24 Kasım 2011, Perşembe 13:37:17

BELL 429 TÜRKİYE PAZARINDA

Saran Havacılık, Amerikalı helikopter üreticisi Bell’in yeni modeli 429’u tanıttı. Airporthaber olarak Bell 429’un Atatürk Havalimanı’ndan yapılan tanıtım uçuşuna katıldık.
  • Ambulans ve Arama Kurtarma helikopteri için ideal olabilir belki fakat Landing Gear olmayan Skid'li bir helikopterin VIP helikopteri olarak tercih edileceğini düşünmüyorum. Özellikle, yeni çıkacak AW169 ve AW189 ile Agusta, helikopterde sadece Türkiye'de değil, dünya pazarinda liderliği kolay kolay kimseye birakmaz.
  • 429 maalesef beklentilerin altında kaldı. Bu kabin ile VIP uçuşu biraz zor. A109 gibi dar ve kısa. Bell 430'un yanından bile geçemez. Tarihi bir hata bence, keşke 430'u geliştirseydi. Resimlerde görülen oturma düzeni, standart yolcu için. VIP koltukları ayrıca yük getirecektir. Ses izalasyonu varken bile kabin içi çok gürültülü. Bence çoğu işadamı bunu seçmez. Zorlu ve Sancak kesin almaz, Fİ Yapı daha önce beğenmemişti. SHT OPS 3 taslak haliyle yayımlanırsa zaten Bell hapı yutar. Agusta pazarın hakimi olabilir.
  • Boyle arkadasimli, senli, benli konusarak, cakma, makma turunden hakaretamiz kelimeler kullanarak isi horoz dovusune dondurmenin alemi yok. Helikoptere de kimse tu kaka demedi. Merak eden acar interneti bakar, ogrenir sen merak etme. Herkes bildigini, gorusunu nezaket kurallari cercevesinde acıklamakta ozgurdur.
  • hala havada. rakip olarak neyle karsilastiriyorsun? benim yazdigim bir `agirlik` uzerinden cevap yazma. detayli bir sekilde acikla madem. araba kartlari gidip yan yana koyup karsilastiriyorsan gececeksin onlari. helikopterin ne amacla uretildigini, gelisim surecini, hangi sorunlarin cozuldugunu, nelerin digerlerinden farkli oldugunu, kuyrukta neden 4 pal kullanildigini, testlerde ne sonuclar ciktigini inceledin mi? kaynak goster, kullanan yorumu goster. iskembeden yorum yapmayacaksin. daha ben sana hangi konularda iyi oldugunu hangi konularda kotu oldugunu tartismaya baslamadim bile. arastirma yok, kaynak gosterme yok, bu helikopter tu kaka.geciniz.cakma havacilarin yorumuna ihtiyac yok burada
  • Tek sikinti agirliksa daha baska ne olsun? Helikopterde agirlik kadar onemli bir kriter var mi? Rakamsal veri konusunda kendi klasmanindaki rakiplerinin verilerini yan yana koyup bakarsaniz laflarin havada kalmadigini gorursunuz.
  • Pervanesi ne kadar yavas dönüyor. Motoru mu bozuk acaba.
  • ayriyetten anti colision da açık değil
  • ha şu corsları ihlal edip trafik ikazı aldıran bu o zaman
  • rakamsal verileri aktarsaniz, laflariniz havada kalmaz.Zor da neye gore zor, hangi benzerleri.Su an icin gorunen tek sikinti helikopterin agirligi? Baska??
  • Sancak Air, Bell i birakiyorsa mutlaka sebebi vardir. Sancak Air,Turkiyenin en eski ve ilk ozel havacilik sirketidir bildigim kadari ile. Helikopterde goklerin hakimi Sancak Air dir.
Saran Holding, hafif çift motorlu helikopter segmentindeki Bell 429 ile Türkiye helikopter pazarına giriş yaptı. Helikopterin Türkiye’deki distribütörlüğünü yapan Saran Holding, Bell markasının yeni ürünü için tanıtım uçuşları yaptı. Helikopterle keyifli bir uçuş deneyimi için Airporthaber ekibine özel düzenlenen uçuşta yerimizi aldık.

Atatürk Havalimanı Genel Havacılık apronundan pilot Carl Bertrand kaptanlığında saat 11.05’te havalandık ve Büyükçekmece gölü üzerinde keyifli bir uçuş deneyimi yaşadık.

Dünyanın en önemli helikopter üreticileri arasında yer alan Amerikalı Bell’in yeni modeli Bell 429’un demo uçuşları için kullanılan helikopterinde henüz ses izolasyonu yapılmamış olmasına rağmen gürültüsüz ve sarsıntısız bir uçuş gerçekleştirdik.

Kullanıcılara teslim edilen haline oranla yüzde 40 daha gürültülü olmasına rağmen, kabinde rahatsız edici gürültü hissedilmemesi helikopterin en önemli özelliklerinden biri olarak dikkat çekti.

HAVA AMBULANS OLARAK KULLANILABİLİYOR

Helikopter standart donanımda 7 yolcu kapasitesi ile kullanılabiliyor. Bir pilota sertifiyeli olması sayesinde bir yolcu kokpit bölümünde seyahat edebiliyor. Karşılıklı üçerli koltuklar bulunan kabin, kullanım isteğine göre dizayn edilebiliyor. Genel maksat helikopter olduğu için hem özel kullanım için, hem deniz üzeri personel intikalı hem polis teşkilatı için gözetleme amaçlı hem de hava ambulansı olarak kullanılabilme yeteneğine sahip helikopter, bu özelliği ile hem sadece VIP konfigrasyonu bulunan Bell 430’dan hem de Bell markasının diğer modellerinden ayrılıyor. Hava ambulansı olarak kullanılması halinde helikopter 2 sedye ile birlikte 3 sağlık personelini taşıyabiliyor. Bu özelliğini Türkiye pazarında kullanmak isteyen Saran Holding, Sağlık Bakanlığı’nın önümüzdeki yıl yapacağı hava ambulans ihalesinde de bu modelle oldukça iddialı görünüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nın Nisan ayında sonuçlanması beklenen helikopter alım ihalesi de Bell 429’un hedefleri arasında yer alıyor. Helikopterin en önemli özelliklerinden biri de gece uçuş yeteneğine sahip olması olarak öne çıkıyor.

İŞADAMLARININ TERCİHİ...

Geniş yolcu kabini ve yüksek tavan boşluğu, yolculara rahat hareket alanı sunuyor. Bell 429 muadillerine göre segmentinde en geniş kabin ve bagaj sahip olması ile de dikkat çekiyor. Çift motorlu Bell 429’un en önemli özelliklerinden biri de helikopter tercihinde konforun yanı sıra güvenliği ön planda tutanları yakından ilgilendiriyor. Bell 429, tek motoru havada arıza yapsa dahi tam yakıt ve tam yolcu kapasitesi ile iki dakika havada kalabiliyor. Bu özellik, motor kaybı durumunda güvenli bir noktaya sorunsuz iniş yapabilme imkanı sağlıyor.

Bugünün uçuş gereksinimlerini yolcu güvenliğini ön planda tutarak gerçekleştiren Bell 429, metal ve kompozit parça kullanımı; dış gövde, sertlik, esneklik, güvenlik ve dayanıklılık arasında mükemmel bir denge oluşturuyor. Bell 429’u rakiplerinden bir adım öne çıkaran bir özellik de, standart otomatik pilot özelliği... Helikopter sektöründe yeni bir teknoloji olan otomatik pilot, Bell 429 modelinde standart olarak kullanıcıya sunuluyor.

Güvenlik ve konforu aynı anda sunan Bell 429, özellikle ABD, İngiltere ve Hindistan gibi ülkelerde işadamları tarafından tercih ediliyor. Bugüne kadar 113 sipariş alan Bell 429, 66 kullanıcıya da teslim edildi. Dünyadaki toplam satış hedefi de 600-700 olarak hedeflendi.

FİYATI 6 MİLYON DOLAR...

Türkiye helikopter pazarında önemli bir payı bulunan Bell, yeni modeli ile bu başarısını pekiştirmek istiyor. Hem Sağlık Bakanlığı hem de Emniyet Genel Müdürlüğü ihaleleri için çalışmalarını sürdüren Saran Holding, Türkiye pazarında toplu alımların dışında 10 adet özel müşteriye bu model helikopterden satmayı planlıyor. Türkiye’de halen 54 adet sivil kullanım helikopter bulunuyor. Bunlardan 20’si ambulans helikopter olarak kullanılıyor. Geri kalan 34’ü ise özel müşteriler tarafından kullanılırken 34 helikopterin 24’ünü Bell’in modelleri oluşturuyor. Rakamlara bakıldığında Türkiye pazarında oldukça iddialı olduğu görünen Bell’in yeni modeli 429’un Türkiye’deki ilk müşterilerinden biri Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan olacak. İnan’ın sipariş ettiği Bell 429, Haziran ayında teslim edilecek. Yeni model helikopterin olası müşterileri arasında Zorlu Holding, Sütaş, Hattat Holding ve Otokar gibi Türkiye’nin tanınmış şirketleri de yer alıyor. Belli 429’un standart donanım satış fiyatı 6 milyon dolar.

















©AirportHaber.com

BELL 429 TÜRKİYE PAZARINDA

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Misafir ~ 12 yıl önce
Ambulans ve Arama Kurtarma helikopteri için ideal olabilir belki fakat Landing Gear olmayan Skid'li bir helikopterin VIP helikopteri olarak tercih edileceğini düşünmüyorum. Özellikle, yeni çıkacak AW169 ve AW189 ile Agusta, helikopterde sadece Türkiye'de değil, dünya pazarinda liderliği kolay kolay kimseye birakmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
429 maalesef beklentilerin altında kaldı. Bu kabin ile VIP uçuşu biraz zor. A109 gibi dar ve kısa. Bell 430'un yanından bile geçemez. Tarihi bir hata bence, keşke 430'u geliştirseydi. Resimlerde görülen oturma düzeni, standart yolcu için. VIP koltukları ayrıca yük getirecektir. Ses izalasyonu varken bile kabin içi çok gürültülü. Bence çoğu işadamı bunu seçmez. Zorlu ve Sancak kesin almaz, Fİ Yapı daha önce beğenmemişti. SHT OPS 3 taslak haliyle yayımlanırsa zaten Bell hapı yutar. Agusta pazarın hakimi olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Boyle arkadasimli, senli, benli konusarak, cakma, makma turunden hakaretamiz kelimeler kullanarak isi horoz dovusune dondurmenin alemi yok. Helikoptere de kimse tu kaka demedi. Merak eden acar interneti bakar, ogrenir sen merak etme. Herkes bildigini, gorusunu nezaket kurallari cercevesinde acıklamakta ozgurdur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
hala havada. rakip olarak neyle karsilastiriyorsun? benim yazdigim bir `agirlik` uzerinden cevap yazma. detayli bir sekilde acikla madem. araba kartlari gidip yan yana koyup karsilastiriyorsan gececeksin onlari. helikopterin ne amacla uretildigini, gelisim surecini, hangi sorunlarin cozuldugunu, nelerin digerlerinden farkli oldugunu, kuyrukta neden 4 pal kullanildigini, testlerde ne sonuclar ciktigini inceledin mi? kaynak goster, kullanan yorumu goster. iskembeden yorum yapmayacaksin. daha ben sana hangi konularda iyi oldugunu hangi konularda kotu oldugunu tartismaya baslamadim bile. arastirma yok, kaynak gosterme yok, bu helikopter tu kaka.geciniz.cakma havacilarin yorumuna ihtiyac yok burada

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Tek sikinti agirliksa daha baska ne olsun? Helikopterde agirlik kadar onemli bir kriter var mi? Rakamsal veri konusunda kendi klasmanindaki rakiplerinin verilerini yan yana koyup bakarsaniz laflarin havada kalmadigini gorursunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Pervanesi ne kadar yavas dönüyor. Motoru mu bozuk acaba.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ayriyetten anti colision da açık değil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ha şu corsları ihlal edip trafik ikazı aldıran bu o zaman

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
rakamsal verileri aktarsaniz, laflariniz havada kalmaz.Zor da neye gore zor, hangi benzerleri.Su an icin gorunen tek sikinti helikopterin agirligi? Baska??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Sancak Air, Bell i birakiyorsa mutlaka sebebi vardir. Sancak Air,Turkiyenin en eski ve ilk ozel havacilik sirketidir bildigim kadari ile. Helikopterde goklerin hakimi Sancak Air dir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000