19 Şubat 2018, Pazartesi 09:47:53

Bakan Arslan: "DHMİ küresel marka haline gelecek"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğüne, sahip olduğu birikimi yurt dışındaki firmalara aktarabilmesi için Türkiye dışında şirket kurma yetkisi verildiğini belirterek, "DHMİ artık küresel marka haline gelecek." dedi.
  • DHMİ'de çalışanlar kafayı maaşla bozmuş. Allah yadımcıları olsun
  • nasıl olacak bakalım personel y.dışında göreve atanacak mı
  • Verirler afrikanın bir ücra köşesinde bir meydan, haftada 20 ucak iner, onunla oyalanır anca sayıştay raporlarına çıkarsınız.
  • Bir havalimanı varmış.seyrüsefer cihazlarından vor,ndb,dme,radar,ils,verici gibi cihazlar kurulacakmış.aynı cihazın kurulumu yapılırken kuvvetli akım işlerini elektrik mühendisi,aynı cihazın zayıf akım işlerini elektronik mühendisi yapmaktaymış.ancak elektrik muhendisi ,aynı fakülteden aynı ünvana sahip elektronik mühendisi lnden 3000TL daha az maaş almaktaymış.sayın bakanım eurocontrolden gelen bu tazminatın aynı unvana sahip personele eşit verilmesini sağlayın lütfen.herseyden once ülkemize euro girecek.
  • Havaalanında 100 bin kişi çalışıyorsa yarısı bedavacı Mesela Tgs de bir ekipte 5 yönetici var ,eli cebinde yemekhane kapısında oturan,sagda solda bekleyen bir dünya adam var.3cü havaalanı bu kadar bedavacıyı kaldırmaz. Çalışan çalışmayan ayıklanmalı,çalışan kesim çalışmayan kesimi sırtında taşımak zorunda değil Bu kamburu atmak lazım bizden söylemesi
  • Dhmi= beleşten maaş alanların hiç de az olmadığı,, imarethane. Özelleştirilmeli, kamudan çıkarılmalı.
  • Havaalanın trafik polisi olan dhmi docodan 1 tepsi baklava 2 Şişe içkiye ,yer hizmetlerimden talimatla iş yapan zihniyet,kural kaide yok,yurtdışında kendine yandaşmı bulabilecek,bu siyasi kafayla edirneden öte geçemez

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğüne, sahip olduğu birikimi yurt dışındaki firmalara aktarabilmesi için Türkiye dışında şirket kurma yetkisi verildiğini belirterek, "DHMİ artık küresel marka haline gelecek." dedi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havayolunun "halkın yolu" olması için 15 yıldır Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım başta olmak üzere herkesin yoğun mesai harcadığını ve bunun boşa gitmediğini ifade ederek, Türkiye'nin havacılıkta son yıllarda en çok büyüyen ülke olma özelliğini sürdürdüğünü söyledi.

Türkiye'de havacılık sektörünün geliştirilmesinin ve büyütülmesinin kolay olmadığına işaret eden Arslan, şöyle devam etti:

"Çok cesur adımlar atılması gerekiyordu. Bu kararların en büyüğü havacılığın serbestleştirilmesiydi. Arkasından yap-işlet-devret (YİD) uygulamaları geldi. Biz bunları yaparken tabii birileri de 'Devlet özelleşiyor', 'Devlet satılıyor' diye eleştiriler yapıyorlardı. Bugünlere gelmek elbette kolay olmadı ama cesaret ve kararlılıkla ülkenizin menfaatine olduğuna inandığınız adımları atarsanız, şüphesiz ki büyük başarılar ardından gelir. Yine havacılığımızı daha da büyütmek için bir dev adım daha attık ve İstanbul'a dünyanın en büyük havalimanını inşa ediyoruz. Bu kararımıza da gerek ülke içinden gerekse dışından birçok muhalif çıktı ve havalimanını inşa ettirmemek için ellerinden geleni yaptılar. Biz tereddüt dahi göstermeden yolumuza devam ettik ve kısa süre sonra havalimanımızı hizmete açacağız. İşte bu gelişmeler DHMİ Genel Müdürlüğünü de büyüttü ve artık dünyaya açılma zamanı geldi."

Serbestleşme kararı ve ardından YİD modeli uygulamalarıyla özel sektöre imkan tanıdıklarını anımsatan Arslan, böylece DHMİ Genel Müdürlüğüne yeni rakipler oluştuğunu ve bu rekabetin kurumun da önünü açtığını dile getirdi.

Arslan, dünyada YİD modelinin "Türk modeli" olarak tanındığını ve bu modeli özel sektörde yer alan işletmecilere ve hatta dünyaya öğrettiklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Karşılıklı sinerji yarattık. Bütün bunlar bir devrimdi. Bu devrimin ikinci basamağı kısmi özelleştirmelerdi. Bunlarla ilgili de yine Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın desteğiyle kanuni düzenlemelerimizi yaptık. Bu düzenlemelerden sonra YİD ile özel sektöre yaptırdığımız tesislerin işletme haklarını imzalanan kira sözleşmeleri kapsamında yeniden onlara devrettik. Böylece kamu-özel iş birliği modelini yaygınlaştırarak yurt içinde diğer sektörlere de mihmandarlık yaptık. Şimdi sıra yurt dışına geldi. Bunun için de her türlü altyapımız hazır."

Arslan, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla DHMİ Genel Müdürlüğüne yurt dışında şirket kurabilme yetkisinin verildiğine dikkati çekerek, bu sayede kurumun dünyaya açılmasının önündeki engellerin de kalktığını bildirdi.

Söz konusu şirketin kurulmasıyla birikimlerin yurt dışında pazarlanacağını anlatan Arslan, bunu 2 türlü yapacaklarını anlattı.

Bakan Arslan, şunları kaydetti:

"Birincisi, sahip olduğumuz birikimi ülkelere ve bu ülkelerin firmalarına öğretmek ve bunun karşılığında ülkemize yeni bir gelir kalemi yaratmak. İkincisi ise 'Artık yurt dışı pazarında DHMİ de var' dedirtebilmek, yurt dışındaki ihaleleri takip etmek ve bunları alarak iş hacmini genişletmek için yapılanmak. Bunun altyapısını biz daha önce oluşturduk, mevzuatımızı hazırladık. Artık bu aşamadan sonra bir iş geliştirme birimi oluşturacağız. Burada arkadaşlarımız dünya pazarlarını araştıracak, yurt dışındaki fırsatlara bakacak, açılan ihaleleri takip ederek DHMİ'nin sahip olduğu bilgi birikimi çerçevesinde bu pazarlara girmek için gerekli modelleme yöntemlerine çalışacak ve gerektiğinde yeni iş birliklerinin oluşması için yönetime öneri paketi hazırlama faaliyetlerinde bulunacaklar."
Bundan sonraki hedeflerinin, DHMİ'nin küresel markaya dönüşmesi olduğunu belirten Arslan, "Bu bizim için son derece önemli. Sıradaki hedefimiz bu, inşallah gerçekleştireceğiz." ifadesini kullandı.
Arslan, yurt dışı merkezli kurulacak DHMİ şirketinin sermayesinin 100 milyon dolara kadar artırılabileceğini, şirketin sermayesinin yüzde 50'sinden fazlasının, yönetim yetki ve sorumluluklarının DHMİ'ye ait olacağını dile getirdi.
Kurulacak şirketin nominal sermayesinin, DHMİ Yönetim Kurulu tarafından ilgili ülke mevzuatına uygun olarak yılın Genel Yatırım ve Finansman Programı'nda yer alan hedeflere uygun tespit edileceğine işaret eden Arslan, söz konusu şirketin bu yılın ilk yarısında faaliyete geçmesinin planlandığını söyledi.

Arslan, şirketin kurulacağı ülkenin, pazarlanacak ana faaliyet konuları ve ülkelerin serbest ticaret anlaşmalarına göre belirleneceğini kaydetti.

Bakan Arslan: "DHMİ küresel marka haline gelecek"

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

cingo ~ 6 yıl önce
DHMİ'de çalışanlar kafayı maaşla bozmuş. Allah yadımcıları olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
xxx ~ 6 yıl önce
nasıl olacak bakalım personel y.dışında göreve atanacak mı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kus uçmaz kervan geçmez ~ 6 yıl önce
Verirler afrikanın bir ücra köşesinde bir meydan, haftada 20 ucak iner, onunla oyalanır anca sayıştay raporlarına çıkarsınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Elektrik mühendisi ve elektronik muhendisi ~ 6 yıl önce
Bir havalimanı varmış.seyrüsefer cihazlarından vor,ndb,dme,radar,ils,verici gibi cihazlar kurulacakmış.aynı cihazın kurulumu yapılırken kuvvetli akım işlerini elektrik mühendisi,aynı cihazın zayıf akım işlerini elektronik mühendisi yapmaktaymış.ancak elektrik muhendisi ,aynı fakülteden aynı ünvana sahip elektronik mühendisi lnden 3000TL daha az maaş almaktaymış.sayın bakanım eurocontrolden gelen bu tazminatın aynı unvana sahip personele eşit verilmesini sağlayın lütfen.herseyden once ülkemize euro girecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ayıklanmalı ! ~ 6 yıl önce
Havaalanında 100 bin kişi çalışıyorsa yarısı bedavacı Mesela Tgs de bir ekipte 5 yönetici var ,eli cebinde yemekhane kapısında oturan,sagda solda bekleyen bir dünya adam var.3cü havaalanı bu kadar bedavacıyı kaldırmaz. Çalışan çalışmayan ayıklanmalı,çalışan kesim çalışmayan kesimi sırtında taşımak zorunda değil Bu kamburu atmak lazım bizden söylemesi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
c ~ 6 yıl önce
bonzai böyle bişey.
Dhmi ~ 6 yıl önce
Dhmi= beleşten maaş alanların hiç de az olmadığı,, imarethane. Özelleştirilmeli, kamudan çıkarılmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorum ~ 6 yıl önce
Yorum: tez vakitte alkol bırakılmalı
Yanıt ~ 6 yıl önce
Kedi ciğer misali garibim.sanane elin maaşından
Bedavacılar ~ 6 yıl önce
Dhmi birileri gibi onlarda bedavacı ,salla başı al maaşı
Dhmi ? ~ 6 yıl önce
Havaalanın trafik polisi olan dhmi docodan 1 tepsi baklava 2 Şişe içkiye ,yer hizmetlerimden talimatla iş yapan zihniyet,kural kaide yok,yurtdışında kendine yandaşmı bulabilecek,bu siyasi kafayla edirneden öte geçemez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DHMİ ~ 6 yıl önce
DHMİ bunu da başaracak, senin gibilere de kapak olacak...
Qatar var ya ~ 6 yıl önce
Qatar’da Pakistan, Bangladeş ve Endonezya’lılar çok, hem Türkiye ile ilişkiler de bozulana kadar dikiş tuttururlar belki. Bu seviye ve iş tutuşu ile orada olur da kayırmacılığa da artık Arap/İngilizleri yoldan çıkarırlar artık

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000