29 Mayıs 2011, Pazar 14:47:55

"BAGAJLAR KAYBOLMAYACAK"

Habertürk yazarlarından Güntay Şimşek, "Havacılığın çılgın projeleri" adında bir yazıyı köşesine taşıdı. İşte o projeler...
  • İnsanın elini sürdüğü her işte hata muhakkak olur.İnsanı aldatmağa yeltenmeyelim.Bu bile bir hatadır.Hele chekinden sonra uçağını kaçıranlara ben hiçmi hiç acımamaktayım.Onlar saflıklarının cezasını çekmelidir.Anonslar keyf için yapılmamaktadır.İşi uçağa binmek olan kişi biraz olsun zaman muhakkak alanda yapacağı işler için zaman hesabı olmalıdır.Zaman plansız seyyahatın neticesi hüsran olabilir.
  • ankete katılın http://apps.facebook.com/anketim/genelanketsonuc.php?anketid=284723
  • Bagaja elektronik etiket taksanız ne olacak tgs bavulları apronda döke döke götürüyor, yanından geçen biri uyarırsa uyarıyor yoksa bekleyin durun bant başında. İnsana yatırım yapmadıktan sonra gerisi boş...
Havacılık endüstrisi, teknolojideki gelişmeleri kullanarak seyahatleri daha konforlu, daha ucuz ve eğlenceli hale getirmek için baş döndürücü bir çalışma içinde. Mesela bagaj kayıpları, yoğun trafiğin sebep olduğu rötarlar, terminaldeki kalabalık yüzünden kaçan uçaklar, uçak içindeki kuru hava ve gürültü gibi sebepler, yeni gelişmeler sayesinde ya rafa kalkacak ya da etkileri çok aza inecek.

UÇAK KAÇIRMAYA SON
Bilet satın almak ve online check-in gibi uçuşla ilgili bazı işlemleri akıllı cep telefonları ve tablet bilgisayarları kullanarak yapabiliyoruz. Ancak yakında akıllı telefonlar sayesinde havaalanına geldiğiniz andan itibaren uçacağınız havayolu tarafından takip edilerek uçak kaçırmanın önüne geçilecek. Saatin gelmesini beklerken duty free mağazasında zamanının nasıl geçtiğini anlamayıp uçağını kaçıran yolcular var. Bu uygulama sayesinde bilet aldığınız havayolu mobil aygıtınıza hemen mesaj gönderip uçağa bineceğiniz kapıya gelmeniz gerektiğini hatırlatacak ya da havayolundan bir yetkili size kapıya kadar eşlik edecek.

SANAL BOARDING GELİYOR
Yakın zamanda dünyanın birçok havaalanında, biletini aldığınız havayolları, check-in sırasında size verilen boarding pass (biniş kartı) yerine online yapacağınız check-in sonrası telefonunuza sanal boarding barkodu gönderecek. Uçağa binerken bu barkotu okutmanız yeterli olacak. Sanal boarding pass check-in kuyruğunda uçak kaçırma derdini ya da havalimanına son dakikada vardığınızda check-in kapandığı için uçağa binememe gibi sorunları ortadan kaldırack.

RADYO FREKANSIYLA UÇAK DENETİMİ
Havalimanlarında ilgili ülkelerin sivil havacılık otoriteleri uçakların denetimi yapar, uçuşa uygunluğunu kontrol eder. Bakım zamanı, parça değişim tarihi, ne kadar kullanıldığı gibi hususlar açısından uçağı kontrolden geçirir. Ancak bu kontroller zaman alır. Boeing’in çıkaracağı bir sistemle yaklaşık 10 dakika süren bu kontrol 1 dakikaya düşürülecek. Uçak parçalarının içine yerleştirilecek radyo frekansı tanımlama aygıtları (RFTA) ya da künyeler, elektronik okuyucu tarafından okunabilen radyo dalgaları gönderecek. Böylece teknik personel parçaları tek tek söküp etiketlerini yenilemek yerine elektronik okuyucu sayesinde parça hakkındaki verileri görüp güncelleme yapabilecek. Boeing, yeni sistemi yakın bir zamanda Alaska Airlines ile test edecek. Bu sistemle kontrol ve denetimlerden kaynaklanan rötarların önüne geçilmesi hedefleniyor.

BAVULLAR KAYBOLMAYACAK
Özellikle aktarmalı uçuşlarda bavulunuzun son varış yerine ulaşıp ulaşmayacağından endişe duyarsınız. Yolculuğunuz sırasında uçak-yolcubagaj eşleşmesi yapılsa bile bu endişe kaçınılmazdır. Geçen sene 29.4 milyon bagaj kaybolurken, havacılık endüstrisinin 2.94 milyar zarar etmesine yol açtı. Havayolları kayıp bagaj yüzünden uğradıkları zararı en aza indirmek için çalışmalar yürütüyor. Bunlardan biri de Avustralyalı havayolu Qantas’ın denediği yeni sistem. Qantas’ın denediği sistemde bavulun üzerine verilerin saklanabildiği bir mikroçip yerleştirilecek. Bavulla ilgili veriler değişince mikroçipteki veriler de değişecek. Mikroçip sayesinde bavulunuzun kaybolma, başka meydanlara gitme, geç gelme riski ortadan kalkacak.

KİLİTLER KIRILMAYACAK
İngiltere ve ABD’de yasal olarak kabul edilen ve bazı havalimanlarında uygulanmaya başlayan yeni kilitler sayesinde artık bavulunuzun kilidi konusunda da endişelenmenize gerek kalmayacak. Havalimanındaki görevli bavulunuzdan şüphelenirse kilidini kırarak, bavulu açma hakkına sahip. Ancak elmas sembollü Travel Sentry Approved (TSA) kilitleri sayesinde şüphelenilen bavulun kilidi kırılmak yerine görevlinin elindeki özel bir aygıtla açılıp kapatılabiliyor. TSA askı kilitle eskilerini değiştirebileceği gibi bundan sonra alacağınız valizlerinizde özellikle TSA özelliği olmasına dikkat edin.

UÇAĞIN İÇİ YÜZDE 60 SESSİZLEŞECEK
İlk müşteri All Nippon Airways’e teslim tarihi sürekli ertelenen ve son açıklamalara göre ağustos veya eylülde ilk teslimatının yapılması beklenen Boeing 787 Dreamliner sayesinde uçuşlar daha sessiz ve rahat geçecek. Boeing, yeni uçağının aynı kabiliyet ve boyutlardaki diğer uçaklara göre yüzde 60 daha sessiz ve kabin içi nem oranının daha yüksek olacağını söylüyor. Aynı zamanda bu uçakta pencereler daha geniş olacağından uçuş sırasındaki kapalı alanın rahatsızlığı en aza indirilecek ve moda göre ışıklandırma sayesinde yolcular daha az yorgunluk hissedecek.

(Habertürk)
"BAGAJLAR KAYBOLMAYACAK"

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
İnsanın elini sürdüğü her işte hata muhakkak olur.İnsanı aldatmağa yeltenmeyelim.Bu bile bir hatadır.Hele chekinden sonra uçağını kaçıranlara ben hiçmi hiç acımamaktayım.Onlar saflıklarının cezasını çekmelidir.Anonslar keyf için yapılmamaktadır.İşi uçağa binmek olan kişi biraz olsun zaman muhakkak alanda yapacağı işler için zaman hesabı olmalıdır.Zaman plansız seyyahatın neticesi hüsran olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ankete katılın http://apps.facebook.com/anketim/genelanketsonuc.php?anketid=284723

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bagaja elektronik etiket taksanız ne olacak tgs bavulları apronda döke döke götürüyor, yanından geçen biri uyarırsa uyarıyor yoksa bekleyin durun bant başında. İnsana yatırım yapmadıktan sonra gerisi boş...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000