01 Mayıs 2013, Çarşamba 08:08:30

BEKLENEN UÇUŞ SONUNDA GERÇEKLEŞTİ

Virgin Galactic şirketi Pazartesi günü, ticari uzay gemisi "SpaceShipTwo" ile ilk deneme uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

Richard Branson tarafından ticari uzay yolculuğu seferleri düzenlemek için kurulan şirket, yıllardan bu yana motor sorunları ve ertelemelerin ardından önemli bir engeli aşmış oldu.

Test uçuşu yalnızca 16 saniye sürse de sabahın erken saatlerinde gerçekleştirilen deneme uçuşunun başarılı olduğu ve Virgin Galactic için bir dönüm noktası olduğu ifade edildi. Şirket ticari uçuşlarına bu yılsonu ya da 2014 yılının başında start vermeyi planlıyor.

Test uçuşunu izledikten sonra esprili bir açıklama yapan Branson, gelecekte denemeler yolunda gider ve "eşi de izin verirse" iki çocuğuyla birlikte SpaceShipTwo'nun uzaya yapacağı ilk uçuştaki altı kişinin arasında yer almayı planladığını belirtti.

Şirketin kurucusu İngiliz milyarder Sir Richard Branson, uçuşun tamamlanmasının ardından yayınladığı açıklamada, başarılı denemenin şirket tarafından şimdiye kadar gerçekleştirilmiş ilk ve tek üst düzeyde öneme sahip uçuş testi olduğunun altını çizdi. Söz konusu uzay yolculuğunda, saatte maksimum 4.025 kilometre hızla Dünya yaklaşık 100 kilometre yüksekliğe çıkılması planlanıyor.

Uçuşların başlaması için ilk olarak 2008 tarihi verilmiş ardından 2010, daha sonra ise 2012'ye ertelenmişti. Virgin Galactic için 350 milyon dolarlık yatırım yapıldığı tahmin ediliyor.

Şirket Pazartesi günü, ABD'nin California eyaletindeki Mojave Çölü'nde bulunan Mojave Hava ve Uzay Limanı'ndan kalkan uçak gemisinin 14 kilometre irtifaya ulaştıktan sonra SpaceShipTwo'dan ayrıldığını açıkladı.

Test uçuşunu Mojave'de izleyen Branson, "Beklemeye değdi," dedi.

Branson ayrıca programa hız vermek istediğini ve yolcuları taşıyacak uzay gemilerinin sayısının ikiden üçe çıkarılacağını belirtti.

Virgin Galactic, astronot olarak isimlendirmeyi tercih ettiği uzay turistlerinin ilk 600'ünden koltuk başına 200 bin, sonraki 400 yolcudan ise 250 bin dolar alacak.

Branson, ilerleyen zamanda ise fiyatları düşürmeyi planladıklarını, hedeflerinin mümkün olduğunca fazla sayıda insanın bu deneyimi yaşaması olduğunu sözlerine ekledi.

 

BEKLENEN UÇUŞ SONUNDA GERÇEKLEŞTİ

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000