27 Ocak 2010, Çarşamba 07:20:36

Başaran Ulusoy patladı!

TÜRSAB, Reklam Kurulu'nun, seyahat acentelerine kestiği fahiş cezaları yargıya taşıdı...
  • Tursab, Basaran Ulusoy tarafindan kapatilmis bir kurumdur. Ne is yaptigi, daha dorusu ne ise yaradigi bilinmez ama Basaran Ulusoy adli kisi ise hic degismez. Bir kac ay oncesine kadar seyahat acenteleri agliyorlardi. Tipik Basaran Ulusoy klasigi...cok konus, fakat bir sey soyleme; misafirin varsa yanlarinda is yapiyormus gibi cok mesgul gorun, ama hic bir sey yapma. Sadece boyundn buyuk islere karis ve sagda solda boy goster...o kadar...Eh...hep ayni yoneticiyi secme beceriksizligini gosteren Tursab a da bu yakisisr.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, 20'nin üzerinde seyahat acentesine TL yerine Euro üzerinden fiyat verdikleri için 67 bin 200 TL ceza vermesini değerlendiren TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, cezaların çok fahiş olduğunu söyledi. Reklam Kurulu Kararları incelenirse dev şirketlere verilen cezalarla aynı boyutta ceza kesildiğini dile getiren Ulusoy, olayın mahkemeye taşındığını ifade etti.

TÜRSAB HUKUK MÜŞAVİRİ ŞÜKRAN TEZEL SÜRECİ ANLATTI

TÜRSAB Hukuk Müşaviri Şükran Tezel ise yaşanan süreci şu sözlerle değerlendirdi:

"Biliyorsunuz tüketicinin korunması hakkında kanun içerisinde Reklam Kurulu var. Reklam Kurulu'na yapılan şikayetler neticesinde de seyahat acentelerimizin bir kısmı için TL yerine Euro fiyat çıktıklarından dolayı 'tüketici aldatıcı bir faaliyet içerisinde' görülmeleri dolayısıyla 67 bin TL'ye varan idari para cezaları verildi.

Etiket, Fiyat ve Tarife Listeleri Yönetmeliği'nin 2'inci maddesinde 2634 Sayılı Turizm Teşvik Kanunu kapsamında belgeli işletmeler muaf tutuluyor. Oteller, bu belgeli işletmeler içerisinde değerlendirilirken, seyahat acenteleri ise dışında bırakılmış durumda. Ama gazete ilânında hedef kitle aynı kitle. Yani otele giden müşteri de aynı müşteri, seyahat acentesinden paketi alan müşteri de aynı müşteri. Bu hedef kitle yurt dışında da döviz harcıyor. O nedenle tüketicinin aldatılması ya da yanıltılması söz konusu değil. Çünkü oradaki fiyatın altında 'ödeme günündeki kurdan hesaplanır' dediği gibi acentelerin Paket Tur Sözleşmesi yapma mecburiyeti var. Gün itibarıyla son değişikliğin yapılacağı da Tur Yönetmeliği mevzuatında yazılıyor zaten."

VERİLEN CEZALAR ÇOK BÜYÜK

Kesilen para cezalarının da seyahat acentelerinin ekonomik büyüklüğü ile bağdaşmadığını savunan Tezel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kabahatler kanunu asıl genel kanundur. İdari para cezasının da dayanağı budur. O kanunda da 'para cezası alan kişinin kastı ve ondan önemlisi ekonomik durumunu inceleyeceksiniz' deniyor. Seyahat acentelerinin ödediği vergi zaten bu rakamlara çıkmıyor. Düşününüz, seyahat acenteleri büyüklüğü düşünüldüğü zaman çok fahiş cezalar ile karşı karşıyayız."

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

"Yürütmeyi durdurma talebiyle İdare Mahkemesi'ne başvurumuzu yaptık. Çünkü Tüketiciyi Koruma Kanunu oraya gönderme yapıyor. Süreci bekliyoruz. Aslında 2634 Sayılı Yasanın maddelerini değerlendirdiğiniz zaman bu belgeli işletmeler arasında biz de varız. Seyahat acenteleri bundan farklı veya faydalandırılmayacak bir kurum değil. Bu anlamda Kültür ve Turizm Bakanlığı'na da itirazlarımız mevcuttu bizim. TÜRSAB olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na da aynı zamanda itirazlarımız vardı konuyla ilgili olarak. Şimdi Bakanlık'tan da bu konuda taleplerimiz var. Bizi bunlardan farklı tutmak mümkün değil. Esasen yasada açıkça 'tarife' diyor. Gazete ilânı bu anlamda tarife de değil. Cezaların bu boyutta olması anlaşılır gibi değil."

Turizmdebusabah

Başaran Ulusoy patladı!

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Tursab, Basaran Ulusoy tarafindan kapatilmis bir kurumdur. Ne is yaptigi, daha dorusu ne ise yaradigi bilinmez ama Basaran Ulusoy adli kisi ise hic degismez. Bir kac ay oncesine kadar seyahat acenteleri agliyorlardi. Tipik Basaran Ulusoy klasigi...cok konus, fakat bir sey soyleme; misafirin varsa yanlarinda is yapiyormus gibi cok mesgul gorun, ama hic bir sey yapma. Sadece boyundn buyuk islere karis ve sagda solda boy goster...o kadar...Eh...hep ayni yoneticiyi secme beceriksizligini gosteren Tursab a da bu yakisisr.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000