15 Temmuz 2009, Çarşamba 08:15:14

Avrupa'da rötarlar azalıyor... Peki, ya Türkiye'de?

Aylık iş ve ekonomi dergisi Capital'in yazarlarından M.Rauf Ateş, uçakların rötarlarını köşesine taşımış. İşte Ateş'in kaleminden rötar analizi...
  • thy erken check in yapip rotari onleyecegim derken, ne faydasini gordu, de de milleti hem havaalanina erken cagirdi, hem de ucakta daha fazla bekletir oldu, akil degil iman gucu ile yonetilen kurumdan bu kadar...

Avrupa’da rötar süresi azalıyor, Türkiye’de durum tersine mi dönüyor?

Geçen hafta Antalya’ya 2 saat rötarla (1.5 saati uçak içinde) gidişimizi yazmıştım. Tatil boyunca aklımız dönüş uçağında idi. Birlikte tatil yaptığımız arkadaşlar bizden 1 gün önce döndüler. İlk haber onlardan geldi. ‘1 saatlik rötarla kurtulduk’.

Biz 3 Temmuz Cuma 18.45 uçağı için yola koyulduk. Alana varınca, ilk işim bilgi ekranı oldu. Yeni uçuş saati 19.10 idi. ‘Buna da şükür’ dedik. 19.00 gibi uçağa girdik, yaklaşık 5 dakika sonra anons geldi: ‘20.05 gibi kalkacağız.’ Kalkışımız ise 20.10’u buldu.
Uçak neredeyse tamamen dolu… Çok sayıda bebek var. Onları susturmak mümkün değil. Herkes öfkeli… Bu manzarayı görünce, dönüşte bu rötar işini incelemeye bakmaya karar verdim.

Hava trafiği azalıyor!

Avrupa’da hava trafiği istatistikleri Eurocontrol yayınlıyor. Eurocontrol’ün verilerinden edindiğim bilgileri, kafanızı fazla karıştırmamak için ana hatlarıyla özetlemek istiyorum:
-Avrupa’da hava trafiği 2008’de kriz nedeniyle daralıyor. Nisan 2009 itibariyle, bir önceki yılın aynı dönemine göre daralma yüzde 9’u bulmuş.
-Hava trafiğindeki düşüş iç hatlarda yüzde 10.7, dış hatlarda ise yüzde 7.9 olarak gerçekleşmiş.
-Türkiye, Yunanistan, Letonya, Kıbrıs Rum Kesimi, Romanya ve Malta, trafiğin arttığı 6 ülke olarak öne çıkıyor. En büyük düşüş ise İngiltere, Almanya ve İspanya’da…

Uçak yolculuğu zorlaşıyor mu?

-Sıra şimdi ‘rötar’ bilgilerinde… Nisan 2009 sonu itibariyle Avrupa’da ortalama kalkışta rötar zamanı 7.9 dakika oldu. Bu geçen yılın nisan ayına göre yüzde 27.5 düşüş anlamına geliyor.
-Eurocontrol’e göre ilk 4 ayda uçuşların yüzde 32.7’si gecikmeli kalktı, bunların yüzde 13.1’i ise 15 dakikadan fazla olanlardı.
- Varışlardaki gecikmede 2008 yılına göre yüzde 25.5 düşüş olmuş. Ortalama gecikme zamanı 8.2 dakika olarak gerçekleşmiş. Varışların yüzde 31.6’sı gecikmeli, yüzde 13,8’i de 15 dakikadan fazla rötarlı olmuş.

Aslında rötar dünyanın her yerinde var. Ancak, son aylarda Türkiye’de, özellikle THY’de ciddi rötarlar oluyor. Henüz Avrupa’daki havayollarının oranlarına ulaşamadım. THY’ye haksızlık da etmek istemem. Havayolu bazında ulaştığımda o rakamları da yayınlayacağım.

Şu bir gerçek ki, özellikle yaz aylarında uçmak artık cesaret istiyor. O nedenle önlem olarak bir sonraki uçuşumu Sabiha Gökçen’e aldım. Bakalım havaalanı değiştirmek işe yarayacak mı?

M. Rauf ATEŞ
CAPITAL

Avrupa'da rötarlar azalıyor... Peki, ya Türkiye'de?

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
thy erken check in yapip rotari onleyecegim derken, ne faydasini gordu, de de milleti hem havaalanina erken cagirdi, hem de ucakta daha fazla bekletir oldu, akil degil iman gucu ile yonetilen kurumdan bu kadar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000