04 Ekim 2010, Pazartesi 08:34:57

"Aynı civatayı biri 2 sente diğeri 100 dolara satıyor"

Hürriyet ve Beyaz Gazete yazarlarından Vahap Munyar bu haftaki köşe yazısında ESBAŞ'ın yürüttüğü çalışmalara dikkat çekti. İşte Munyar'ın köşe yazısından bir bölüm...
  • Merak etmeyin kalite kontrolu, sertifikasyonu vb derken burada üretilince de aynı kapıya çıkar
  • Olurmu tabiki olur. Ucu açık şöylede diyelim 40-50 $ da satılır. (aşağı olmaz lisi nin ürettiği ürün şu an dünya kategorisinde Hi-tec, know-how v.b. ile sıralayacağımız sınıfta bir ürün. Ama avrupa karı v.s. 100$ olan ürün bizde çok satış az kar prensibi ile o fiyata satılır. Antalyada BMW, Volvo, WW nin kablo sistemlerinin aynısı(kalite) yapılıp almanya fiyatının yarısına satılıyor örneğin. Ama iş disiplinden çıkıp ve maliyet kavgasına binerse aman diyelim... 2 Sene önce sattıkları THY B-400 lerden birinin sağ motor kanat bağlantı kuşağının üst iki vidası gözümün önünde titreye titreye iniş de çıktı uçtu gitti. Cıvata kadar yuvasının sağlamlığıda önemli diyelim.
  • Genel müdürü Lisi'de civata mı üretiyormuş? Genelde Genel müdür üretimdeki detayları iyi bilemeyebilir.Tabi olarak 100 usd uçuk bir rakam ama 2 centte bana ürkütücü ucuz geldi. Soba sacı vidası gibi .Bazı istisnaları olmayan bir sektördür havacılık.Araba yolda kalabilir bir zararı yok ama uçak havada kalamaz :)
  • Uretilen bir parcadan kaynaklanan arizalar,herturlu kaza kirimlarda sorumlusu uretici oluyor,sigorta yetkili ureticinin malzemesini tanir.Maliyet cok dusuk olabilir ama garanti olayi ise girince fiyat yukselir.Olaya bir de bu acidan bakmak lazim bence.2centlik bir malzeme 100$ satilmalimi?Rakibin yoksa fiyati sen belirlersin:)
  • ciavatalar bir makinenin en hassas parçalarıdır. vibrasyon, darbe, vs. de ilk hasara uğrayan ve ömürlerini en çabuk tüketen malzemelerdendir. civata ve mudaili parçalar aslında ciddi metalutji muhendisliği gereken ürünlerdir. oluşturduğu bileşimler miligramda bir belki de mikrondabir hassasiyetle birleştirilirler.. hele ki bu havacılık gibi hata payı çok ama çok düşük bir sektorde can alıcı önem taşır. Bu nedenle biz 2 cent e onalr 100 dollara üretiyorlar derken fiayttan çok kaliteyi göz önünde bulundurmak gerekir. yalnız, ben 2 sentlik kötüdür demiyorum ama muhendislik, arge vs.için debir yatırım ve kaynak gerekir tabi bu da doğal oalrak malzemenin fiyatına yansır.. ksıaca özsermayemizi destekleyelim ama kaliteden de ödün vermeyelim.
  • 50 kuruş etmeyen vidalar Sağlık sektüründe 50 tl ye satılıyor...
İstanbul'da bizim mesleğin kahrını çekip, 2-3 yıl önce İzmir'e yerleşen sevgili dostum Selim Türsen aradı: - Ege Serbest Bölge A.Ş. (ESBAŞ) Pazarlama ve Tanıtım Grup Başkanı Ertuğrul Işıksoy'la birlikte İstanbul'a geldik. Ertuğrul'un anlatacakları var.Buluştuk, Ertuğrul Işıksoy Türkiye'de havacılıkla ilgili yan sanayinin gelişmesinde ESBAŞ'ın rolüne dikkat çekti:

ESBAŞ ilk "Offset Konferansı"nı düzenleyene kadar, buradan Türkiye'ye uçak sanayi ile ilgili yan sanayi fırsatlarının çıkabileceğinin pek farkında değildik.

- Ne demek bu?- O döneme kadar Türkiye'ye sivil, askeri uçak satan dünya devleri offset anlaşmalarına imza atmış. Karşılığı hep sadece ihracat olmuş.

- Sizin ilk konferanstan sonra ne oldu?- Türkiye'de havacılık, uçak yan sanayi ile ilgili başarılı üretim modellerinin ortaya konulabileceği anlaşıldı.Işıksoy, ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer'in son dönemler için örnek gösterdiği ortaklığa vurgu yaptı:

- Kale Grubu ile United Tecnologies (Pratt&Whitney) ortaklığında F-135 uçak motorlarının 4 bin parçasından 300'ü Türkiye'de üretilecek.Ertuğrul Işıksoy, uçak sanayinin Türkiye'ye yaratacağı katma değere örnek gösterdi:

- İzmir'de Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde (AOSB) Norm Civata var. Bir süre önce bize sordular.- Neyi?- Norm Civata, "Biz, Fransız Lisi ile aynı civatayı üretiyoruz. Bizimki 0.02 sent, Lisi'ninki ise 100 dolar" diyordu.

- Nasıl oluyor bu?

- Onlar da aynı soruyu sordular...- Yanıtınız ne oldu?- Lisi'nin ürettiği civata uçak sanayinde kullanılıyor. Aradaki fiyat farkı bundan kaynaklanıyor.- Epey fark varmış.

- Elbette...

- Peki Türk şirketleri benzeri civatayı üretemez mi?- Üretemez olur mu? Lisi'nin eski genel müdürü ayrılıp onu yaptı. Şimdi Türkiye'de Lisi'nin en önemli rakibi.Işıksoy, bu çarpıcı örnek sonrasında buluşma konumuza döndü:

- II. İzmir Küresel Havacılık, Uzay ve Offset Konferansı 6-8 Ekim'de gerçekleşecek. Ele alınacak konular, konferansa katılacak yabancılar Türk havacılık sanayine önemli katkılar yapacak.Aynı civatayı 2 cente mi 100 dolara mı satmak daha iyi? Yanıt belli... O zaman, ESBAŞ'ın Savunma Sanayi Müsteşarlığı desteğiyle yürüttüğü çalışmalara dikkat kesilmek gerekiyor... Önce dikkat kesilelim, sonra arkası gelir...  Aynı Kale Grubu örneğinde olduğu gibi...
"Aynı civatayı biri 2 sente diğeri 100 dolara satıyor"

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 14 yıl önce
Merak etmeyin kalite kontrolu, sertifikasyonu vb derken burada üretilince de aynı kapıya çıkar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Olurmu tabiki olur. Ucu açık şöylede diyelim 40-50 $ da satılır. (aşağı olmaz lisi nin ürettiği ürün şu an dünya kategorisinde Hi-tec, know-how v.b. ile sıralayacağımız sınıfta bir ürün. Ama avrupa karı v.s. 100$ olan ürün bizde çok satış az kar prensibi ile o fiyata satılır. Antalyada BMW, Volvo, WW nin kablo sistemlerinin aynısı(kalite) yapılıp almanya fiyatının yarısına satılıyor örneğin. Ama iş disiplinden çıkıp ve maliyet kavgasına binerse aman diyelim... 2 Sene önce sattıkları THY B-400 lerden birinin sağ motor kanat bağlantı kuşağının üst iki vidası gözümün önünde titreye titreye iniş de çıktı uçtu gitti. Cıvata kadar yuvasının sağlamlığıda önemli diyelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Genel müdürü Lisi'de civata mı üretiyormuş? Genelde Genel müdür üretimdeki detayları iyi bilemeyebilir.Tabi olarak 100 usd uçuk bir rakam ama 2 centte bana ürkütücü ucuz geldi. Soba sacı vidası gibi .Bazı istisnaları olmayan bir sektördür havacılık.Araba yolda kalabilir bir zararı yok ama uçak havada kalamaz :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Uretilen bir parcadan kaynaklanan arizalar,herturlu kaza kirimlarda sorumlusu uretici oluyor,sigorta yetkili ureticinin malzemesini tanir.Maliyet cok dusuk olabilir ama garanti olayi ise girince fiyat yukselir.Olaya bir de bu acidan bakmak lazim bence.2centlik bir malzeme 100$ satilmalimi?Rakibin yoksa fiyati sen belirlersin:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ciavatalar bir makinenin en hassas parçalarıdır. vibrasyon, darbe, vs. de ilk hasara uğrayan ve ömürlerini en çabuk tüketen malzemelerdendir. civata ve mudaili parçalar aslında ciddi metalutji muhendisliği gereken ürünlerdir. oluşturduğu bileşimler miligramda bir belki de mikrondabir hassasiyetle birleştirilirler.. hele ki bu havacılık gibi hata payı çok ama çok düşük bir sektorde can alıcı önem taşır. Bu nedenle biz 2 cent e onalr 100 dollara üretiyorlar derken fiayttan çok kaliteyi göz önünde bulundurmak gerekir. yalnız, ben 2 sentlik kötüdür demiyorum ama muhendislik, arge vs.için debir yatırım ve kaynak gerekir tabi bu da doğal oalrak malzemenin fiyatına yansır.. ksıaca özsermayemizi destekleyelim ama kaliteden de ödün vermeyelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
50 kuruş etmeyen vidalar Sağlık sektüründe 50 tl ye satılıyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000