05 Kasım 2010, Cuma 15:20:12

BİR PİLOT İNDİ, DİĞERİ UYARDI! (VİDEO)

Atatürk Havalimanı’nda bir uçağın iniş için gerekli minimalara aykırı olarak iniş yaptığını duyan bir pilot, minimaya uyulmamasına tepki gösterdi.
  • bir (om)zaten final app fix in üzerinde olur om sadece ıls in bir parçasıdır..asıl doğrusu kelime final app fixtir eğer alçalma prosedürlerinden konuşuyorsak Yani bu noktadan sonra app biter arkadaşlar landing başlar...App sıfır görüşe bile yapılır fakat app sonra landing e devam etmek için bazı minimumlar vardır..bunlar ışık sistemi pist şartları ile her pistte değişiklik gösterir...bu minumumların son karar mekanizması picdir...hiç bir atc pilotun olduğu mesafeden görüşün kaç metre olduğunu bilemez...pic son mekanizmadır... yazdıklarım dünyanın her yerinde kabul görmüş kurallara bağlanmış yazılı kurallar ve açıklamalarıdır. uyaran pilot yanlış ne yazık ki bir çok arkadaşta app ne demek onu bile bilmiyor..ne yazık ki herkez yazıyor...
  • Rapor edilen RVR ne derece doğru. Adam son ATIS i dinledikten sonra pisti yeterli mesafede gördüğünü beyan edip inerse ne olacak?
  • Arkadaslar yillardir uzakdoguda ucan bir turk pilot olarak yorum eklemekten kendimi alamadim, bizdeki tropik yagmurlar nedeniyle gorus her zaman dusuk oldugu icin kullandigimiz yontem sudur : Miiiiiiniiiiiiiimuuuuuuuuuuuuuuuum ( yaklasik 5-6 saniye :D) Deneyin ise yarar. Mem atc hem siz hem de yolcular menun olur :)) kaza yaparsaniz donunuza kadar geride kalan herseyinize el konur ayri mesele. havadan kazaniyoruz nede olsa degil mi?
  • Yaklasma sifir goruse yapilmaz.Eger meydan sartlari gerekli min.larin altindaysa OM (Outer Marker)'a kadar gelebilirsin.O noktada sartlar hala gerekli min. altindaysa oas gecersin (kurallar boyle diyor).Ama sartlar OM'da limitlerin uzerindeyse devam edersin.Sartlar OM'i gectikten sonra limitlerin altina duserse o zaman min.lara kadar devam edebilirsin.Rapor edilen sartlar OM'a gelindiginde gerekli min. altinda ise kurallara gore devam edemezsin,devam ediyorsan kurallari cignemis olursun.Min.da gorus yeterli mi PIC karar verir ama OM'da rapor edilen degerlere bakilir ve o degerlere gore devam edilir yada pas gecilir.
  • yaklaşma sıfır görüşe bile yapılır minumum decent alt gelindiğinde eğer gerekli görüş mesafesi yoksa veya her hangi bir visual referans görülmediyse ( app lights runway lights vs) miss app gidilir eğer bu referanslardan biri yakalanırsa ama görüş düşükse güvenli olarak bir alçalma limiti daha vardır eğer hiç bir referans yakalanmazsa devam etmek kurallara aykırıdır...ayrıca uçuş görüş mesafesi öle sabit birşey değildir görüş mesafesinin yeterli olduğuna pic karar verir..kaptan arkadaş hiç kusra bakmasın işine baksın
  • 1.ILS sistemi pahalı bir sistemdir. Her otoritenin her meydana sistemi kurmaya gücü yetmeyebilir. 2.Meydan, eski teknoloji iniş sistemlerinden ILS sistemine geçmeye değecek kadar karlı değildir. 3.Meydan ve civarındaki arazi ILS sistemini kurup emniyetle işletilebileceği yapıya sahip değildir. 4.Yöneticiler konuya önem vermemektedir.
  • Limitlerin altina inmek,sartlari zorlamak gecmiste cok kotu sonuclar ile sonuclanmistir. Ne yazik ki ders alamiyoruz.Istanbul CATII ve min. RVR degeri 400m.Eger RVR degeri 400m'den dususe OM'a gelirsin, sonra kurallara gore pas gecmek zorundasin.OM'a gelene kadar RVR 400m'nin uzerindeyse sorun yok devam edersin.RVR 400m'nin altina OM'i gectikten sonra duserse min.'lara devam edersin,min.'larda gerekli gorus saglanirsa inersin,yoksa yine pas gecersin.Bunun aksini yapan pilot en agir sekilde cezalandirilmali;cunku bu kurallari umursamiyor ve arkasinda tasidigi insanlarin hayatini tehlikeye atmaktan cekinmiyor demektir.TR'de Istanbul dahil CATIII yaklasma olmamasi da yoneticilerin ayibidir (ama onlarda utanma yoktur)!!!
  • bir kaptanin ucus esnasinda kendi ucusuna odaklanmak yerine baska bir kaptanin kararini sorgulamasi da yeterince yanlis. ustune divert karari almadan once yedek meydanlarin hava durumlarini occ den istemek de ayri bir ilginc durum. kullanilabilecek baska kaynaklar varken butun trafiklerin hava durumlari icin ayni birimi aramasi ekstra karmasa yaratir. son olarak limit ihlali yapilmissa bunu sorgulamasi gereken yoneticilerdir kaptanlar degil.
  • hocam minimumdayız. tamam len 100 feet te benden. Ama hocam .. uzatmaaaa
  • HEPSİ TRAŞŞŞ.....MİLLET MEYDAN LİMİTLERİN YARISINDA BİLE DEĞİLKEN YAKLAŞMA YAPIYOR VEDE İNİYOR TÜRKİYEDE......HERKESTE BUNU GÖRÜP ÇITINI ÇIKARMIYOR...ALLAHIN BİR KULU KARDEŞİM SEN NEYE GÖRE YAKLAŞMAYI BAŞLATTIN DİYEN SORAN YOK...ÇEKİRGE MİSALİ...BU KAFA İLE GİDERSEK BİR DİYARBAKIR-VAN HADİSELERİNİ TEKRAR YAŞAYACAĞIZ MLSF...

Atatürk Havalimanı dün gece en yoğun günlerinden birini yaşadı. Yoğunluğun sebebi ise görüş mesafesinin düşmesine neden olan sis’ti.  Aniden bastıran yoğun sis, görüş mesafesini  150 metreye kadar düşürdü.  Görüş mesafesinin düşmesiyle uçaklar da zaman zaman zor anlar yaşadı. Bazı uçaklar Atatürk Havalimanı’na iniş yapamayınca başka havaalanlarına yönlendirildi. Hava trafik kontrolörleri, Atatürk Havalimanı’na inmek isteyen uçakların başarılı şekilde inişini sağlamak için yoğun çaba gösterdi. Ancak, kontrolörlerin çabası yeterli olmadı. Uçaklar dakikalarca havada tur atmak zorunda kaldı. Çok sayıda uçak yakıt kritiğine girmemek için başta Sabiha Gökçen Havalimanı olmak üzere diğer meydanlara yönlendirildi.

Ancak, bütün bu yoğunluk sırasında kule ile konuşan bir pilotun sözleri oldukça düşündürücüydü. Telsiz konuşmalarından iniş minimalarına aykırı bir iniş yapıldığını duyan bir pilot, bu duruma tepki gösteriyor.

İzmir’e divert etmek üzere olan bir pilot, 400 metrenin altında görüş mesafesinde yaklaşmaya izin verilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.

İşte pilotun minima ihlali konusundaki o uyarısı:

BİR PİLOT İNDİ, DİĞERİ UYARDI! (VİDEO)

Yorumlar Tüm Yorumlar (34)

Misafir ~ 13 yıl önce
bir (om)zaten final app fix in üzerinde olur om sadece ıls in bir parçasıdır..asıl doğrusu kelime final app fixtir eğer alçalma prosedürlerinden konuşuyorsak Yani bu noktadan sonra app biter arkadaşlar landing başlar...App sıfır görüşe bile yapılır fakat app sonra landing e devam etmek için bazı minimumlar vardır..bunlar ışık sistemi pist şartları ile her pistte değişiklik gösterir...bu minumumların son karar mekanizması picdir...hiç bir atc pilotun olduğu mesafeden görüşün kaç metre olduğunu bilemez...pic son mekanizmadır... yazdıklarım dünyanın her yerinde kabul görmüş kurallara bağlanmış yazılı kurallar ve açıklamalarıdır. uyaran pilot yanlış ne yazık ki bir çok arkadaşta app ne demek onu bile bilmiyor..ne yazık ki herkez yazıyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Rapor edilen RVR ne derece doğru. Adam son ATIS i dinledikten sonra pisti yeterli mesafede gördüğünü beyan edip inerse ne olacak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Arkadaslar yillardir uzakdoguda ucan bir turk pilot olarak yorum eklemekten kendimi alamadim, bizdeki tropik yagmurlar nedeniyle gorus her zaman dusuk oldugu icin kullandigimiz yontem sudur : Miiiiiiniiiiiiiimuuuuuuuuuuuuuuuum ( yaklasik 5-6 saniye :D) Deneyin ise yarar. Mem atc hem siz hem de yolcular menun olur :)) kaza yaparsaniz donunuza kadar geride kalan herseyinize el konur ayri mesele. havadan kazaniyoruz nede olsa degil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yaklasma sifir goruse yapilmaz.Eger meydan sartlari gerekli min.larin altindaysa OM (Outer Marker)'a kadar gelebilirsin.O noktada sartlar hala gerekli min. altindaysa oas gecersin (kurallar boyle diyor).Ama sartlar OM'da limitlerin uzerindeyse devam edersin.Sartlar OM'i gectikten sonra limitlerin altina duserse o zaman min.lara kadar devam edebilirsin.Rapor edilen sartlar OM'a gelindiginde gerekli min. altinda ise kurallara gore devam edemezsin,devam ediyorsan kurallari cignemis olursun.Min.da gorus yeterli mi PIC karar verir ama OM'da rapor edilen degerlere bakilir ve o degerlere gore devam edilir yada pas gecilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
yaklaşma sıfır görüşe bile yapılır minumum decent alt gelindiğinde eğer gerekli görüş mesafesi yoksa veya her hangi bir visual referans görülmediyse ( app lights runway lights vs) miss app gidilir eğer bu referanslardan biri yakalanırsa ama görüş düşükse güvenli olarak bir alçalma limiti daha vardır eğer hiç bir referans yakalanmazsa devam etmek kurallara aykırıdır...ayrıca uçuş görüş mesafesi öle sabit birşey değildir görüş mesafesinin yeterli olduğuna pic karar verir..kaptan arkadaş hiç kusra bakmasın işine baksın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
1.ILS sistemi pahalı bir sistemdir. Her otoritenin her meydana sistemi kurmaya gücü yetmeyebilir. 2.Meydan, eski teknoloji iniş sistemlerinden ILS sistemine geçmeye değecek kadar karlı değildir. 3.Meydan ve civarındaki arazi ILS sistemini kurup emniyetle işletilebileceği yapıya sahip değildir. 4.Yöneticiler konuya önem vermemektedir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Limitlerin altina inmek,sartlari zorlamak gecmiste cok kotu sonuclar ile sonuclanmistir. Ne yazik ki ders alamiyoruz.Istanbul CATII ve min. RVR degeri 400m.Eger RVR degeri 400m'den dususe OM'a gelirsin, sonra kurallara gore pas gecmek zorundasin.OM'a gelene kadar RVR 400m'nin uzerindeyse sorun yok devam edersin.RVR 400m'nin altina OM'i gectikten sonra duserse min.'lara devam edersin,min.'larda gerekli gorus saglanirsa inersin,yoksa yine pas gecersin.Bunun aksini yapan pilot en agir sekilde cezalandirilmali;cunku bu kurallari umursamiyor ve arkasinda tasidigi insanlarin hayatini tehlikeye atmaktan cekinmiyor demektir.TR'de Istanbul dahil CATIII yaklasma olmamasi da yoneticilerin ayibidir (ama onlarda utanma yoktur)!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bir kaptanin ucus esnasinda kendi ucusuna odaklanmak yerine baska bir kaptanin kararini sorgulamasi da yeterince yanlis. ustune divert karari almadan once yedek meydanlarin hava durumlarini occ den istemek de ayri bir ilginc durum. kullanilabilecek baska kaynaklar varken butun trafiklerin hava durumlari icin ayni birimi aramasi ekstra karmasa yaratir. son olarak limit ihlali yapilmissa bunu sorgulamasi gereken yoneticilerdir kaptanlar degil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
hocam minimumdayız. tamam len 100 feet te benden. Ama hocam .. uzatmaaaa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
HEPSİ TRAŞŞŞ.....MİLLET MEYDAN LİMİTLERİN YARISINDA BİLE DEĞİLKEN YAKLAŞMA YAPIYOR VEDE İNİYOR TÜRKİYEDE......HERKESTE BUNU GÖRÜP ÇITINI ÇIKARMIYOR...ALLAHIN BİR KULU KARDEŞİM SEN NEYE GÖRE YAKLAŞMAYI BAŞLATTIN DİYEN SORAN YOK...ÇEKİRGE MİSALİ...BU KAFA İLE GİDERSEK BİR DİYARBAKIR-VAN HADİSELERİNİ TEKRAR YAŞAYACAĞIZ MLSF...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000