04 Eylül 2010, Cumartesi 08:01:19

Bayramda yurtdışına çıkanlara uyarılar

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Şükrü Kızılot, Ramazan Bayramı'nda yurtdışına çıkış yapacak olanları uyardı. İşte Kızılot'un o yazısı...
  • çok yanlış bilgiler var bu yazıda. halka yönelik, üstelik bilgi edinmeleri amaçlı yazı yazıyorsun, daha dikkatli olmalısın.

Bayramda ya da diğer günlerde, yurt dışına çıkanlara bazı uyarılarımız var.

Bunlar karşılaşabilecekleri sorunlar ve sağlayabilecekleri avantajlarla ilgili..

CEBİNİZDEKİ DÖVİZ

Banka kredi kartı kullanımının yaygınlaşması ile birlikte, insanların cebinde ya da cüzdanında, nakit para olarak taşıdığı tutar azaldı.

Yurt dışına çıkanlar, gittikleri ülkede kredi kartlarının limitine göre, 10 bin 20 bin hatta 50 ya da 100 bin dolar veya euroluk harcama yapabilirler.
Ancak nakit paraya gelince iş değişiyor.

Yurtdışına çıkan bir kişi, en fazla 5 bin ABD doları ya da eşiti kadar efektif (yani banknot şeklindeki yabancı ülke parasını) beraberinde yurt dışına çıkarabiliyor.
5 bin ABD doları veya eşiti kadar döviz (örneğin euro, sterlin), “izinsiz olarak” yurt dışına çıkartılırsa, aşan kısma el konuluyor. Ayrıca yarısı kadar “ağır para cezası” uygulanıyor.

Bu nedenle, yurt dışına çıkarken cebinizdeki dövize aman dikkat!

ALIŞVERİŞLERİNİZ

Yurt dışında (özellikle Avrupa ülkelerinde) alışveriş yaparken, aldığınız malın bedeli içinde, KDV’de yer alıyor. Bazı işlemleri yaparsanız, bu KDV’nin önemli bir kısmını geri alabiliyorsunuz.

Bunun için;

- Alış-veriş yaptığınız mağazadan, alış-verişinizi tamamladıktan sonra “Tax free form” adı altındaki “KDV iade formunu” düzenlemelerini talep ediyorsunuz. Bu form düzenlenirken; pasaportunuzu gösterip, o ülkeye giriş ve ayrılış tarihlerinizi belirtiyorsunuz.

- O ülkeyi terk ederken, havaalanında uçuş kartınızı aldıktan sonra KDV ofisine gidip, KDV iade formlarını mühürlettiriyorsunuz. Ardından, uçağa binmeden önce ilgili ofis KDV’yi size nakit ya da kredi kartınıza havale şeklinde alıyorsunuz.

ABD’DEKİ ALIŞVERİŞLER

Bildiğiniz gibi, ABD’de KDV uygulanmıyor. Bunun yerine (yüzde 8-9 arasında değişen) satış vergisi uygulanıyor. Bu verginin de iadesi söz konusu değil.

Ancak, ABD’de bir eyaletten başka bir eyalete örneğin New-York’tan Orlando’ya gidecekseniz, bu durumu belirtmeniz halinde; aldığınız mal kargo ile gideceğiniz eyaletteki adresinize (örneğin kalacağınız otele) gönderiliyor ve satış sırasında vergi alınmıyor.

Şükrü KIZILOT
HÜRRİYET

Bayramda yurtdışına çıkanlara uyarılar

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
çok yanlış bilgiler var bu yazıda. halka yönelik, üstelik bilgi edinmeleri amaçlı yazı yazıyorsun, daha dikkatli olmalısın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000