30 Temmuz 2010, Cuma 08:06:11

Bakan Gönül: "Uçaklar Türk teknolojisiyle üretiliyor"

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kalep Kalıp ile ABD'li Pratt & Whitney arasında imzalanan motor parçalarının üretimiyle ilgili yatırımın İzmir'deki Ege Serbest Bölgesi'nde yapılması için gayret sarfettiklerini belirtti.
  • yine mi uçak yapacagız yaaa...valla dünya bıktı bizden ammada seri imalat yaptık :))

Ege İhracatçı Birlikleri'ni ziyaret ederek Birlik Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ve birlik başkanları ile biraraya gelen Gönül, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada İzmir'in Türkiye ihracatında geçmişten gelen bir öneme sahip olduğunu belirtti. Gönül, 10 ile 20 milyar Dolar arası ihracatın İzmir'deki limanlardan yapıldığını; petrokimya, elektronik ve makina sektörü ihracatçılarının İstanbul ve Bursa'da kayda geçirilmesi nedeniyle İzmir'in gerçek rakamlarının ortaya konamadığını dile getirdi.

Savunma sanayi ihracatının büyük rakamlar oluşturması ve ileri teknolojiyi gerektirmesi nedeniyle çok önemli olduğunu anlatan Bakan Gönül, "Birçok şirket savunma sanayi alanında iddialı duruma geldi. Geçmişte uçak sanayiinde iddiası olmayan Türkiye artık Awacs, Heron gibi projelerin ortak üretimine katılıyor, insansız hava aracı Anka tamamen Türk teknolojisiyle üretildi, 150 tane insansız uçak havada dolaşıyor. Savunma sanayi ihracatının 8 yıl önce 200 milyon dolarken geçen yıl 860 milyon dolara çıktı. Gelecek yıllarda daha ileri bir seviyeye ulaşacağına inanıyorum. Ancak bu konuda özellikle Türkiye'de bugüne kadar önemi yeterince anlaşılamayan off-set yatırımları hakkında ihracatçı birlikleriyle ortak çalışma yapılması gerekiyor. Aldığımız her mal için yüzde 50 off-set taahhüdü alıyoruz. Savunma sanayiinde kullandığımız off-set sayesinde aldığımız veya müşterek ürettiğimiz her malın yüzde 50 kadarını karşı tarafın Türkiye'den satın almasını şart koşuyoruz. Bu ihracata çok önemli ivme kazandırıyor. Zaten Türkiye bugün savunma sanayiinde hazır alımı yüzde 10'un altına düşürebilmiş bir ülkedir. Off-set konusunda neler yapabileceğimizi arkadaşlarla konuşacağız" diye konuştu.

Bakan Gönül, Ege Serbest Bölgesi içinde bir süre önce Hollandalı bir firmanın 12 milyon dolarlık kablo üretim tesisi yaptığını belirterek, "Şimdi ikinci proje Pratt & Whitney ile Kale Kalıp arasında motor parçalarının üretilmesi için bir anlaşma imzalandı. Bu yatırımın da İzmir'e ESBAŞ'a gelmesi için gayret sarfediyoruz. Öte yandan BMC'yi taktik zırhlı araçlar için merkez haline getirdik. 600 milyon liralık ihale verdik, bunun 120 milyon lirasını piyasaya verme şartını koyduk. Yalnız Türkiye'de değil dünyada da az firmanın üretebildiği ürünleri ihtiva ediyor. Böylece ümit ediyoruz ki Ege Serbest Bölgesi, havacılık bakımından bir merkez olurken BMC de zırhlı taktik araçlar bakımından bir merkez olur ve İzmir'in savunma sanayinde daha evvel kaybettiği mesafeyi kazanmış oluruz" dedi.

Bakan Gönül, off-set anlaşması yapılırken şirketlerden teminat aldıklarını, gerçekleşmeyen taahhütler olursa mektubunu paraya çevirdiklerini ancak bugüne kadar yerine getirilmeyen off-set bulunmadığını, Türkiye'in off-set sayesinde çok yeni sanayilerle tanıştığını, bu konuda en güzel örneğin Aselsan olduğunu, Aselsan'ın ileri teknolojide mesafe alarak dünya savunma şirketleri içinde 86'ncı sıraya yükseldiğini belirtti.

Toplantıya İzmir Valisi Cahit Kıraç, AK Parti İzmir Mİlletvekili Taha Aksoy, Gümrük Muhafaza Başmüdürü Nazım Bütün, Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal ve AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak da katıldı. (Hürriyet)

Bakan Gönül: "Uçaklar Türk teknolojisiyle üretiliyor"

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
yine mi uçak yapacagız yaaa...valla dünya bıktı bizden ammada seri imalat yaptık :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000