03 Ekim 2009, Cumartesi 07:34:49

Avrupa ülkelerinde hava trafiği düştü

Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı Eurocontrol’e göre hava trafiğinde en çok düşüş yaşanan ülkeler İspanya, Fransa, Almanya oldu.
  • Eurocontrol hava sahasında hava trafiği azalmış olabilir fakat halen özellikle Almanya ve Avusturya hava sahalarından yeterli ATC Staff bulunmadığı gerekçesi ile kapasite azaltılması ve uzun delaylı slotlar gelmekte. Eurocontrol bölgesi de minumum personel maksimum iş anlıyışına dönüyor sanırım.

Eurocontrol’un 2009 kısa dönem tahminlerine göre Avrupa’da uçuşlar her yıl  %6 oranında gerileme yaşıyor. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere pazardaki bütün aktörler hava trafiğinde yaşanan gerilemeden etkileniyor. Eurocontrol’un Mayıs-Ağustos 2009 araştırmalarına göre, hava trafiğini en yoğun kullanan ilk beş ülke (İngiltere, Almanya, İspanya, Fransa, İtalya) Avrupa network’unda görülen gerilemeyi en fazla hissediyor.

İngiltere’de 2009 sonu itibariyle % 8 gerileme olması bekleniyor. Bu durum kısmen iç uçuşların düşüşüne ve hava akışının giderek ABD’ye ve büyük Avrupa ülkelerine kaymasına bağlanıyor. Bu düşüşün İtalya üzerindeki etkisi %2 olurken, İspanya, Fransa ve Almanya her geçen sene sırasıyla %8, %7, %6 düşüş değerlerini görüyor.

Türkiye 2009 yılında artış bekleyen birkaç ülkeden biri. Türkiye’de 2008 sonu, % +3’lük bir artış kaydedilmişti. Pazardaki bütün majör oyuncular 2008 yılına göre daha az uçuş organize ediyorlar.  Rotayı yeniden büyümeye götürecek olan yol ise düşük maliyetli segmentten geçiyor. Fakat en ucuz hava yolu SkyEurope batığını da unutmamak gerekir.

Eurocontrol’un kısa dönem değerlendirmeleri sektörde büyümenin Kasım ayı itibariyle gerçekleşebileceğini öngörüyor. Kargo trafiğinde yaz ayları boyunca görülen kısmi iyileşme ise oldukça kırılgan. Ağustos 2009 verileri hava trafiğinin Avrupa dışında 6 güzergahta artış gösterdiğini işaret ediyor. ABD, Rusya, Tunus, Mısır gibi ülkelere uçuşlarda hala düşüş yaşanırken Fas’ın ve İsrail’in hava trafiğinde %8 ve %6 oranında artış kaydedildi. Eurocontrol Başkanı David Marsh yaptığı açıklamada “Avrupa’nın ölçek ekonomisinde yaşanan krizin etkileri geride kalsa da havacılıktaki büyüme beklentilerin çok altında” açıklamasında bulundu.

(Haberturk)

Avrupa ülkelerinde hava trafiği düştü

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Eurocontrol hava sahasında hava trafiği azalmış olabilir fakat halen özellikle Almanya ve Avusturya hava sahalarından yeterli ATC Staff bulunmadığı gerekçesi ile kapasite azaltılması ve uzun delaylı slotlar gelmekte. Eurocontrol bölgesi de minumum personel maksimum iş anlıyışına dönüyor sanırım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000