07 Şubat 2017, Salı 10:11:45

Barış Kartalı'na sabotaj şüphesi

TSK'nın envanterindeki en önemli uçaklardan biri olan erken uyarı uçağı, Konya'da sabotaj kuşkusunu da gündeme getiren bir kaza atlattı.
  • senelerce pitot tüplerini temizlemiş bir teknisyen olarak tuplerin baglandığı boruların içi sürekli yaprak tohum... vs... dolu olur surekli bunlar pitot ve pitoların bağlı oldugu seffaf basınç tüplerinde buluruz.. Bunlar yenimi.. Feto ye çakacagız diye yapılmış bir haber işte. Kaldıki birbirinden bağımsız 3 pitot sistemi var biri tıkansa oburu var digeri tıkansa 3. Su STBY var... hepsi gitse IRS DAN BİLGİ VAR.. Oda gitse N1 Epr thrust a gore ucak ucurma ( unreliable speed ) var... Yani pitot tıkayarak ucak dusurmeye calışan biri varsa salaktır veya cahildir bence...
  • Küçük bir parçaysa kalkışta sorun çıkarmamış olabilir. Fakat yüksek irtifa ve süratlerde buzlanma gibi nedenlerle arızaya sebep olmuş olabilir. Bir kaç kez iniş denemesi yapılması ciddi bir tehlike atlatıldığını gösteriyor. Çünkü hız bilgisi okunamıyor. Bu olayda eldeki somut veri kasıtlı bir biçimde yerleştirildiğini gösteriyor. Kendiliğinden olması imkansız.
  • Suçlu pilot kimbilir hangi saçmalığı yapmıştır kahraman olmak peşinde.
  • Birgen air'ide düşüren yaban arılarının pitot tüpüne yuva yapmalarıydı maalesef uçak denize çakıldı allah rahmet eylesin kazada yaşamını yitirenlere. Allah korusun gözümüzün nuru erken uyarı uçaklarımız. normalde kapalı olur uçuştan önce pitot tüp girişleri uçuştan önce çıkarılır koruyucu başlıkları..
  • Pitot tüpleri park halindeyken pitot cover ile kapatılmışsa ve ona rağmen bu olay olmuşsa çok ilginç. Eğer park halinde pitotlar koruma altında değilse hımm o zaman iş başka.
  • Bu haberin başlangıcı neden "T"sk değilde "S"k ile başladı "Türk" demekten çekiniyor musunuz sayın haberi yayınlayan kişi????
  • Bu olay bana 1995 yılında düşen Birgen Air uçağını hatırlattı. Uçakta da pitot tüpü ile ilgili bir sorun vardı galiba. Bunun gibi bir kaç olay daha hatırlıyorum. Bu arada aman fırsatı kaçırmayın; bu olayda da aşağılık fetö terör örgütünden şüphelenip aynı zamanda da türbanlı bacınızı ( ! ) Hava Kuvvetlerine türbanı ile almak ve poz verdirmek Türkiye'ye özgü bir tuhaflık olmalı. Umarım Hava Kuvvetleri bu saçmalıktan, daha doğru dürüst fetö aşağılık terör örgütü vatan haini şerefsizleri temizlenememişken bu yobazlar irin misali Silahlı Kuvvetlere bir kere daha yayılmadan hatasını temizler.
  • Geçmiş olsunda anlamadığım haberde inişe geçtiği sırada arıza verdiği yazıyor bunun kalkışında görevinde sürati ne yapmışlar kalkarken v1 vr ti neye göre söylediniz Cross check'ı yapmadınızmı sürat saatlerinin alive Calloutları ne oldu? Haberdedir bir yanlışlık var
  • Sabotaj ise tomurcuğun uçak yerdeyken pitot tüpüne yerleştirilmesi gerek. Bu durumda kalkıştayken air speed disagree olur. Pilotun kalkıştan vazgeçmesi gerekirdi. Ha kalkışta olmadıysa inişe geçerken olduysa, bu cismin uçak havadayken oraya girmesi sözkonusu. Kuşun birisi gagasından düşürecek o da gelip pitot tüpüne girecek...
  • Buyuk bir felaket atlatilmis, cok gecmis olsun. Hainlerin sonu gelmedi bir turlu.

TSK'nın envanterindeki en önemli uçaklardan biri olan erken uyarı uçağı, Konya'da sabotaj kuşkusunu da gündeme getiren bir kaza atlattı. Yapılan incelemede uçağın sürat kontrolünü yapan "pitot tüpü"nde bitki tomurcuğu bulundu. Hava Kuvvetleri'nde kazayla ilgili idari soruşturma açıldı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, "FETÖ saldırıları durmuyor" dedirten bir olayla çalkalanıyor. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra pilotluk görevine geri dönen Hava Pilot Kurmay Albay Yaşar Kadıoğlu'nun kullandığı, yaklaşık 15 uçuş personeliyle havalanan Boeing 737 Havadan ihbar ve kontrol (HİK) uçağı 'Doğu', inişe geçtiği sırada arıza yaptı. Türkiye'nin milyar dolarlık Barış Kartalı Projesi kapsamında satın aldığı HİK uçağı, sistemlerde oluşan arıza nedeniyle inişte zorlandı. Pilotlar, uçağı piste birkaç denemeden sonra indirebildi.

KASITLI YERLEŞTİRİLMİŞ

Başarılı bir şekilde indirilen uçakta herhangi bir hasar meydana gelmedi. Uçuş sonrası yapılan incelemede, uçağın sürat sisteminde bulunan pitot tüpünün içinden bitki tomurcuğu çıktı. Konuyla ilgili havacılık uzmanları, uçağın pitot tüpüne doğal yollardan tomurcuk girmesinin olanaksıza yakın bir ihtimal olduğunu, söz konusu tomurcuğun kasıtlı olarak yerleştirilmiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Uzmanlar, "Eğer pilotlar uçağı indirmeyi başaramamış olsalardı kaza kaçınılmaz olur, uçak içindeki personeli de kaybetmiş olurduk" vurgusunu yaptı. Uzmanlar, bu arızaya rağmen uçağın inebilmesini, açık hava koşulları ve pilot başarısına bağlarken, "Eğer hava kapalı veya alet uçuş koşulları olmuş olsaydı, kaza kaçınılmazdı. Eğer bu kaza olmamışsa, hava koşulları ve pilotların yetenekleri bunda belirleyici olmuştur" diye anlattı.

SORUŞTURMA SONUCU ORTAYA ÇIKARILACAK

Olayın ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı gerekli incelemesini yaptı. Olayda sabotaj ihtimali olup olmadığı, idari soruşturma sonucunda ortaya çıkacak. Halen FETÖ temizliğinin sürdüğü Hava Kuvvetleri'nde olayın FETÖ'cülerin bir sabotaj girişimi olabileceği olasılıklar arasında görülüyor. Havadan İhbar ve Kontrol Uçağı maketlerinden birinin FETÖ Elebaşı Fetullah Gülen'in arkasındaki vitrinde bulunması da sabotaj iddialarını güçlendiriyor.

TOMURCUK VAKASI

Uçakta işaretli bölgede bulunan pitot tüpü, uçağın sürat sistemi dahilindeki önemli bir parça. Bu parça, özellikle çöl üzeri uçuşlarda kum fırtınası sonucu tıkanması veya aşırı soğuk havalarda, eğer ısıtıcı sistemi arızalıyla buzlanma sonucu kapanarak arıza verebiliyor. Ancak bugüne kadar bir tomurcukla kapandığı görülmüş değil.

KONYA ÜSSÜ'NDEYDİ

Türkiye'nin milyar dolarlık alımlarından olan ve 2003 yılında başlayan Barış Kartalı Projesi kapsamında uçakların teslimatına 2014 yılı başında başlanmış, 2015 yılı Aralık ayında, son uçak Batı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilmişti. Uçağın komuta kontrol, iletişim, bilgisayar, istihbarat, gözetleme ve keşif sistemlerinin yapımında HAVELSAN etkin görev üstlenmişti. Konya Üssü'nde görev yapan uçaklar, Kuzey, Doğu, Güney ve Batı adlarını taşıyor.

KUMPAS MAĞDURU

Olayın, Hava Pilot Kurmay Albay Yaşar Kadıoğlu'nun kullandığı uçakta meydana gelmesi de olayın ciddiyetini arttırıyor. Albay Kadıoğlu, FETÖ mağduru subaylar arasında yer alıyor. Yıllarca TSK'da FETÖ yapılanmasına karşı mücadele veren, türlü kumpaslara uğrayan ve sonunda Ağustos 2015'te emekli olmak zorunda kalan Albay Kadıoğlu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası sivil havacılıktaki imkanlarını bırakarak Hava Kuvvetleri'ne geri dönmüştü.

Barış Kartalı'na sabotaj şüphesi

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

SACMA... ~ 7 yıl önce
senelerce pitot tüplerini temizlemiş bir teknisyen olarak tuplerin baglandığı boruların içi sürekli yaprak tohum... vs... dolu olur surekli bunlar pitot ve pitoların bağlı oldugu seffaf basınç tüplerinde buluruz.. Bunlar yenimi.. Feto ye çakacagız diye yapılmış bir haber işte. Kaldıki birbirinden bağımsız 3 pitot sistemi var biri tıkansa oburu var digeri tıkansa 3. Su STBY var... hepsi gitse IRS DAN BİLGİ VAR.. Oda gitse N1 Epr thrust a gore ucak ucurma ( unreliable speed ) var... Yani pitot tıkayarak ucak dusurmeye calışan biri varsa salaktır veya cahildir bence...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir cahil ~ 7 yıl önce
Değerli pitot tüpü temizlikçisi, ultra tecrübeli büyük üstat. Fetö'yü savunmak için bu kadar ıkınma. Bu sayfayı okuyanlar arasında havacılıktan "senin kadar olmasa da" biraz anlayanlar olabilir. Git bunları sorgulamayı unutmuş, beyinleri buruşmuş maklubeperver şakirtlere anlat.
CAHİL OLAN SENSİN! ~ 7 yıl önce
Altına "Şakirt!" diye kuş kondurduğun yorumunda havacılığa yönelik tek bir değerlendirme yok! Oysa, yorum yapan arkadaşın, teknik olarak her yazdığı doğru! Bir yorum da benden: SABOTAJ OLSA, SORUN KALKIŞTA OLURDU, İNİŞTE DEĞİL. AYRICA, Y. KADIOĞLU VE DAHA BİR ÇOKLARI , FETÖ TUZAĞI İLE. İÇERİYE TIKILDIĞINDA SİZLER NEREDEYDİNİZ? HER KONUYU "FETÖ" ye BAĞLAYIP SONUÇTA OLAYI SULANDIRIYOR, İNANDIRICILIĞINI ORTADAN KALDIRIYORSUNUZ. SUÇ İŞLİYORSUNUZ..
araştırma ~ 7 yıl önce
Küçük bir parçaysa kalkışta sorun çıkarmamış olabilir. Fakat yüksek irtifa ve süratlerde buzlanma gibi nedenlerle arızaya sebep olmuş olabilir. Bir kaç kez iniş denemesi yapılması ciddi bir tehlike atlatıldığını gösteriyor. Çünkü hız bilgisi okunamıyor. Bu olayda eldeki somut veri kasıtlı bir biçimde yerleştirildiğini gösteriyor. Kendiliğinden olması imkansız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pitot ve pilot ~ 7 yıl önce
Suçlu pilot kimbilir hangi saçmalığı yapmıştır kahraman olmak peşinde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
birgen ~ 7 yıl önce
Birgen air'ide düşüren yaban arılarının pitot tüpüne yuva yapmalarıydı maalesef uçak denize çakıldı allah rahmet eylesin kazada yaşamını yitirenlere. Allah korusun gözümüzün nuru erken uyarı uçaklarımız. normalde kapalı olur uçuştan önce pitot tüp girişleri uçuştan önce çıkarılır koruyucu başlıkları..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bermuda ~ 7 yıl önce
O olay da şartlar neydi...!! Teknik desteğin düzgün olmadı neyüdüğü belirsiz bir meydan haftaşarca yatmış uçak teknisyen uok tabi pitot tüpü kılıfı takılmamış. Barış kartalı işi biraz saçmalık hatta kahramanlık ve generallik peşinde gezen saçma bir pilotun ...
??? ~ 7 yıl önce
Pitot tüpleri park halindeyken pitot cover ile kapatılmışsa ve ona rağmen bu olay olmuşsa çok ilginç. Eğer park halinde pitotlar koruma altında değilse hımm o zaman iş başka.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
NOKTA ATIŞI ~ 7 yıl önce
Bu haberin başlangıcı neden "T"sk değilde "S"k ile başladı "Türk" demekten çekiniyor musunuz sayın haberi yayınlayan kişi????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dikkatli oku ~ 7 yıl önce
dıkkat et TSK yazıyor yazım formatı gereğinden T harfı daha buyuk punto :)
B-52 ~ 7 yıl önce
Bu olay bana 1995 yılında düşen Birgen Air uçağını hatırlattı. Uçakta da pitot tüpü ile ilgili bir sorun vardı galiba. Bunun gibi bir kaç olay daha hatırlıyorum. Bu arada aman fırsatı kaçırmayın; bu olayda da aşağılık fetö terör örgütünden şüphelenip aynı zamanda da türbanlı bacınızı ( ! ) Hava Kuvvetlerine türbanı ile almak ve poz verdirmek Türkiye'ye özgü bir tuhaflık olmalı. Umarım Hava Kuvvetleri bu saçmalıktan, daha doğru dürüst fetö aşağılık terör örgütü vatan haini şerefsizleri temizlenememişken bu yobazlar irin misali Silahlı Kuvvetlere bir kere daha yayılmadan hatasını temizler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
B1B ~ 7 yıl önce
provakatör
Hata ~ 7 yıl önce
Geçmiş olsunda anlamadığım haberde inişe geçtiği sırada arıza verdiği yazıyor bunun kalkışında görevinde sürati ne yapmışlar kalkarken v1 vr ti neye göre söylediniz Cross check'ı yapmadınızmı sürat saatlerinin alive Calloutları ne oldu? Haberdedir bir yanlışlık var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tomurcuk ~ 7 yıl önce
Sabotaj ise tomurcuğun uçak yerdeyken pitot tüpüne yerleştirilmesi gerek. Bu durumda kalkıştayken air speed disagree olur. Pilotun kalkıştan vazgeçmesi gerekirdi. Ha kalkışta olmadıysa inişe geçerken olduysa, bu cismin uçak havadayken oraya girmesi sözkonusu. Kuşun birisi gagasından düşürecek o da gelip pitot tüpüne girecek...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gemis olsun ~ 7 yıl önce
Buyuk bir felaket atlatilmis, cok gecmis olsun. Hainlerin sonu gelmedi bir turlu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000