15 Kasım 2018, Perşembe 13:16:50

Bakan Turhan; 'Artık o ülkelere slot verebileceğiz'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İstanbul Havalimanı açılmadan önce Afrika ve Asya ülkelerinin slot isteklerine karşılık veremediklerini belirterek, "Şimdi yeni açılım sağladığımız ülkeler var." dedi.
  • Bazı arkadaşlar çok seviniyor thy bütün yabancı havayollarını bitirdi diye eğer bu yeni havaalanına yabancı şirketler gelmezse sadece Türk şirketleriyle zarar etmezmi
  • Antalya’daki Expo Fuarının açılışına 120 ülke davet edilmişti. Ancak üç beş talep oldu. Fuara katılacakların masraflarının da karşılanacağını bildirilmesi üzerine sanırım üçüncü dünyadan 30 civarında ülke katılmıştı. Korkarım ki İstanbul havaalanınız da Expo fuarına benzemez.
  • Bütün dünya havayolları Türkiye'den çekilirken slot veremiyorduk açıklaması garip olmuş biraz. Lufthansa harici hangi havayolu kaldı Türkiye'de Allah aşkına.
  • Umarım havacıların hakkını da verirsiniz birgün , yıpranma payı , meslek yasası , erken emeklilik gibi,
  • Umarım bu hesaplamaları yaparken uzun vadede yolcu uçaklarının menzilinin de 15.000 km'yi aşabileceği gibi parametreler de düşünülmüştür.
  • Iki kendine hayri olmayan afrikalı gelcek diye yeni havalimanı yapan kaç ulke vardır ki... oldu bitti.. pamuk eller cebe.. 61 dakika yalan degildir de herkeste cakarli korumalarla hız limiti aranmayan arabalar mealesef yok.. calisanlar sızlaniyor, yolcular ne diyecek çok merak ediyorum..
  • Guldurdun beni
  • Afrikanın hangi ülkeleri slot bekliyormuş.? Bilen varsa yazarsa öğrenelim bari.
  • Kar yağsın da bir görecem ben sizi
  • Pendik Yeni Havaalani "61" dakika öyle mi? 60 degil.. 65 de degil. 61 dakika. cok ilginc. yani günün hangi saatinde hareket ederseniz edin 61 dakika.. 63 dakika hic degil.. 61 dakika..
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İstanbul Havalimanı açılmadan önce Afrika ve Asya ülkelerinin slot isteklerine karşılık veremediklerini belirterek, "Şimdi yeni açılım sağladığımız ülkeler var." dedi.
 
Turhan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda soruları yanıtlayarak, değerlendirmelerde bulundu. 

İstanbul Havalimanı'na vatandaşların alışması ve mesafe noktasında bir sıkıntı olup olmadığının sorulması üzerine Turhan, havalimanının yeri tespit edilirken bu tip ayrıntıların düşünüldüğünü söyledi.

Söz konusu projenin 1990 ve 2000'li yılların başındaki bir arayıştan kaynaklandığını dile getiren Turhan, "İstanbul için yüksek kapasiteli yeni bir havalimanı ihtiyacı var. Bu tespit edilmişti. İstanbul'un böyle bir potansiyeli, dünya sivil havacılık pazarından alacağı nimetler, gelirler, paylar var. Biz bundan neden faydalanamıyoruz? Bu, bize coğrafyamızın sunduğu bir imkan." diye konuştu.

Turhan; bütün bunlar düşünülürken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sağlam bir irade ortaya koyduğunu kaydederek, yeni havalimanının yerinin hava ulaşımı için en uygun yer olarak belirlendiğini söyledi.

"Havacılık üssü olarak tasarlandı"

İstanbul Havalimanı'nın bir havacılık üssü olarak tasarlandığının altını çizen Turhan, "Kıskananlar, bunu engellemeye, sabote etmeye çalıştılar. Çünkü burada çok büyük bir rant var." değerlendirmesinde bulundu.

Havacılıkta teknik hizmetlerin de çok önemli bir gelir kaynağı oluşturduğunu anlatan Turhan, ayrıca havaalanının konum itibarıyla Afrika, Avrupa, Asya, Güney Asya ve Amerika'nın aktarma noktası olarak en avantajlı yerde bulunduğunu söyledi.

İstanbul Havalimanı'nın bir yaşam merkezi olduğunu belirten Turhan, konferans salonları, oteller, iş merkezler ve sergi alanlarının da havalimanının özellikleri arasında yer aldığını dile getirdi.

Mimari açıdan çevreci bir havalimanı inşa edildiğinin altını çizen Turhan, "Isıtma, soğutma, havlandırma, aydınlatma ve su kullanım yöntemlerindeki tasarruf sistemleriyle projeye her türlü şey yansıtıldı." ifadesini kullandı.

"Pendik'ten 61 dakikada ulaşılıyor"

İstanbul Havalimanı'nın şehre olan mesafesine de değinen Turhan, gelişmiş ülkelerdeki havalimanlarının yanı sıra yurt içindeki havalimanları da dikkate alındığında daha makul bir mesafede olduğunu söyledi.

İstanbul'da yerleşimin 1999'daki Marmara Depremi'nden sonra kuzeye doğru kaydığını belirten Turhan, "Toplu taşımla en uzak mesafe Pendik. Pendik'teki bir vatandaş lüks otobüslerle havalimanına 61 dakikada ulaşıyor." dedi.

Turhan, havalimanından faydalanacak yolculara evlerinden ayrıldıkları andan itibaren sürekli olarak bilgilendirmede bulunulacağına işaret ederek, 2019 sonunda Gayrettepe metro hattını, 2020 sonunda da Halkalı Havaalanı metrosunu devreye alacaklarını, bu projelerin inşaatlarını şimdiden başlattıklarını kaydetti.

"Atatürk Havalimanı limitleri zorluyor"

İstanbul Havalimanı'na gerek olup olmadığı yönündeki tartışmaların hatırlatılması üzerine Turhan, Atatürk Havalimanı'nın şu anda limitleri zorlayarak hizmet verdiğini vurguladı.

Atatürk Havalimanı'nda günde bin 500 uçağın iniş-kalkış yaptığını belirten Turhan, şöyle devam etti:

"Normalde uçakların arasında olması gereken mesafe 10 kilometreyse bunu, hava trafik kontrolörlerimiz azami dikkat göstererek 7-8 kilometreye düşürerek, bu iniş kalkışları dikkatli bir şekilde yürütüyorlar. Yakıt konusu çok önemli bir israf. Şehrin içinde olması nedeniyle civardakiler gürültüden de etkileniyor. Açılım sağladığımız, Afrika-Asya ülkeleri, slot istiyorlardı, uçuş izni veremiyorduk. Havalimanının pistlerini bakıma almaya kalktığınızda risk ve sıkıntılarla karşılaşıyordunuz. Afrika açılımında ticari ilişkilerimizin geliştiği ülkelere de slot veremiyorduk. Şimdi yeni açılım sağladığımız ülkeler var."

Turhan, artık Çin ve Güney Amerika'dan gelenlerin İstanbul üzerinden uçacağını belirterek, bu durumun yarattığı nemayı İstanbul Havalimanı'nın toplayacağını dile getirdi.

 

Bakan Turhan; 'Artık o ülkelere slot verebileceğiz'

Yorumlar Tüm Yorumlar (25)

~ 5 yıl önce
Bazı arkadaşlar çok seviniyor thy bütün yabancı havayollarını bitirdi diye eğer bu yeni havaalanına yabancı şirketler gelmezse sadece Türk şirketleriyle zarar etmezmi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Abc ~ 5 yıl önce
Antalya’daki Expo Fuarının açılışına 120 ülke davet edilmişti. Ancak üç beş talep oldu. Fuara katılacakların masraflarının da karşılanacağını bildirilmesi üzerine sanırım üçüncü dünyadan 30 civarında ülke katılmıştı. Korkarım ki İstanbul havaalanınız da Expo fuarına benzemez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TR ~ 5 yıl önce
Bütün dünya havayolları Türkiye'den çekilirken slot veremiyorduk açıklaması garip olmuş biraz. Lufthansa harici hangi havayolu kaldı Türkiye'de Allah aşkına.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hehe ~ 5 yıl önce
Aeroflot, SAS, Özbek, Iraqi, Iran, KLM, Qatar, Etihad, Emirates, Singapore, Asiana, Azerbaycan, Mısır... sayayım mı daha?
... ~ 5 yıl önce
Umarım havacıların hakkını da verirsiniz birgün , yıpranma payı , meslek yasası , erken emeklilik gibi,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uzun vade ~ 5 yıl önce
Umarım bu hesaplamaları yaparken uzun vadede yolcu uçaklarının menzilinin de 15.000 km'yi aşabileceği gibi parametreler de düşünülmüştür.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hee ~ 5 yıl önce
Iki kendine hayri olmayan afrikalı gelcek diye yeni havalimanı yapan kaç ulke vardır ki... oldu bitti.. pamuk eller cebe.. 61 dakika yalan degildir de herkeste cakarli korumalarla hız limiti aranmayan arabalar mealesef yok.. calisanlar sızlaniyor, yolcular ne diyecek çok merak ediyorum..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Heh he ~ 5 yıl önce
Guldurdun beni

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İrfan ~ 5 yıl önce
Afrikanın hangi ülkeleri slot bekliyormuş.? Bilen varsa yazarsa öğrenelim bari.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ethiopien ~ 5 yıl önce
Ethiopien airlines aralikta basliyor 787 ile geliyor istanbula. Yeni havalimana
Canada ~ 5 yıl önce
Canada air geri bekliyoruz! EVA Air de geri bekliyoruz lutfen!
Kar ~ 5 yıl önce
Kar yağsın da bir görecem ben sizi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne uzmanlar var be ~ 5 yıl önce
Çok haklısın istanbul a en az yılın 60 günü kar yağar
yolcu ~ 5 yıl önce
Pendik Yeni Havaalani "61" dakika öyle mi? 60 degil.. 65 de degil. 61 dakika. cok ilginc. yani günün hangi saatinde hareket ederseniz edin 61 dakika.. 63 dakika hic degil.. 61 dakika..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000