23 Aralık 2009, Çarşamba 07:03:33

Balkanlarda vizesiz seyahat keyfi...

Schengen Bölgesi'nde vizesiz seyahat hakkı kazanan Sırp, Makedon ve Karadağlılar, bu hakkın tadını çıkarmaya başladılar bile. İşte Almanya'nın Münih Havaalanı'ndan ilk izlenimler...
  • turklerden korkuyosunuz, sirplar daha beter, giden donermi, daha uye degiller ,
  • Neredesiniz ey Bademler??? Bir Sirp Yonetimi kadar bile olamadiniz. Tabi badem amcalar, kendinizi Avrupa'ya yakistiramiyorsunuz ki ? Sizler de biliyorsunuz bunu. Boylesine bolunmus bir millet oldugumuz surece bize butun kapilar kapali arkadaslar... Bu boyle biline.
  • AB belasını buldu. Simdi sevgililerine katlanır. Ilave polis birimi kurar. Sığınma evleri kurar. Yeni yardım fonları olusturur.
  • Dışarıdaki TÜRKLER de bu konuda ağızlarını açmıyorlar. İsteseler tüm Avrupa'yı ayağa kaldırılar. Bize nasıl vizesiz seyahat imkanı tanımazsınız diye. Yanmışız biz. "Gemicik" sahipleri nasıl olsa isredikleri gibi geziyorlar. Gerisi umurlarında mı?
  • Siyasilerimizin garip çıkışlarını ve tribünlere oynayan hareketlerini bir yana bırakırsak görmezden gelemeyeceğimiz bir gerçek var : Avrupadaki Türk nüfusu. Malesef orada yaşayan yurttaşlarımızın bir kısmı bizi hiç de iyi temsil etmiyorlar, bu temsil etmeyenlerin yakınlarının da kendi gibi olacağından hiç şüphe yok. Dolayısı ile özellikle Almanya ikinci bir Türk dalgasından korktuğu için vize işini mümkün olduğu kadar sürdürecektir. Schengen ülkelerinin yapması gereken Türkiyeden referansı sağlam olanlara ücretsiz ve hızlı vize hizmeti sunmasıdır
  • hic kimsenin bu yaziya yorum yapmaya cesareti yok anlasilan, herkez uzuntusunden galiba bir yorum yapamiyor.normaldir yaziklar olsun bize, acliktan agzi kokan makedonlar kadar ellerinden hala bosnali muslumanlarin kani damlayan katil sirplar kadar bile degerimiz yokmus bizim turk milleti olarak avrupalilarin gozundeki bizi insan yerine koyup uyelikten once serbest dolasim bile vermeye tenezzul etmiyorlar.
  • Sırplar vizesiz dolaşmaya başladı amma daha bugün ÜYELİK için başvuruyorlar. Biz de ........

Avrupa sınırları içinde yaşayan yaklaşık 10 milyon kişi bugünlerde oldukça mutlu ve heyecanlı. Bunlar, Schengen Bölgesi içerisinde vizesiz seyahat hakkı kazanan Sırbistan, Makedonya ve Karadağ halkları. 19 Aralık’tan bu yana vizesiz seyahat hakkına kavuşan Sırplar bugün ayrıca Avrupa Birliği üyeliği için de resmen başvuru yapıyor. Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, başvuruyu AB Dönem Başkanı İsveç’e sunabilmek için Stockholm’ün yolunu tuttu. İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, Sırbistan’ın kararını memnuniyetle karşıladığını açıklamıştı. Öte yandan vizesiz seyahatin heyecanını yaşayan çoğu kişi, ilk seyahatlerine başladı bile.

18 yıl bu anı beklemiş

Belgrad’tan gelen uçaklar iki saatlik gecikmeyle Münih Havaalanı’na indi. Ancak Sırp Zoran Klenoviç’in yüzünde yorgunluktan eser yok. Kırmızı pasaportunu bir yelpaze gibi kullanan Klenoviç, şunları söylüyor:

"18 yıl boyunca bugünü bekledim, yani kolaylıkla seyahat edebilmeyi. Daha önce Tito zamanındaki kırmızı pasaportlarla da bu mümkündü. Uzun bir aradan sonra şimdi tekrar kırmızı pasaporta sahibiz. 18 yıl kâfi değil mi sizce de?“

Klenoviç, 19 Aralık’tan bu yana, Schengen Bölgesi’nde vizesiz seyahat hakkı kazanan yaklaşık 10 milyon Sırbistan, Makedonya ve Karadağ vatandaşından biri.

Vizesiz seyahatin daha ilk gününde Münih’e gelenler, bu özgürlüğe inanmakta zorluk çekiyordu. Bazılarıysa "ne olur ne olmaz" diyerek yine de işini sağlama almıştı. Yaşlı bir kadın, “Konsolosluğa gittim ve emin olmak için üç aylık vize aldım“ diyor.

Turistler için günde 45 euro gerekli

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: 

Kontrol noktasında görevli polis memuru Winfried Winterer, davetiye ya da seyahat sağlık sigortası olup olmadığını sormuyor. Sadece biyometrik pasaportu bilgisayar kontrolünden geçiriyor ve bilgisayarın veri bankası aracılığıyla karşılaştırma yapıp bazı sorular soruyor.  "Otel rezervasyonunuz var mı?" gibi sorular.

Bazı yolcular oldukça hazırlıklı gelmiş. Laptopunu açan bir turist, otel rezervasyon bilgilerinin kayıtlı olduğu bölümü gösteriyor. 39 yaşındaki polis memuru esprili bir yorumda bulunuyor:

"Yeni yüzyıl, yeni teknoloji. Kağıt yok ama laptop var!“

Turist olarak gelenler ayrıca, Almanya’da kaldıkları süre boyunca masraflarını karşılayıp karşılayamayacaklarını da kanıtlamak zorundalar. Winterer, şu bilgiyi veriyor:

"Almanya için günlük 45 euroluk bir tutar kabul ediliyor. Örneğin eğer burada 10 gün kalmak istiyorlarsa, o zaman yanlarında 450 euro bulundurarak hareket etmeliler."

Hemşeriden gönüllü tercüme

Genç bir Sırp, giriş bölümüne yaklaşıyor. Ancak ne İngilizce konuşabiliyor ne de Almanca. Bir hemşerisi, gönüllü olarak tercüme konusunda yardımcı oluyor:

"Almanya’yı görmek için bir kaç gün burada kalmak istiyor. Ne akrabası var ne de geri dönüş bileti ayırtmış."

Bu cevabı duyan Winterer, kaşlarını çatıp, “Sırbistan'da bir işi var mı?" diye soruyor.

Genç adam bir öğrenci, ancak eğitimini yarıda kesmek zorunda kalmış. Babasından 3 bin euro ödünç almış ve bu da Batı'ya ilk seyahatiymiş. Winterer, bir süre tereddüt ediyor ancak daha sonra pasaportu damgalıyor. Genç adam ardından, gönüllü tercümanının tercüme ettiği şu cümleyi söylüyor:

"Söyle ona; bizler, onların düşündüğü kadar kötü insanlar değiliz."

(Deutsche-Welle)

Balkanlarda vizesiz seyahat keyfi...

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Misafir ~ 14 yıl önce
turklerden korkuyosunuz, sirplar daha beter, giden donermi, daha uye degiller ,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Neredesiniz ey Bademler??? Bir Sirp Yonetimi kadar bile olamadiniz. Tabi badem amcalar, kendinizi Avrupa'ya yakistiramiyorsunuz ki ? Sizler de biliyorsunuz bunu. Boylesine bolunmus bir millet oldugumuz surece bize butun kapilar kapali arkadaslar... Bu boyle biline.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
AB belasını buldu. Simdi sevgililerine katlanır. Ilave polis birimi kurar. Sığınma evleri kurar. Yeni yardım fonları olusturur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Dışarıdaki TÜRKLER de bu konuda ağızlarını açmıyorlar. İsteseler tüm Avrupa'yı ayağa kaldırılar. Bize nasıl vizesiz seyahat imkanı tanımazsınız diye. Yanmışız biz. "Gemicik" sahipleri nasıl olsa isredikleri gibi geziyorlar. Gerisi umurlarında mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Siyasilerimizin garip çıkışlarını ve tribünlere oynayan hareketlerini bir yana bırakırsak görmezden gelemeyeceğimiz bir gerçek var : Avrupadaki Türk nüfusu. Malesef orada yaşayan yurttaşlarımızın bir kısmı bizi hiç de iyi temsil etmiyorlar, bu temsil etmeyenlerin yakınlarının da kendi gibi olacağından hiç şüphe yok. Dolayısı ile özellikle Almanya ikinci bir Türk dalgasından korktuğu için vize işini mümkün olduğu kadar sürdürecektir. Schengen ülkelerinin yapması gereken Türkiyeden referansı sağlam olanlara ücretsiz ve hızlı vize hizmeti sunmasıdır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
hic kimsenin bu yaziya yorum yapmaya cesareti yok anlasilan, herkez uzuntusunden galiba bir yorum yapamiyor.normaldir yaziklar olsun bize, acliktan agzi kokan makedonlar kadar ellerinden hala bosnali muslumanlarin kani damlayan katil sirplar kadar bile degerimiz yokmus bizim turk milleti olarak avrupalilarin gozundeki bizi insan yerine koyup uyelikten once serbest dolasim bile vermeye tenezzul etmiyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sırplar vizesiz dolaşmaya başladı amma daha bugün ÜYELİK için başvuruyorlar. Biz de ........

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000