03 Eylül 2017, Pazar 10:22:31

"Bir havalimanı uğruna iki havalimanı batıyor"

Sözcü Gazetesi yazarlarından Ege Cansen, İstanbul'a inşa edilen 3. havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı hakkında gündemde olan konuları köşesine taşıdı.
  • Sizw kalsa nw köprü ne yol yapılacak. Zihniyet hep aynı..
  • Sabiha Gökçene Bursalıları ve Eskişehirlilerin gitmesini istemekte saçmalık. Arkadaş millet her 100 km de bir havalimanı açıyor bu adam yüzlerce km ötedekiler Sabiha Gökçeni kullansın diyor. Eskişehire de Bursaya da Balıkesire de nasıl üçüncü havalimanına para harcanabiliyorsa para harcanıp yeni havalimanı yapılmalı.
  • ege bey bu yazıyı kim yazıp size yayınlattı acaba merak ettim ?
  • Bu projeler büyük devlet isleri, senin kafan basmaz. Sen endiselenme, relax ol. Para bol. Merak etme milletin durumuda iyidir bun yaninda :-) Bizim köyde 15 sene önce nerdeyse araba yoktu, simdi araba koyacak yer yok.
  • Arkadaş bu kadar da atarak sıkarak haber yapılmaz ki be. Gören göz var. Beyin var. Hangi kafayı peynir ekmekle yiyen kişi milyarlarca lirayı çöpe atmaya kalkar. Üstelik 2018 hedefi çok önemli bir hedef, çünkü 2019'da büyük seçim var. Bu sözler ancak değişime direnen kafaların sözleri olabilir.
  • Bilen bilmeyen konuşuyor artık. ahl'de resmen ağlıyoruz yolcuların rötar ve gecikme şikayetlerinden. Büyük harflerle yazıyorum KALDIRMIYOR artık. Yapsınlar kardeşim hiç kimse salak değil Anadolu yakasından kalkıp da Arnavutköye gelsin. Hiç bişey olmaz SAW'a. Bunca yıldır Ahl'ye meydan okumuş yeni havalimanı mı zorlayacak.
  • Sözcü Gazetesi yazarlarından Ege Cansen'e DHMİ Havalimanı Ücret Tarifelerini incelemesini tavsiye ediyorum. Merak etmesin, üşenmez incelerse, orada yazısında bahsettiklerinin cevabı mevcut. Ayrıca Sabiha Gökçen tıkır tıkır işliyor. 3. Havalimanı ilerleyen dönemde Sabiha Gökçenin gelişimine büyük katkı sunacaktır.
  • Bu kafalar zamanında istanbul-izmit otobanına da karşıydı. Şİmdi ise yetmiyor diye ağlıyorlar. Aynı olay şimdi havaalanı için konuşuluyor Komiksiniz :)
  • Thy orada 5 yıl boyunca kapasite artırmayacak 300 uçak 90 milyon yolcu devam edecek Burda vurgulanmak istenen en büyük havaalanı olgusu Zaten gelen yolcunun yarısı transit bir uçaktan iniyor digerine biniyor İstanbul için inen %10 O zaman operasyonun bir kısmı sabihaya kaydırılabilirdi ora müsaitti Son olarak atadan yazın 600 uçak kalkıyorsa kışın bu 400 e düşüyor Yada 10 dönüm tarlan olucak 1 dönümünü ekicen 9 dönümü atıl kalıcak Maksat gerilmek 10 dönüm tarlam var umarım anlayan anlamıştır
  • Bilen bilmeyen konuşuyor. Daha faaliyete geçmeyen havalimanı için feryadı figanlar koparıyorlar. Bu havalimanı lazim değil. "Elzemdir". Günde 1000den fazla sefer yapan ve dahada artacak olan AHL nin artık kapasitesinin zorlandıgını herkes biliyor. A380 ve B747 gibi en buyuk ucaklarin şuan AHL'ye pistin durumu uygun olmadigi için inemedigini kac kişi biliyor? Yok rüzgar varmıs, yok connection time cok olacakmıs, yok efendim uzakmış... Bunları söyleyen kişiler havacılığı bilerek mi konuşuyorlar yoksa kulaktan duyduklarınamı itibar ediyorlar? Kardeşim, Rüzgarın varsa pistlerin yönlerini ona göre kullanacaksın. Dünya kadar metro hattı yapılıyor. Atla metroya git. SAW çok mu yakında? Şuan yolcu patlaması yaşanıyor. Orasını yıllardır kullanıyorsun (ve metrosuz) sesin çıkıyormu? Ucuz bilet uğruna saatlerini feda ediyorsun da daha kullanmaya başlamadıgın 3.havalimanı için okadar atıp tutuyorsun. Motor calistirma, taxi yapma, takeoff sırası bekleme, holding yapma, iniş izni bekleme.. önce bunları bir öğren ve AHL ile SAW için ne kadar zaman kayıpları yaşandığını araştır. Sonra ağlıcaksan ağla. Verileri ortaya koymadan proje mühendisi gibi ahkam kesme. Turkiye artık eski Türkiye değil. Bunu herkes bilsin. Dünyanın en buyuk havalimanınanada sahip olacaksın en iyi havayolu da olacaksın. Artık başkalarınin peşinden giden değil, peşinden gidilen ülke olacağız. İş yapma zamanı! İşkembe-i kübradan atıp tutma değil.

İstanbul'un yolcular için ulaşılması zaman ve mesafe olarak zor bir yöresinde, denizden iniş yapacak uçaklar için ters rüzgârlara maruz, kışı sert Karadeniz kıyısında, adına şimdilik “üçüncü” denilen dev bir havalimanı inşa ediliyor. Bu havalimanı için Türkiye, milyarlarca dolar dış borç aldı ve alacak. Çoğu TL ile tahsil edilecek havalimanı gelirleriyle bu dövizli borçlar faiziyle birlikte geri ödenecek. Bitmedi… Bu havalimanı çalışsın diye milyarlarca dolar değerinde Atatürk Havalimanı kapatılacak. Yapılan yatırımlar çöpe atılacak. Ziyan ki, ne ziyan! Üçüncü Havalimanı yüzünden, defalarca yazdığım gibi, sadece İstanbul'un Anadolu Yakası'nda değil, tüm Güney Marmara ve çevresinde (Osmangazi Köprüsü ve hızlı treni de hesaba katınca Bursa'dan Eskişehir'e kadar uzanan yerlerde) oturanların çok rahat ulaşabileceği Sabiha Gökçen Havalimanı'nın gelişmesi sekteye uğrayacak. Bu insanlar ilave zaman ve para harcamadan yani 3. köprü ve çevre yollarını kullanmadan istedikleri uçuşu yapamayacak. Şairin dediği gibi; bir gösteriş uğruna ya rab, ne kaynaklar heba ediliyor!.

SATILIK HAVALİMANI: SABİHA GÖKÇEN.

Önümde 30 Ağustos 2017 tarihli Hürriyet'ten kestiğim bir haber duruyor. Anladığım şu: Bu havalimanının, geçen Şubat ayında (herhalde kimselere derdini anlatamadığı için olacak) istifa eden kıdemli Genel Müdürü Gökhan Buğday yerine atanan Ersel Göral da Sabiha Gökçen'in geleceği için ümitsizliğe kapılmış anlaşılan. O da her dara düşen kul gibi, çareyi “derdini medyaya dökmek” de görmüş. Haberin başlığı “Sabiha Gökçen'i Kim Alır?” Haber metninden bazı cümleleri birlikte okuyalım. “İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı satılık, ama tamamı değil, sadece % 30'u…” Ersel Bey bu haliyle buraya “dürüst” bir alıcı çıkmaz anlamında şunları söylüyor: Gidip yüzde 30 için parayı yatıracaksınız. Yakayı kaptıracaksınız. Sonrası meçhul… Üstelik hâlâ inşaatı süren ikinci pist var. Ne zaman biter, planlandığı zamanda bitmez. Bitse de biter bitmez; şu anda kullanılan pistin bakıma alınması gerekir. Yani limanın kapasitesi, dolayısıyla geliri artmaz. Çevresinde zamanında yeterince kamulaştırma yapılamayan ve 10 yıldır zarar eden bu havalimanı daha uzun süre para kazanamaz..

ALMASINI DA, ZAMANINDA SATMASINI DA BİLECEKSİN

Haber metnini okumaya devam ediyoruz: Sabiha Gökçen Havalimanı'nın 20 yıllık yap-işlet-devret ihalesini 2007'de KDV dâhil 3,1 milyar dolara LİMAK (%40), Hintli GMR (%40) ile Malezyalı MAHB (%20) ortaklığı kazanmış. Ortaklıktan, önce Hintliler ayrılmış. Daha sonra LİMAK, 2014 yılında (3. Havalimanı ihalesini kazanınca) hisselerini 285 milyon Euro'ya satarak çıkmış. Geriye sadece bahtsız Malezyalılar kalmış..

Son söz: İş idaresi, ilişki idaresidir..

"Bir havalimanı uğruna iki havalimanı batıyor"

Yorumlar Tüm Yorumlar (169)

Gkhn ~ 6 yıl önce
Sizw kalsa nw köprü ne yol yapılacak. Zihniyet hep aynı..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
erdemvolkan ~ 6 yıl önce
Sabiha Gökçene Bursalıları ve Eskişehirlilerin gitmesini istemekte saçmalık. Arkadaş millet her 100 km de bir havalimanı açıyor bu adam yüzlerce km ötedekiler Sabiha Gökçeni kullansın diyor. Eskişehire de Bursaya da Balıkesire de nasıl üçüncü havalimanına para harcanabiliyorsa para harcanıp yeni havalimanı yapılmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
teknisyen ~ 7 yıl önce
ege bey bu yazıyı kim yazıp size yayınlattı acaba merak ettim ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gezici olma ~ 7 yıl önce
Bu projeler büyük devlet isleri, senin kafan basmaz. Sen endiselenme, relax ol. Para bol. Merak etme milletin durumuda iyidir bun yaninda :-) Bizim köyde 15 sene önce nerdeyse araba yoktu, simdi araba koyacak yer yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:) ~ 7 yıl önce
Arkadaş bu kadar da atarak sıkarak haber yapılmaz ki be. Gören göz var. Beyin var. Hangi kafayı peynir ekmekle yiyen kişi milyarlarca lirayı çöpe atmaya kalkar. Üstelik 2018 hedefi çok önemli bir hedef, çünkü 2019'da büyük seçim var. Bu sözler ancak değişime direnen kafaların sözleri olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yer Hizmetleri ~ 7 yıl önce
Bilen bilmeyen konuşuyor artık. ahl'de resmen ağlıyoruz yolcuların rötar ve gecikme şikayetlerinden. Büyük harflerle yazıyorum KALDIRMIYOR artık. Yapsınlar kardeşim hiç kimse salak değil Anadolu yakasından kalkıp da Arnavutköye gelsin. Hiç bişey olmaz SAW'a. Bunca yıldır Ahl'ye meydan okumuş yeni havalimanı mı zorlayacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tavsiye ~ 7 yıl önce
Sözcü Gazetesi yazarlarından Ege Cansen'e DHMİ Havalimanı Ücret Tarifelerini incelemesini tavsiye ediyorum. Merak etmesin, üşenmez incelerse, orada yazısında bahsettiklerinin cevabı mevcut. Ayrıca Sabiha Gökçen tıkır tıkır işliyor. 3. Havalimanı ilerleyen dönemde Sabiha Gökçenin gelişimine büyük katkı sunacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorumsuz. ~ 7 yıl önce
Bu kafalar zamanında istanbul-izmit otobanına da karşıydı. Şİmdi ise yetmiyor diye ağlıyorlar. Aynı olay şimdi havaalanı için konuşuluyor Komiksiniz :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kafalar ~ 7 yıl önce
Bu kafalar okuyan kafalar. Bu kafalar çağdaş kafalar. Bu kafalar Türkiyenin istikbali kafalar. İleriyi görmeyi bildiklerinden dolayı yorum yapıyorlar. Kısaca cahil değiller.
Sonuç olarak ~ 7 yıl önce
Thy orada 5 yıl boyunca kapasite artırmayacak 300 uçak 90 milyon yolcu devam edecek Burda vurgulanmak istenen en büyük havaalanı olgusu Zaten gelen yolcunun yarısı transit bir uçaktan iniyor digerine biniyor İstanbul için inen %10 O zaman operasyonun bir kısmı sabihaya kaydırılabilirdi ora müsaitti Son olarak atadan yazın 600 uçak kalkıyorsa kışın bu 400 e düşüyor Yada 10 dönüm tarlan olucak 1 dönümünü ekicen 9 dönümü atıl kalıcak Maksat gerilmek 10 dönüm tarlam var umarım anlayan anlamıştır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Demek öyle?! ~ 7 yıl önce
Bilen bilmeyen konuşuyor. Daha faaliyete geçmeyen havalimanı için feryadı figanlar koparıyorlar. Bu havalimanı lazim değil. "Elzemdir". Günde 1000den fazla sefer yapan ve dahada artacak olan AHL nin artık kapasitesinin zorlandıgını herkes biliyor. A380 ve B747 gibi en buyuk ucaklarin şuan AHL'ye pistin durumu uygun olmadigi için inemedigini kac kişi biliyor? Yok rüzgar varmıs, yok connection time cok olacakmıs, yok efendim uzakmış... Bunları söyleyen kişiler havacılığı bilerek mi konuşuyorlar yoksa kulaktan duyduklarınamı itibar ediyorlar? Kardeşim, Rüzgarın varsa pistlerin yönlerini ona göre kullanacaksın. Dünya kadar metro hattı yapılıyor. Atla metroya git. SAW çok mu yakında? Şuan yolcu patlaması yaşanıyor. Orasını yıllardır kullanıyorsun (ve metrosuz) sesin çıkıyormu? Ucuz bilet uğruna saatlerini feda ediyorsun da daha kullanmaya başlamadıgın 3.havalimanı için okadar atıp tutuyorsun. Motor calistirma, taxi yapma, takeoff sırası bekleme, holding yapma, iniş izni bekleme.. önce bunları bir öğren ve AHL ile SAW için ne kadar zaman kayıpları yaşandığını araştır. Sonra ağlıcaksan ağla. Verileri ortaya koymadan proje mühendisi gibi ahkam kesme. Turkiye artık eski Türkiye değil. Bunu herkes bilsin. Dünyanın en buyuk havalimanınanada sahip olacaksın en iyi havayolu da olacaksın. Artık başkalarınin peşinden giden değil, peşinden gidilen ülke olacağız. İş yapma zamanı! İşkembe-i kübradan atıp tutma değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazılanlar ~ 7 yıl önce
Yazılanlar doğru diyorsun yani :)) Yani, Yeni havalimanı uzak ama saw ve ahl'de öyle :)) yahu hiç birşey bilmiyorsan google earth diye bir uygulama var aç oaradan bak şu mesafelere :)) Yani, Saw ve ahl kapasiteleri doldu onun için yeni birtaneye ihtiyaç var :)) türkiyede 53 havaalanı var daha kullanacak, uçuşların bir kısmı izmir, ankara, ve antalyaya kaydırılsa kim ne kaybederdi sence?? Thy saw'dan uçmam ahl'den başka yere gidersem batarım diyordu daha iki sene öncesine kadar şimdi saw'a 30 uçak daha götürmek için aşındırmadık kapı bırakmadı, demekki oluyormuş hem de çok güzel oluyormuş :)) ahlden 200-300 tl'ye uçarken sawdan aynı yere üstelik kırmızı kuyrukla 60-150 tlye uçuyorsun. Sayın Başbakanımızın dediği gibi hava yolu halkın yolu oldu, vatandaş uçağa binebilir hale geldi. Kimin işine yaradı sence ? Yeni havalimanı en az 2 sene ahl kapasitesi ile çalışacak buna karşın maliyetler 1.5-2 katına çıkacak sence bu sürede thy ne kadar zarar edecek ve şirketin bu maliyeti karşılayacak parası var mı ? Onun yerine çok daha düşük kayıplarla uçaklarının bir kısmını ankaraya kaydırsa da vatandaş daha kolay ve daha ucuza dünyaya ulaşsa daha iyi olmaz mıydı ? Bu arada yapımı üstlenen Şirketin kendi çıkarları doğrultusunda ihale ve sözleşmede tarif edilenler yerine, kendi istediği şekilde projeyi değiştirmesine hiç birşey söylememişsin. Sanırım bu savunması en zor kısım olduğu için. Neyse, en azından yazılanlara kendi düşüncelerin doğrultusunda cevap yazmışsın ama şu son cümleyi yazmasan daha iyi olurmuş. Çünkü bütün yazdıklarının değerini düşürmüş, hiç etmiş tabiri caizse. Bu ülkenin istisnasız her vatandaşı , bu ülkeyi daha ileri götürmek için elinden gelenin fazlasını yapmaya hazırdır her zaman. Bak tarihimize hiç istisnası var mı? Ama son dönemde senin gibi kendilerini vatansever , senin gibi düşünmeyenleri ise vatan haini ilan etmek gibi bir yanlışın içinde olan bir kitle türedi ne yazık ki. Halbuki büyük olmak istiyorsan önce birlik olmalısın ! Tersi ise yıllardır Ülkemizin zayıf düşmesi için fırsat kollayan çaba sarfeden kişilerin işine yarıyor. Yani sen bu söylemlerinle bir şeyi savunduğunu zannediyorsan bil ki savunduğun şey hatta daha da kötüsü katkı sağladığın şey böl parçala yönet taktiğidir. Son birşey daha bugün ahl ve saw da yaşanan gecikmeler / zaman kayıpları havaalanının kapasite eksikliğinden değil, hava yolu şirketlerinin network planlamalarından kaynaklanıyor. Yeni havalimanına gidildiğinde aynı gecikmler oradada yaşanacak. Göreceksin !

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000