teknotes, sonunda aradığını İtalya’da buldu. 
 
İtalyan Astaldi şirketi ile anlaşan Teknotes, projeyi bu şirkete devretti. Projenin teslim edilmesine 5 ay gibi bir süre kala yaşanan bu gelişmenin Bodrum Havaalanı projesini nasıl etkileyeceği merakla bekleniyor.
 
5 MİLYON YOLCU KAPASİTELİ OLACAK
 
2011 Mayıs ayında  tamamlanması gereken Bodrum-Milas Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde, 8 adet yolcu köprüsü, 66 adet check-in bankosu, 750 araç kapasiteli otopark olacak.   
 
Projeye göre, yeni terminal binasında güvenlik sistemleri en son teknolojiyle donatılacak. Bagajlar EDS sistemi ile otomatik olarak taranacak. Yeni terminal binasının hizmete girmesi ile mevcut terminal binası iç hatlara hizmet vermeye başlayacak. Terminalin yolcu kapasitesi 5 milyon olacak.
 
Proje Kapsamındaki Önemli İş Kalemleri: 95 bin 927 metrekare kullanım alanlı terminal binası, terminalden bağımsız 765 metrekare kapalı alana sahip CIP binası, 38 bin 500 metrekare açık otopark yapılması, 8 bin 500 metrekare viyadük, 13 bin metrekare beton kaplama servis alanı ve 23 bin metrekare asfalt servis yolu imalatı, toplam 102 bin 500 metrekare ilave apron yapılması, yaklaşık 180 bin metrekare alanın peyzaj düzenlemesinin yapılması.
 
AIRPORTHABER DİKKAT ÇEKMİŞTİ!
 
Bodrum Havalimanı inşaatı ile ilgili yaşanan sıkıntılara dikkat çeken AirportHaber, Mart ayında hazırladığı haberde, projenin geldiği aşamayı ve olması gereken halini ortaya koymuş, yavaş ilerleyen inşaatın yetiştirilememe ihtimaline dikkat çekmişti.
 
İşte AirportHaber’in o haberi:

BODRUM HAVALİMANI'NDA İNŞAAT KAOSU!

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Misafir ~ 13 yıl önce
Öyle çamur atmalar tabiki olacak ama sonuçta dış hatlar terminali yapılacak kimseyi ilgilendirmez kar marjı veya zararı... teklif verildi kazanıldı ve yapılacak ama öyle ama böyle....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bence önümüzdeki yıl bu proje yi İC İÇTAŞ inş alır,tamamlar ve işletir.İC İÇTAŞ aynı zamanda ANTALYA İCF firmasının ortağı ve ZAFER havalimanı projesini alan firmadır.ADB projesinide Başarı ile tamamlamıştır.Tecrübesiyle bu işin altından kalkar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu yapılacak yeni büyük, modern, 8 köprülü terminalin dış hatlar eski dış hatların da iç hatlar olması ve iki terminal arasında mesafe olması şu yönden saçma değil mi? Güzelim dış hatlar terminali Kasım-Nisan arası ya kapanacak ya da pegasus'la birlikte günde 1-2 uçağa hizmet verecek, Kışın günde 7-8 uçuşun olduğu iç hatlar ise eski terminali kullanacak. Kışın soğuğunda, yağmurunda o köprüleri kullanamadıktan sonra yazın kullansak ne farkeder. Ayrıca yazık değil mi o köprüler yılın yarısında kullanılmayacak. Bunun yerine iki terminal ISG gibi bitişik yapılsa da en azından kışın iç hatlar da köprü konforunu yaşayabilse. Ayrıca Bodrumda uçaktan inince 25 metre karşıdaki kapıya gidebilmek için otobüs içinde sıkış tepiş beklemek çağdış

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu şartlar altında hiçbir firma o ihaleyi gerçekleştirmez zaten çünkü yap işlet devret modeli yapan firmalarda karlılık amacı güderler firmaya sunulan koşullar değişmediyse eğer çok mantıksızdı kısa süre ve sadece dış hat gelirini veriyorlardı. bu da 6 ayı ölü bodrum a yaramaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
benim canim yanmaz gardas

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bursa Havalanında yapımı süren teknik blok inşaatı da yarım kaldı. Çünkü taşeronlar kaçtı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yandaş birilerini henüz bulamadılar galiba.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
15 senedir her ihalesi sorun oluyor Bodrum'un. Belki daha iyi teklif verildiği için böyle adı sanı olmayan firmalara verilmiş olabilir ihale ama insan bir kere iki kere aynı konuda hata yapar, 3 kere yapmaz. Kaçıncı ihale bu artık. Gecikmeden yaşanan zararın haddi hesabı yok artık. Bu saatten sonra üçe beşe bakılmadan TAV ya da benzeri ayarda firmalara ihale edilmeli ve böylece bölge halkının yıllardır prefabrik terminallerde yaşadığı rezillik bir an önce dünya standartında hizmet veren terminaller düzeyine çıkarılmalıdır..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
dönemin ulaştırma bakanı ismet yılmaz değil.10 senedir ulaştırma bakanı binali yıldırım

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000