23 Eylül 2008, Salı 16:17:18

Bir tarih yeniden hayata dönüyor

Muğla Belediyesinin girişimleri sonucu İsmet Uçağı tekrar canlandırılıyor.
  • eleştirenler kendileri yapsın da görelim.yapanlara çok teşekkürler
  • Adamlar anı uçağı yapıyorlar, yani heykel anlamında. Nekadar kötümser insanlarımız var, yok tahtadan uçacakmıymış, yok açık havada uçak mı üretilirmiş...Yapsınlar işte bir uçak ve sergilesinler. İllaki birileri çıkıp, yok şuramız eğri, buramız eksik diyecek. Mademki okadar eleştiriyorsunuz, buyrun siz yapın.Mükemmel nasıl olur gösterin bize.
  • bunu tahtadan yapıyorlar sanırım uçmayacak yani, madem birşey yapılacak tam yapın.
  • Altdaki gercekten ucmus olan bir Fransiz modeli, ustdeki ise buyuk bir maket, sadece bir maket.. acik havada ucakmi uretilirmis..
  • En alttaki tayyare Fransız Hava Kuvvetleri bayrağını ve logosunu taşıyor. Aman bir fiyasko daha yaşamayalım.. Airport Haber'den istirhamımdır Muğla Belediyesin arayıp bir kontrol edebilirlermi lütfen. Ben biraz pinpirikliyimdirde, teşekkürler :)

Bir süre önce Muğla Belediyesi tarafından “Muğla İsmet Tayyaresi Anı Uçağı Yapımı” projesi ile Muğla Belediyesi bünyesindeki ustalar tarafından yapımı başlatılan uçağın çelik konstrüksiyonları da tamamlanırken, uçağın tamamı ise 29 Ekim Cumhuriyet Bayramına yetiştirilecek.

İngiliz Havacılık Müzesi’nden alınan ölçülere göre aslına uygun olarak yapımı sürdürülen uçağın pervanesi ise yine aslına uygun olarak Ortadoğu Teknik Üniversitesi tarafından yapılacak. Satış rekorları kıran Turgut Özakman tarafından kaleme alınan “Çılgın Türkler” adlı tarihi romanda da yer alan uçağın çok ilginç bir hikayesi bulunuyor. Yunanistan Deniz Kuvvetleri bünyesinde bulunan DH9 tipi uçak 27 Temmuz 1921 yılında görev sırasında iken Muğla’ya mecburi iniş yapıyor. İniş sırasında tahrip olan bu uçağı Muğlalı ustalar tamir ettikten sonra “İsmet” adını vererek Türk Hava Kuvvetleri’ne gönderiyor. İsmet Uçağı, Kurtuluş Savaşının bütün evrelerine katılırken Batı Cephesi savaşlarına katılıyor. Savaş sona erdikten sonra da İzmir Gaziemir’de bulunun Havacılık Okulunda Eğitim amacıyla kullanılmış ve ömrünü tamamladıktan sonra da tedavülden kaldırılıyor.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, yapım sırasında ODTÜ’den teknik yardım aldıklarını belirterek, uçağın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramına yetiştirilmesini hedeflediklerini söyledi. Gürün,“Muğla ili Kurtuluş Savaşında verdiği şehitlerin yanında Kurtuluş Savaşına silah, mühimmat ve uçak gibi destekler vermiştir. Muğla’nın Kurtuluş Savaşında etkinliği olmadığı gibi yanlış bir kanı vardır. Biz bu görüşün doğru olmadığını ispatlamak istedik. Verdiğimiz şehitlerin yanında Muğla ilinin uçak, silah ve mühimmat gibi destekler sağladığını vurgulamak istedik. Mustafa Kemal, İtalyanların işgal ettiği yerlere, ‘Yeni cepheler açmayın, bize destek sağlayın’ demiştir. Muğla ili de bu doğrultuda hareket etmiştir. Bütün desteklerin yanında Muğla’nın bu uçak gibi çok özel ve özgün bir desteği Kurtuluş Savaşımıza sağlamıştır. Şu anda uçağın ana gövdesi ve çelik aksamı tamamlanmış durumda. Daha sonra polyester kaplanacak. Tamamlandığında ise Uğur mumcu Bulvarı ile Atatürk Bulvarının kesiştiği alanda bir platform üzerine yerleştirilecek. Böylece kentimize giriş yapanlar önce bu uçakla karşılaşacaklar çıkışta ise şehitler anıtımız ile” dedi.

İsmet - DH9

İsmet - DH9

İsmet - DH9

Bir tarih yeniden hayata dönüyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

öğretmen ~ 15 yıl önce
eleştirenler kendileri yapsın da görelim.yapanlara çok teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cenap ~ 16 yıl önce
Adamlar anı uçağı yapıyorlar, yani heykel anlamında. Nekadar kötümser insanlarımız var, yok tahtadan uçacakmıymış, yok açık havada uçak mı üretilirmiş...Yapsınlar işte bir uçak ve sergilesinler. İllaki birileri çıkıp, yok şuramız eğri, buramız eksik diyecek. Mademki okadar eleştiriyorsunuz, buyrun siz yapın.Mükemmel nasıl olur gösterin bize.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 16 yıl önce
bunu tahtadan yapıyorlar sanırım uçmayacak yani, madem birşey yapılacak tam yapın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SKYTURK ~ 16 yıl önce
Altdaki gercekten ucmus olan bir Fransiz modeli, ustdeki ise buyuk bir maket, sadece bir maket.. acik havada ucakmi uretilirmis..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
overload55 ~ 16 yıl önce
En alttaki tayyare Fransız Hava Kuvvetleri bayrağını ve logosunu taşıyor. Aman bir fiyasko daha yaşamayalım.. Airport Haber'den istirhamımdır Muğla Belediyesin arayıp bir kontrol edebilirlermi lütfen. Ben biraz pinpirikliyimdirde, teşekkürler :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000