25 Aralık 2014, Perşembe 10:21:18

BAKAN ELVAN'A UÇAK BİLETİNİ SORDU

CHP Milletvekili Umut Oran, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’a petrol düşmüşken uçak biletlerinde niye indirim olmadığını sordu.
  • Petrol fiyatlarının düşme miktarı kadar indirim yapacağız demişti Sn. T. YILDIZ
  • Bu indirimler yaza kadar anca yansır. Ucak firmaları petrol alim fiyatlarını onceden yaptıkları icin, hemen yansımaması gayet doğal. Avrupa'da da aynı soru önergeleri verildi
  • Bence soru önergesi doğru. Hedge işlemini profesyonel kadrolar yapsa çoktan bilet fiyatları düşerdi. Sanırım finans yönetim kadrolarına siyasi yakınlar getirilmiş.
  • Bilançolara kar yazmak isteyen çok firma var.Bir de aldığınız bilette vergi kısmına bir bakın isterseniz.Firmaların kazancının üstünde ciddi vergi kesiliyor.Siz İst Londra için ortalama 500 tl low cost ödeme yaparken komşudan(Selanik) aynı hatta 22 Sterline 76 TL ortalama rakamla uçuluyor.(Karsılastırma isterseniz pgs ile ryn fiyatlarına aynı hatta bakın)
  • Petrol fiyatları hızla yükseldiğinde bilet fiyatlarına hemen yansımıyor da inince mi yansısın. Yakıt fiyatlarındaki düşüş sürerse bilet fiyatlarına uzun vadede yansır. Önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi düşen yakıt fiyatları paralelinde toplu taşım ücretlerinde indirime gitsin.
  • Yansımaz, çünkü şirket karları yurttaşın cebinden daha önemli. Ayrıca zam diye birşey yok, onun adı "fiyat ayarlaması". Kırk yılda bir üç kuruş indirim olursa, onun adı büyük harflerle İNDİRİM. Artık alışalım bu yeni terimlere..
  • İki nedenle bilet fiyatlarına yansıması sınırlı miktarda oldu . 1- USD olarak petrolün varil fiyatı son 3 ay içerisinde düştü ama havayolları petrol daha da pahalanacak korkusu ile gelecek 1-2 yılı kapsayacak şekilde uzun vadeli kontratlar ile yüksek fiyattan petrol fiyatını bağladı ( hedge işlemi ) 2 - İç hatlarda yakıt ödemeleri TL ile yapılıyor ve düşen petrol fiyatı artan usd/tl kuru ile dengelendi .
  • biri şu adama serbest piyasa ekonomisini anlatsın yakında bakkalda sakız niye pahalı diye soru önergesi verir

Haziran ayında 115 dolar olan petrol fiyatları 61 dolara indi. Petroldeki düşüş ÖTV’siz akaryakıt kullanan havayolu şirketlerinin maliyetini azalttı. Ancak bu, uçak bilet fiyatlarına yansımadı. 

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, petrol fiyatlarının neredeyse yarı fiyatına kadar gerilemesine rağmen uçak bilet fiyatlarında neden indirim olmadığını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’a sordu. Umut Oran, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na ‘uçak bilet fiyatlarıyla’ ilgili bir soru önergesi verdi.

Uçak biletlerinde indirim talebinin turizmcilerin de talebi olduğunu dile getiren Umut Oran soru önergesinde şunları kaydetti:

“19 Haziran 2014 tarihinde Brent petrolün varil fiyatı 115 doları aşmasına karşın, temmuzdan bu yana devam eden düşüşle 24 Aralık 2014 tarihi itibarıyla 61 dolara kadar indi. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da düşen petrol fiyatları ile beraber havayolu firmalarının da uçak biletlerinde indirime gitmesi gerektiğini belirterek, ‘Özellikle Rusya konusunda yapılacak indirimlerin çok büyük etkisi olur. Düşen petrol fiyatları ile beraber indirimlerin de gelmesi gerekiyor. Bu sayede gelen turist sayısını artırabiliriz. Ayrıca iç turizm için de çok büyük faydası olacaktır.

Türkiye’nin dört bir yanında açılan havalimanları ile beraber seyahat eden sayısı hızla artıyor. Bilet fiyatlarının düşmesi bu durumu hızlandırır. Havayolu şirketlerine çağrıda bulunuyorum.’ diye konuştu.” Oran, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’a şu soruları yöneltti: “Petrol fiyatları neredeyse yarı fiyatına kadar gerilemesine rağmen uçak bilet fiyatları neden bir türlü indirilmemektedir? İnen petrol fiyatlarının (maliyete) uyarlanarak uçak bilet fiyatlarının düşürülmesi amacıyla neden firmalar nezdinde girişimde bulunmuyorsunuz, bulundunuzsa neden sonuç alınamıyor? Bilet fiyatlarının yüksekliğinde rol oynayan alan vergisi gibi girdileri düşürmek için herhangi bir girişiminiz var mıdır, varsa hangi sonuçları aldınız?”

BAKAN ELVAN'A UÇAK BİLETİNİ SORDU

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Petrol fiyatlarının düşme miktarı kadar indirim yapacağız demişti Sn. T. YILDIZ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bu indirimler yaza kadar anca yansır. Ucak firmaları petrol alim fiyatlarını onceden yaptıkları icin, hemen yansımaması gayet doğal. Avrupa'da da aynı soru önergeleri verildi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bence soru önergesi doğru. Hedge işlemini profesyonel kadrolar yapsa çoktan bilet fiyatları düşerdi. Sanırım finans yönetim kadrolarına siyasi yakınlar getirilmiş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kar yazmak icin ~ 9 yıl önce
Bilançolara kar yazmak isteyen çok firma var.Bir de aldığınız bilette vergi kısmına bir bakın isterseniz.Firmaların kazancının üstünde ciddi vergi kesiliyor.Siz İst Londra için ortalama 500 tl low cost ödeme yaparken komşudan(Selanik) aynı hatta 22 Sterline 76 TL ortalama rakamla uçuluyor.(Karsılastırma isterseniz pgs ile ryn fiyatlarına aynı hatta bakın)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hakan ~ 9 yıl önce
Petrol fiyatları hızla yükseldiğinde bilet fiyatlarına hemen yansımıyor da inince mi yansısın. Yakıt fiyatlarındaki düşüş sürerse bilet fiyatlarına uzun vadede yansır. Önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi düşen yakıt fiyatları paralelinde toplu taşım ücretlerinde indirime gitsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
harun ~ 9 yıl önce
Yansımaz, çünkü şirket karları yurttaşın cebinden daha önemli. Ayrıca zam diye birşey yok, onun adı "fiyat ayarlaması". Kırk yılda bir üç kuruş indirim olursa, onun adı büyük harflerle İNDİRİM. Artık alışalım bu yeni terimlere..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
handicapped mouse ~ 9 yıl önce
İki nedenle bilet fiyatlarına yansıması sınırlı miktarda oldu . 1- USD olarak petrolün varil fiyatı son 3 ay içerisinde düştü ama havayolları petrol daha da pahalanacak korkusu ile gelecek 1-2 yılı kapsayacak şekilde uzun vadeli kontratlar ile yüksek fiyattan petrol fiyatını bağladı ( hedge işlemi ) 2 - İç hatlarda yakıt ödemeleri TL ile yapılıyor ve düşen petrol fiyatı artan usd/tl kuru ile dengelendi .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ztk ~ 9 yıl önce
hedge islemleri uzun sureli petrol sozlesmeleri vs vs .. bunlar petrol cikarken aninda fiyati etkiliyor.. ama petrol inince etkilemiyor.. (hepsi bahane, adam gelen kazi son tuyune kadar yolmak istiyor)
serbest piyasa ~ 9 yıl önce
biri şu adama serbest piyasa ekonomisini anlatsın yakında bakkalda sakız niye pahalı diye soru önergesi verir

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000