08 Ekim 2011, Cumartesi 13:09:30

"BİR FACİA OLMADAN ÖNCE YASAKLAYIN"

Elektromanyetik Kirliliği Önleme, Ölçme, Araştırma ve Eğitim Derneği (TEMKODER) uçakla seyahat sırasında cep telefonunun “uçuş modu”nda kullanılmasını sakıncalı buluyor.
  • Elektrik/elektronik mühendisi ve pilotum. Elektronik üzerine de ileri düzeyde çalışmalarım var. Ben teknik olarak %1 de olsa tehlikeli olduğunu biliyorum. Bunu 100 yolcuyla çarparsanız %100 tehlikeli olduğunu hesaplaması çok kolay. Cep telefonları 10.000 feetin (AGL) üzerinde anten alamadıkları için çalışmazlar. Anten alabilmek için daha fazla güçle yayın yaparlar. Diğer bir konu da, görgü'dür. Yanyana sıkış tıkış oturan insanların telefonla konuşmalarının nasıl bir gürültü kirliliği yaratacağını düşünebiliyormusunuz. Bu sonradan görme "ben önemliyim " yaklaşımını "ben züppeyim" diye anlasak sorun çözülecektir. Uçaktaki false arızaların çoğunun nedei cep telefonudur.
  • Burada okuduklarımdan kafam karıştı. Etkiliyorsa neden yasak? Etkilediği kabul edildiğinde bu belirtilmeyecek mi? Ya otopilota ihtiyaç duyulan şartlarda iniş varsa. En son yorumcu, etkiliyorsa onu bunu kapat uç demiş. Etkileyebiliyor yani!... Benim Almanya da ABS leri bu sebeple bloke olup kaza yapan tanıdığım var. Ne yapsaydı ABS leri falan devre dışımı bıraksaydı 1 sn de?
  • inişte uçak eger saçmalıyorsa, kaparsın otopilotu, çıkarsın autothrottle dan, ils landing yerine kendin kullanarak inersin, gorerek yaklaşırsın vs vs. bir suru alternatif var. zır zır çocuk gibi anonstan yolculara ağlamazsın. telefonlara suç atana kadar durum değerlendirmesi yapamayan yetersiz pilota suç bulun...
  • Bu haberi okuyanlar aşağıdakileri (karşılıklı) irdeleyip kanaat sahibi olsunlar Misafir - 2011-10-08 - 18:24:21 Adam ilmi olarak bu işi yapıyor. Bir bildiği var ki bende mühendisim bu iş böyle. Misafir - 2011-10-09 - 12:07:51 Okuyun faraday kafesi için yazılanlar doğrudur. Misafir - 2011-10-09 - 02:17:52 Adam pilot! ve yaşamış, tecrübe etmiş bu olayı. Ha her zaman olurmu? Olmaz…Belki olur. Ama yaşadığı anı tüm seneryo verileri aynı olmak şartı ile (iniş saati dahil olmak üzere) tekrarlayın görün bakalım oluyormu olmuyor mu? 2009 da 2.hat takılı telefonunu bagajda uçuran(kapatamıyor da yani) bir dikkatsiz yüzünden iniş hattında nasıl saçmalayan bir uçağın içinde olsaydınız böyle düşünmezdiniz.
  • Pilot yaşadığı imkansızlık ve sıkıntıdan bas bas bağırıyordu biraz düşünceli olalım açık telefon varsa lütfen kapatalım diye. Demek ki adamın seyrüsefer cihazları ve kontrol sistemleri onun istediği gibi çalışmıyordu o anda. Samsuna divert eden uçak gene aynı etkilerle (telefon hala açık bagajda olduğundan) Samsuna indi. Adam bagajını alıp uçağa binmedi bir daha. Sonra gitti uçak bu sefer “babalar gibi iniş” yaptı varış limanına.
  • birazcık araştırmacı olun diyorum şu TEMKODER e.madem savunuyorsunuz,bir araştırma yada deney yapın.thy ile birlikte çalışın.uçağın birtanesine hangi sisteminizi kuracaksanız kurun.her koltuğada hattı açık cep tlf nu yerleştirin ve hepside açık olsun.ölçün de haber verin.bari bir işe yarayında bu işe damganızı vurun.oturduğunuz yerden başka yerlerden alıntılarla konuşup ortalığı velveleye vermeyin.mesela bak ben denedim.4 tane açık tlf la hatlı hatsız hiçbir etkileme yok.hatta 5000 feet üzerinde hatlı kullansan bile olur zira yayını çekmiyor.o yüzden ben denedim birşey olmuyor.sizde bir uçak dolusu deneyin bakalım.sonucu yine buradan yazın da öğrenelim.
  • size hak vermem, çünkü benim bilgisayarımda faraday kafesi yok. faraday kafesi içerideki-dışarıdaki diye ayrım yapmaz, tum elektromanyetik dalgaları engeller. kimse inişte kalkışta açık dursun demiyor, düz uçuşta da açık kalan elektronik aygıtlar zaten o kadar korumayı geçip uçağa kritik bir zarar veremez. ben kendim uçakta elektronik cihazlarımı kullanıyorum, kullananları da görüyorum ve bir sorun yaşamadım. uçak kalkarken cep telefonu ile kokpitte konuşan pilot arkadaşlarda tanıyorum. benim tecrübelerime ve goruşume gore bir zararı yok ve kendi uçuşlarımda da açık olmasına ses çıkarmıyorum. sizin bilginiz ve tecrubeniz kullanılmamasını gerektiriyorsa, bu tecrubeyi edinipte, hangi kazadan sağ çıktınız açıklayında bizde öğrenelim?
  • 20 mart 2008, Emirates bazı uçuşlarında sesli cep telefonu aramalarına izin vermeye başladı. EASA, Avrupa'da bu uçuşlara, uçakta gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra -picocell gibi bir baz istasyonu kurulumu- izin veriyor. Emirates geçenlerde 5 milyonuncu uçakta cep telefonu kullanan yolcusunu taşıdı. Uçakta açık durumda bulunan telefon sayısında da rekor 227. Gerekli tedbirler alınırsa, cep telefonunun uçağa zarar verme ihtimali, lastik patlamasından daha düşük.
  • soru 1, i pod kullanmak serbest midir? evet serbest. 2, iphone ucus moduna alındıgında ipod'tan bir farkı kalır mı? cihazınız ipoda dönüşür... oldu olacak ipodları ipadleri de yasaklasınlar... engelleyemezsiniz kardeşim.. cep telefonu kullananlara sonuna kadar karşıyım ancakk ucus moduna alınmıs ciahzlardan bir zarar gelmez. isterse kabin memurları tek tek kontrol etsin bu cihazları ucus modu aktif mi degil mi diye
  • Gerçekten pek çok havayolu ile uçtum. THY, Anadolujet, SunExpress, Pegasus, Sky, Atlasjet, Onur ve daha pek çok yabancı havayolu... Bir tek Atlasjet, yolcu anonslarında "CEP TELEFONLARININ UÇUŞ MODUNDA OLDUĞUNUN KONTROL EDİLMESİNİ" istiyor.
TEMKODER Başkanı Elektronik Mühendisi Mehmet Bayramoğlu, yaptığı açıklamada, 1973 yılında üretilen ilk cep telefonlarının sadece 20 dakika dayanabilmesi, uzun anteni ve bir kilodan fazla ağırlığı, günümüzün teknolojileriyle internet, navigasyon sistemi, görüntülü konuşma, veri transferi gibi birçok olanaklara dönüştüğünü belirterek, “Bunlardan bir tanesi olan seyahat esnasında rahatlıkla GSM bağlantısı kapalı olarak telefon kullanabilme olanağı olan “Uçuş Modu” özelliği, yanlış kullananların elinde büyük bir tehlike arz ediyor” dedi.

Bayramoğlu, seyahat esnasında konuşma, mesaj gönderme ve e-mail alıp-yollama dışında diğer tüm olanaklardan “uçuş modu” özelliğiyle yararlanıldığını ifade ederek, cep telefonlarının yanı sıra Personal Digital Assistant (PDA) olarak adlandırılan taşınabilir elektronik cihazların da bu moda alınabildiğini belirtti.

Böylece uçakların seyrüsefer ve çeşitli elektronik sistemlerine frekans alışverişi olmadığı için zarar vermeden çalışabildiğini belirten Bayramoğlu, “Bu özelliğin yolcular tarafından kullanılması sırasında yanlışlıkla telefonun GSM bağlantısının da açılması yüksek bir ihtimaldir. Bu durum ise uçuş güvenliği açısından sakıncalı bir durum arz etmektedir. Herhangi bir facia olmadan uçaklarda bu uygulamanın yasaklanması gerekmektedir” diye konuştu.

Uçuş öncesi anonslarla, cep telefonları, bilgisayar, hesap makinesi, fotoğraf makinesi, CD çalar, walkmen, mp3 çalar ve elektromanyetik dalga yayın tüm cihazların kapatılması gerektiği uyarısı yapıldığını hatırlatan Bayramoğlu, ancak uçak dergilerindeki cep telefonlarının uçuş moduna alınarak, kullanılabileceği yazısının, yapılan uygulamayla söylemler arasındaki çelişkiye dikkat çekti.

“DİĞER YOLCULAR PSİKOLOJİK OLARAK ETKİLENİYOR”
Bayramoğlu, bazı havayolları şirketlerinin uçuş moduyla cep telefonu kullanabilme uygulamasına izin verdiğini ama söylemlerin çelişkili olduğunu vurgulayarak, bu çelişkinin giderilip, olası faciaların önüne geçilmesi açısından bu uygulamaya bir an evvel son verilmesi gerektiğini ifade etti.

Havayolları seyahatlerinde bilerek yada bilmeyerek yapılan en ufak bir ihmal ve yanlışın tüm yolcuların tehlikeye atıldığı ihtimalinden bahseden Bayramoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Dünyanın önde gelen havayolları şirketlerinin yolcuların uçuş modun da bile olsa cep telefonlarını kapatmalarını istemektedir. Bu kararın arkasında yolcuların telefonu uçuş modundan çıkartıp konuşma amaçlı kullanabilecek olmaları yatıyor. Bir yolcunun uçuş sırasında cep telefonunu karıştırması, diğer yolcuları da uçuş güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle psikolojik olarak etkileyerek rahatsız ediyor. Uzun süreli uçak seyahatlerinde yolcuların 'canı sıkılmasın' diye yapılan çarelerden, cep telefonlarının uçuş modunu alınarak, müzik dinleme, oyun oynama gibi ancak tehlikeli yollara başvurulması yerine, uçakların kendi içinde yapılacak teknik düzenlemelerle tehlikesiz hizmetler sunulmalıdır.”

Bayramoğlu, yapılan yanlışın düzeltilmesi için, havayolu şirketlerinin eylemleri ve dergilerde yazan “cep telefonu, uçuş modunda kullanılabilir” ifadesinin kaldırılması gerektiğini kaydederek, kaldırılmaması halinde Kamu adına ve kamu yararına dava açılacağını ve konunun takipçisi olacaklarınI söyledi.

(Hürriyet)
"BİR FACİA OLMADAN ÖNCE YASAKLAYIN"

Yorumlar Tüm Yorumlar (26)

Misafir ~ 12 yıl önce
Elektrik/elektronik mühendisi ve pilotum. Elektronik üzerine de ileri düzeyde çalışmalarım var. Ben teknik olarak %1 de olsa tehlikeli olduğunu biliyorum. Bunu 100 yolcuyla çarparsanız %100 tehlikeli olduğunu hesaplaması çok kolay. Cep telefonları 10.000 feetin (AGL) üzerinde anten alamadıkları için çalışmazlar. Anten alabilmek için daha fazla güçle yayın yaparlar. Diğer bir konu da, görgü'dür. Yanyana sıkış tıkış oturan insanların telefonla konuşmalarının nasıl bir gürültü kirliliği yaratacağını düşünebiliyormusunuz. Bu sonradan görme "ben önemliyim " yaklaşımını "ben züppeyim" diye anlasak sorun çözülecektir. Uçaktaki false arızaların çoğunun nedei cep telefonudur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Burada okuduklarımdan kafam karıştı. Etkiliyorsa neden yasak? Etkilediği kabul edildiğinde bu belirtilmeyecek mi? Ya otopilota ihtiyaç duyulan şartlarda iniş varsa. En son yorumcu, etkiliyorsa onu bunu kapat uç demiş. Etkileyebiliyor yani!... Benim Almanya da ABS leri bu sebeple bloke olup kaza yapan tanıdığım var. Ne yapsaydı ABS leri falan devre dışımı bıraksaydı 1 sn de?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
inişte uçak eger saçmalıyorsa, kaparsın otopilotu, çıkarsın autothrottle dan, ils landing yerine kendin kullanarak inersin, gorerek yaklaşırsın vs vs. bir suru alternatif var. zır zır çocuk gibi anonstan yolculara ağlamazsın. telefonlara suç atana kadar durum değerlendirmesi yapamayan yetersiz pilota suç bulun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bu haberi okuyanlar aşağıdakileri (karşılıklı) irdeleyip kanaat sahibi olsunlar Misafir - 2011-10-08 - 18:24:21 Adam ilmi olarak bu işi yapıyor. Bir bildiği var ki bende mühendisim bu iş böyle. Misafir - 2011-10-09 - 12:07:51 Okuyun faraday kafesi için yazılanlar doğrudur. Misafir - 2011-10-09 - 02:17:52 Adam pilot! ve yaşamış, tecrübe etmiş bu olayı. Ha her zaman olurmu? Olmaz…Belki olur. Ama yaşadığı anı tüm seneryo verileri aynı olmak şartı ile (iniş saati dahil olmak üzere) tekrarlayın görün bakalım oluyormu olmuyor mu? 2009 da 2.hat takılı telefonunu bagajda uçuran(kapatamıyor da yani) bir dikkatsiz yüzünden iniş hattında nasıl saçmalayan bir uçağın içinde olsaydınız böyle düşünmezdiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Pilot yaşadığı imkansızlık ve sıkıntıdan bas bas bağırıyordu biraz düşünceli olalım açık telefon varsa lütfen kapatalım diye. Demek ki adamın seyrüsefer cihazları ve kontrol sistemleri onun istediği gibi çalışmıyordu o anda. Samsuna divert eden uçak gene aynı etkilerle (telefon hala açık bagajda olduğundan) Samsuna indi. Adam bagajını alıp uçağa binmedi bir daha. Sonra gitti uçak bu sefer “babalar gibi iniş” yaptı varış limanına.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
birazcık araştırmacı olun diyorum şu TEMKODER e.madem savunuyorsunuz,bir araştırma yada deney yapın.thy ile birlikte çalışın.uçağın birtanesine hangi sisteminizi kuracaksanız kurun.her koltuğada hattı açık cep tlf nu yerleştirin ve hepside açık olsun.ölçün de haber verin.bari bir işe yarayında bu işe damganızı vurun.oturduğunuz yerden başka yerlerden alıntılarla konuşup ortalığı velveleye vermeyin.mesela bak ben denedim.4 tane açık tlf la hatlı hatsız hiçbir etkileme yok.hatta 5000 feet üzerinde hatlı kullansan bile olur zira yayını çekmiyor.o yüzden ben denedim birşey olmuyor.sizde bir uçak dolusu deneyin bakalım.sonucu yine buradan yazın da öğrenelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
size hak vermem, çünkü benim bilgisayarımda faraday kafesi yok. faraday kafesi içerideki-dışarıdaki diye ayrım yapmaz, tum elektromanyetik dalgaları engeller. kimse inişte kalkışta açık dursun demiyor, düz uçuşta da açık kalan elektronik aygıtlar zaten o kadar korumayı geçip uçağa kritik bir zarar veremez. ben kendim uçakta elektronik cihazlarımı kullanıyorum, kullananları da görüyorum ve bir sorun yaşamadım. uçak kalkarken cep telefonu ile kokpitte konuşan pilot arkadaşlarda tanıyorum. benim tecrübelerime ve goruşume gore bir zararı yok ve kendi uçuşlarımda da açık olmasına ses çıkarmıyorum. sizin bilginiz ve tecrubeniz kullanılmamasını gerektiriyorsa, bu tecrubeyi edinipte, hangi kazadan sağ çıktınız açıklayında bizde öğrenelim?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
20 mart 2008, Emirates bazı uçuşlarında sesli cep telefonu aramalarına izin vermeye başladı. EASA, Avrupa'da bu uçuşlara, uçakta gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra -picocell gibi bir baz istasyonu kurulumu- izin veriyor. Emirates geçenlerde 5 milyonuncu uçakta cep telefonu kullanan yolcusunu taşıdı. Uçakta açık durumda bulunan telefon sayısında da rekor 227. Gerekli tedbirler alınırsa, cep telefonunun uçağa zarar verme ihtimali, lastik patlamasından daha düşük.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
soru 1, i pod kullanmak serbest midir? evet serbest. 2, iphone ucus moduna alındıgında ipod'tan bir farkı kalır mı? cihazınız ipoda dönüşür... oldu olacak ipodları ipadleri de yasaklasınlar... engelleyemezsiniz kardeşim.. cep telefonu kullananlara sonuna kadar karşıyım ancakk ucus moduna alınmıs ciahzlardan bir zarar gelmez. isterse kabin memurları tek tek kontrol etsin bu cihazları ucus modu aktif mi degil mi diye

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Gerçekten pek çok havayolu ile uçtum. THY, Anadolujet, SunExpress, Pegasus, Sky, Atlasjet, Onur ve daha pek çok yabancı havayolu... Bir tek Atlasjet, yolcu anonslarında "CEP TELEFONLARININ UÇUŞ MODUNDA OLDUĞUNUN KONTROL EDİLMESİNİ" istiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000