03 Şubat 2011, Perşembe 08:28:40

BİLGİLERİNİZ AB'NİN ELİNDE

AB üyeleri terörle mücadele için AB'ye giriş ve çıkış yapan uçak yolcularının bilgilerini paylaşmaya hazırlanıyor.
AB Komisyonu'nun hazırladığı yönetmeliğe göre, havayolu şirketleri, yolcu kayıtlarını, giriş veya çıkış yaptıkları AB üyeleriyle paylaşacak. AB içi uçuşlarda ise yolcu kayıtları tutulmayacak.

AB Komisyonu yetkililerine göre yolcu kayıtları kapsamında isim, kredi kartı ve kimlik numarası gibi temel bilgilere yer verilecek. Yolcunun ırkı, dini veya inancı, siyasi görüşü ve cinsel eğilimi gibi "hassas" bilgiler depolanmayacak.

İçişlerinden sorumlu AB Komiseri Cecilia Malmström, "terör yanında insan ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi ciddi suçlarla mücadele için" AB genelinde böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu belirterek yolcuların mahremiyetine saygı gösterileceği güvencesini verdi.

Malström, son dönemde Belçika'da ele geçirilen uyuşturucunun yüzde 95'inde uçak yolcu kayıtlarındaki ipuçlarından yola çıkıldığını belirterek etkili bir güvenlik için AB genelinde yolcu kayıtlarının tutularak üye ülkeler arasında paylaştırılmasının ve 5 yıl süreyle saklanmasının ehemmiyet arz ettiğini vurguladı.

AB'de birçok üye ülke kendi inisiyatifiyle uçak yolcularının kayıtlarını tutsa da AB genelini kapsayan bir düzenleme bulunmuyordu. AB Komisyonu'nun bu boşluğu doldurmak üzere hazırladığı yönetmeliğin yürürlüğe girebilmesi için üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu'nca onaylanması gerekiyor.
BİLGİLERİNİZ AB'NİN ELİNDE

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000