23 Aralık 2013, Pazartesi 09:13:46

BARIŞ KARTALI İÇİN SONA GELİNDİ

Erken uyarı uçağı Awacs, 6 yıllık gecikmenin ardından 2014’de Türkiye’ye teslim edilecek. 1.6 milyar dolar maliyetli projede bugüne kadar Boeing’e 637 milyon dolar ödeyen Türkiye, buna yakın miktarda bir parayı gecikme cezası olarak geri alacak.
  • bu uçaklar türkiyenin hava sahasının kontrolü için son derece önemlidir..bir an önce teslim edilmesi zorunlu türk hava kuvvetlerine...zaten çok geç kalındı türlü türlü sebeplerden dolayı malum amerikanın gecikmeleri..mahsus yapılan şeyler..
  • O paraya başbakanlık için bir 330 daha alınabilirdi. Ne o da mı gelmedi hala? Hadi ya.
  • eee milyon dolarlari Suriye'yi izlemeye harcadik diyelim. Peki n'oluyor izleyince? Oyle izleyin durun. Para bol. AWACS denen sey bizim neyimize? Kakalayip duruyorlar
  • 2009 thy amsterdam kazası hatırlayan varmı,bu projeyi tsk ile anlaşmak için gelmişti boing mühendisleri ama dönüste business class ta öldüler, bir tanesi de kazadan sağ çıkıp direk klm aktarmalı usa uçuşuna devam etmişti,kayıp bir yolcu olayı vardı kazada,bunların laptopları yüzünden olay yerine tam 40 dk da gelmişti kurtarma ekibi, işte o laptoplardaki proje bu.
  • Tarihin en kepaze uçak alım projesi ama baya kişi ekmek yedi bu işten,durmak yok ertelemeye devam hedef 2023.
  • yahu telefonmu bu modası geçsin ? varmı daha modern bir awacs ? söylede ondan alınlar.
  • yahu 2003 yılının teknolojisi uçaklar , aradan 11 yıl geçmiş kim ne özellikte yeni uçaklar yapılır bu dönemde . biz o eskilerle mi üst düzey savunma yapıcaz. cep telefonlarında bıle 2003 te nokia 3310 kulanıyoduk şimdi iphone 5 s ler galaxy s4 ler bunda bile o kadar fark varsa uçaklarda düşünemiyorum bile.
  • Ana neden Elbit, anneanne nedense one minüt diyen başbakan. Vermediler.
  • boeing te zaten dünden razı, biri bana 600 m dolar ceza kessin diye dolaşıyor dünyada, kesen yok!!! arkadaş o parayı ödemezsen, zaten verilmeyen uçaklar bu yıl da gelmez, ki gelemeyecek de. kendi kendine gelin güvey oluyo yine star gazetesi. adamlar rüşvetten-yolsuzluktan ne yapacağını şaşırdı, abd büyükelçisine artistlik yetmedi, şimdi de boeing e ceza kesiyorlar. nooldu, israil vermiş mi ki radar parçalarını da uçaklar geliyor türkiyeye??
  • B-737-700 ER.Range;5510 nm.

Awacs uçaklar, Türkiye’nin alçak irtifa hava gözetleme zafiyetine son verecek. Türk Hava Kuvvetleri, tam operasyonel olarak 24 saat aralıksız görev yapacak Awacs’larla, Suriye sınırında kuş uçurtmayacak. Uçaklar yeni nesil kuvvetli radarlarıyla havadayken 320 kilometrelik bir alanı tarayabilme kapasitesine sahip.  Awacs uçağı sınırların gerisindeki askeri hareketliliği de izleyebilecek.

Türkiye'nin olası tehditleri erkenden algılayarak önlemek üzere 2003 yılında yürürlüğe soktuğu ve 2008 yılında teslim edilmesi vaat edilen Barış Kartalı programında 6 yıllık gecikmenin ardından nihayet sona gelindi. Boeing, Türkiye’ye satmayı vaat ettiği 4 Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı (AWACS) ve bir yer sistemini teslimata hazırladı. Gerekli modifikasyon testlerinin ardından Awacs teslimatına 2014 yılı başından itibaren başlanacak. Awacs uçakları, Konya’daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’na konuşlanacak. Projede şu ana kadar Boeing’e 637 milyon dolar ödeme yapıldı. Yetkililer, bu ödemeye yakın bir rakamın da 6 yıllık gecikmenin cezası olarak firmadan tahsil edileceğini kaydetti. Ceza, Boeing’in yaklaşık 1 milyar dolarlık alacağından kesilecek.

Havelsan mühendisleri destekledi

Savunma Sanayi yetkilileri uçaktaki gecikmenin ise tamamen Boeing’in 2003’te verdiği sözleri tutmamasından kaynaklandığını belirtiyor. Buna göre Boeing, 2003’te Türkiye’ye yeni nesil ileri teknoloji bir Awacs vermeyi taahhüt etti. Hatta vereceği Awacs’lara görünmezlik özelliği dahi kazandırmayı vaat etti (hayalet uçak). Ancak Boeing taahhütlerini yerine getirmedi, sözleşme takvimine uyamadı. Bu süreçte Türkiye de “yeniden çalışın” diyerek taahhütlerin karşılanmasını talep etti.  Boeing’in aşamadığı teknik sorunların çözümünde devreye Havelsan girdi. Bu kapsamda uçağın özellikleri Türkiye’nin taleplerini karşılayabilecek seviyeye yükseltildi. Yeni nesil Awacs’lar 2014’te Türkiye semalarında uçacak. Türkiye’ye görünmezlik pelerini vaadini ise tam olarak yerine getiremeyen Boeing’in halen çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi. Düşman uçakları, yer unsurları, füze ve benzeri tehditleri erkenden algılayarak   bilgi veren uçak, görünmezlik özelliğini de kazanmasıyla radarlara da takılmayacak ve uçağa yönelecek olası tehditleri bertaraf edecek. Halen güvenlik tedbiri nedeniyle Awacs uçakları 2 savaş uçağının eskortluğunda uçuyor.

O ZAFİYETE SON VERECEK

Awacs uçaklar, Türkiye'nin alçak irtifa hava gözetleme zafiyetine son verecek. Türk Hava Kuvvetleri, tam operasyonel olarak 24 saat aralıksız görev yapacak Awacs'larla, Suriye sınırında kuş uçurtmayacak. Uçaklar yeni nesil kuvvetli radarlarıyla havadayken 320 kilometrelik bir alanı tarayabilme kapasitesine sahip. Awacs uçağı sınırların gerisindeki askeri hareketliliği de izleyebilecek. (Star)

BARIŞ KARTALI İÇİN SONA GELİNDİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

camaroth ~ 10 yıl önce
bu uçaklar türkiyenin hava sahasının kontrolü için son derece önemlidir..bir an önce teslim edilmesi zorunlu türk hava kuvvetlerine...zaten çok geç kalındı türlü türlü sebeplerden dolayı malum amerikanın gecikmeleri..mahsus yapılan şeyler..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hülooooğğ ~ 10 yıl önce
O paraya başbakanlık için bir 330 daha alınabilirdi. Ne o da mı gelmedi hala? Hadi ya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
izleme ~ 10 yıl önce
eee milyon dolarlari Suriye'yi izlemeye harcadik diyelim. Peki n'oluyor izleyince? Oyle izleyin durun. Para bol. AWACS denen sey bizim neyimize? Kakalayip duruyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
2009 thy amsterdam kazası hatırlayan varmı,bu projeyi tsk ile anlaşmak için gelmişti boing mühendisleri ama dönüste business class ta öldüler, bir tanesi de kazadan sağ çıkıp direk klm aktarmalı usa uçuşuna devam etmişti,kayıp bir yolcu olayı vardı kazada,bunların laptopları yüzünden olay yerine tam 40 dk da gelmişti kurtarma ekibi, işte o laptoplardaki proje bu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Tarihin en kepaze uçak alım projesi ama baya kişi ekmek yedi bu işten,durmak yok ertelemeye devam hedef 2023.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
wikipedia ~ 10 yıl önce
Kendi teknolojini üretemezsen böyle olur işte. Yalnız yanlış kişiden hesap soruyorsun. 1944 yılında Beşiktaş'ta üretilen uçakların uçuş deneme testleri ve gök okulu için yapılan pistler, hangarlar, üzerlerindeki bütün yapılı binalar o yıllarda dünyanın en büyük havalimanı Amsterdam Havalimanı büyüklüğündaki bütün kurulu tesisleri istimlak edip kapatan zihniyete sor sen bu hesabı bence. İstikbal göklerdedir..
murat'a ~ 10 yıl önce
yahu telefonmu bu modası geçsin ? varmı daha modern bir awacs ? söylede ondan alınlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
murat ~ 10 yıl önce
yahu 2003 yılının teknolojisi uçaklar , aradan 11 yıl geçmiş kim ne özellikte yeni uçaklar yapılır bu dönemde . biz o eskilerle mi üst düzey savunma yapıcaz. cep telefonlarında bıle 2003 te nokia 3310 kulanıyoduk şimdi iphone 5 s ler galaxy s4 ler bunda bile o kadar fark varsa uçaklarda düşünemiyorum bile.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
murat' a1 ~ 10 yıl önce
İşte bu kadar.Savaş teknolojisiyle cebindeki telefonu kıyaslıyorsan daha ne denebilir ki sana!!!!!
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ana neden Elbit, anneanne nedense one minüt diyen başbakan. Vermediler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
keserler keserler ~ 10 yıl önce
boeing te zaten dünden razı, biri bana 600 m dolar ceza kessin diye dolaşıyor dünyada, kesen yok!!! arkadaş o parayı ödemezsen, zaten verilmeyen uçaklar bu yıl da gelmez, ki gelemeyecek de. kendi kendine gelin güvey oluyo yine star gazetesi. adamlar rüşvetten-yolsuzluktan ne yapacağını şaşırdı, abd büyükelçisine artistlik yetmedi, şimdi de boeing e ceza kesiyorlar. nooldu, israil vermiş mi ki radar parçalarını da uçaklar geliyor türkiyeye??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LTBQ ~ 10 yıl önce
B-737-700 ER.Range;5510 nm.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000